După ce ne-a anunțat că am intrat în recesiune, Eurostat ne mai dă o veste proastă. Nici UE nu se simte prea bine, deficitul balanței comerciale a blocului comunitar fiind în creștere. Cum va fi afectată România?
Exporturile UE au scăzut în luna iunie cu 0,5%, comparativ cu mai, în vreme ce importurile au crescut cu același procent. În prima jumătate a anului deficitul balanței comerciale a atins 900 de milioane de euro, comparativ cu excedentul de 31,3 miliarde din perioada similară a anului trecut. Datele publicate de Oficiul european de statistică dau de gândit analiștilor, după ce săptămâna trecută tot Eurostat a anunțat intrarea în recesiune tehnică a României.
“Țara noastră este o anexă industrială a UE, multe companii relocându-și producția aici. Dacă nu mai au comenzi și nu mai exportă, înseamnă că și producția de la noi va scădea. Intrarea în recesiune a României nu e întâmplătoare. 83% din exporturile țării sunt realizate de companii străine”, spune Mihai Ionescu, secretarul general al Asociaţiei Naţionale a Importatorilor şi Exportatorilor din România (ANEIR). Acesta consideră că sancțiunile impuse de Rusia pot fi considerate, în parte, una din cauze.
Secretarul general al ANEIR arată că deficitul balanței comerciale a României este în creștere: “Anul trecut am reușit să-l reducem la 5 miliarde de euro, de la 10 miliarde cât a fost în timpul crizei. Însă, în primele cinci luni a crescut cu câteva sute de milioane. Iar datele pe august arată că deficitul s-a accentuat”.
Mihai Ionescu vorbește despre măsurile luate de executiv, care au afectat exporturile, în special a celor către spațiul non-UE: “Guvernul ne-a tăiat o treime din bani. 40% din fonduri erau pentru promovarea exporturilor în afara spațiului comunitar. Căutăm alte piețe de desfacere fiindcă 75% din exporturile României se fac în interiorul Uniunii Europene. Ei bine, abia stabilisem cu greu legăturile cu Orientul Mijlociu, America Latină și Asia, iar acum nu mai putem participa la târgurile și expozițiile de acolo”.
Analistul economic Aurelian Dochia avertizează că, la nivel european, este periculoasă scăderea exporturilor, pe fondul creșterii importurilor. “Trebuie să ne așteptăm ca și economia românească să sufere. Germania are o creștere lentă, Franța stagnează, iar creșterea UE este de numai 0,2%, adică cât eroarea statistică. Este un semn al slăbiciunii economiei europene, blocul comunitar fiind la limita recesiunii. Este un punct critic, semn că UE gâfâie și că nu a avut o revenire puternică, așa cum s-a întâmplat cu SUA”.
Ce spune statistica
Eurostat indică faptul că în primul semestru exporturile României au crescut cu 8% în ritm anual, până la 21,3 miliarde de euro, o creștere procentuală similară fiind însă înregistrată și în cazul importurilor până la 23,6 miliarde de euro. Astfel, deficitul balanței comerciale a țării noastre a crescut ușor la 2,3 miliarde de euro în primul semestru al acestui an comparativ cu 2,2 miliarde de euro în primul semestru al anului trecut.
Potrivit datelor Institutului Național de Statistică, deficitul comercial FOB — CIF al României a fost, în primele șase luni din 2014, de 12,619 miliarde lei (2,83 miliarde de euro), mai mare cu 1,48 miliarde de lei (298 milioane de euro) față de cel înregistrat în semestrul I din anul anterior.
Cât privește exporturile UE, conform Eurostat, cea mai mare creștere s-a înregistrat în relațiile comerciale cu China (10% în intervalul ianuarie-mai 2014, comparativ cu acceași perioadă a anului trecut) și Coreea de Sud (8%). Cele mai importante scăderi ale exportului s-au înregistrat pe relația cu Elveția (-22%), Rusia (-12%) și India (-11%). De asemenea, au scăzut importurile din Rusia (-8%), Brazilia (-7%) și Japonia (-6%).