-1.5 C
București
luni, 13 ianuarie 2025
AcasăSportFormula 1Șaorma care te dă afară din casă

Șaorma care te dă afară din casă

O șaormărie de la parterul unui bloc de pe Șoseaua Pantelimon face zile negre și nopți albe locatarilor, din cauza mirosului și zgomotului. Deși a efectuat lucrări de construire fără acordul primăriei, instituția le-a dat aviz de funcționare.

Dimineața în zori, în timp ce inginerul Sima Mina, 60 de ani, se bărbierește în baia apartamentului său de pe Șoseaua Pantelimon, bârâitul unui blender îi acompaniază fiecare mișcare. Apoi domnul Mina trece în bucătărie să-și bea cafeaua, dar mirosul care îi inundă nările nu vine de la licoarea amăruie. E de carne prăjită și ulei ars. Când pășește pe holul de la intrare, simte sub tălpi gresia fierbinte. Apoi iese pe balcon să ia o gură de aer după o noapte de nesomn, când a stat cu ochii strâns închiși încercând să ignore ușile trântite, scaunele târâte pe gresie și vocile cliențlori petrecăreți. Pe balcon, în timp ce își bea resemnat cafeaua, o firmă luminoasă agățată de fațada blocului luminează hipnotic în fața sa: “Dristor Doner”.

Mina Sima și soția sa locuiesc de peste 40 de ani la etajul 1 al blocului 52 din apropiere de Piața Delfinului. În octombrie 2014, sub apartamentul lor s-a deschis o șaormărie-restaurant Dristor Doner Kebab, cu program non-stop.

Două etaje într-unul, fără autorizație

“Au construit un etaj pe structură metalică. Ca pardoseală s-a folosit tablă, iar scările sunt făcute din profile metalice, ceea ce face ca întreaga construcție să producă un zgomot infernal”, explică Mina principalul reproș pe care îl aduce în nenumăratele reclamații împotriva celor de la Dristor Doner.

Pe noul etaj, mult mai apropiat astfel de apartamentul de sus, s-au montat grupuri sanitare, centrale termice, un malaxor și camere frigorifice.

„Toate astea sunt sub noi, la un metru jumate. Sub un dormitor e sala de mese, sub celălalt dormitor e malaxorul pentru pâine, sub sufragerie e bucătăria și producția lor, sub baie și sub hol sunt boilere, cuptoare, blendere”, spune Mina.

Pe peretele exterior al blocului s-a montat un burlan lat, pe toată lungimea fațadei, prin care mirosul de mâncare și aburii sunt împinși în exterior. Jos, lângă intrarea în scară, sunt amplasate cele trei motoare ale camerelor frigorice, chiar sub fereastra unuia dintre dormitoarele soților Mina. În acel dormitor au stat, până în decembrie, fiul și nora lor.

„Noapte de noapte se auzea bum-bum, zbang-zbang, ne trezeam de nenumărate ori. Ziua mirosea întruna a ulei, a mâncare. Cum ajungeam acasă, simțeam că mi se întoarce stomacul pe dos. Așa că ne-am mutat, cealaltă variantă era să mă spânzur de firma lor de pe balcon, tapetată toată cu reclamațiile pe care le-am făcut împotriva lor”, spune Mădălina Sima, 36 de ani, cea care a distribuit pe rețelele de socializare povestea experienței sale cu șaormăria din cauza căreia a trebuit să-și părăsească locuința.

Deși cei mai afectați sunt membrii familiei Sima, când vine vorba de activitatea șaormeriei, locatari din multe apartamente ies pe scara blocului să se plângă. Pe doamna  Aurica, de la etajul opt, o deranjează mirosul, iar vecinului său de la 10 îi intră în bucătărie fum de pe hota restaurantului.  Deși plângerile sunt multe și reclamațiile au curs cu zecile, restaurantul a ieșit, de fiecare dată, basma-curată.

Verde de la primărie, fără autorizație de construcție

Pe 23 septembrie 2014, Dristor Doner a primit autorizație de funcționare de la Primăria Sectorului 2, cu toate că efectuase lucrări de amenajare – compartimentarea pe două etaje – fără acordul oficialilor instituției, așa cum cere legea.

Chestionați de România liberă, oficialii primăriei au transmis, prin biroul de presă: „Legea a fost respectată prin faptul că autorizația de funcționare a fost eliberată ulterior eliberării Certificatului Constatator emis de Oficiul Național al Registrului Comerțului. Primăria nu a eliberat autorizație de construire pentru amenajări interioare, iar pentru lucrările pe care le-a executat ilegal societatea omercială a fost sancționată și a fost sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 2 care a deschis un dosar penal.”

Ce nu menționează reprezentanții primăriei este existența punctului 5 din lista de acte necesare pentru eliberarea unei autorizații de funcționare, conform propriului site, unde se menționează necesitatea „autorizației de construire (în cazul efectuării modificărilor de natură constructivă în spațiul de desfășurare a activității), proces verbal de recepție la terminarea lucrărilor”.

În schimb, primăria dă asigurări că măsurătorile făcute de o societatea acreditată de Ministerul Mediului – dar plătită de Dristor Doner – arată că „funcționarea restaurantului nu afectează buna desfășurare a activităților rezidențiale din imobil”.

Dosar penal pentru încercare de dare de mită

La blocul 52 s-au perindat, în ultimele luni, oficiali de la Poliția Locală, Inspectoratul de Stat în Construcții, Primăria Sectorului 6, Pompieri. Deja autoritățile oftează și dau ochii peste cap când aud de reclamațiile blocului 52.

“Iar familia Sima? Da, știu, am fost acolo, am dat amenzi de 80.000 de lei”, spune șeful Poliției Locale, Aurel Dobrilă. Poliția Locală a dispus sistarea lucrărilor, autorizarea sau desființarea acestora, iar apoi, pentru că un alt control a relevat că lucrările continuau, a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 2.

În timpul unui control, unul dintre reprezentanții Doner Kebab a încercat să îl mituiască pe șeful Poliției Locale. ”A vrut să-mi bage bani în buzunar. Are dosar de dare de mită acum”, spune Dobrilă.

Dar dosarul e închis, Doner Kebab a scăpat nevătămată, și de această dată.

Șaorma cu origini turcești

Reprezentanții șaormăriei dau asigurări că toate măsurile au fost luate pentru ca viața locatarilor să nu fie afectată: „Societatea Dristor Doner a izolat cu material fonoabsorbant de cea mai bună calitate întreg spațiul comercial. Referitor la zgomotele produse de personalul nostru și de către clienți, pe timpul nopții, vă precizăm că nu sunt altele decât în timpul zilei.”

Cât privește lucrările de ridicare a unui etaj, reprezentanții societății spun c ă au fost “depuse spre avizare”, nicidecum că ar fi primit aprobare înainte de începerea lucrărilor.

Referitor la dosarul de dare de mită pe numele propriului angajat, Dristor Doner transmite că se dezice de astfel de practici.

Potrivit datelor de la Registrul Comerțului, firma Dristor Doner SRL este deținută integral de Gunel Pakcan, de 60 de ani, născută în localitatea Mut, din Turcia. Gunel Pakcan este soția lui Mustafa Pakcan, cetățean turc cu afaceri prospere în România în domeniul alimentației publice (cinci șaormării în București prin firmele Dristor Doner, Dristor Doner Kepap), al creșterii păsărilor (Avicola Manasia, Ferma Manasia), și al schimbului de valute (Dristor Exchange, Nasip Exchange, Dinamic Exchange).

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă