16.1 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialRomânia și Turcia au realizat un nou tip de vehicul blindat, prezentat...

România și Turcia au realizat un nou tip de vehicul blindat, prezentat în premieră la BSDA

Compania Nurol din Turcia prezintă în cadrul salonului BSDA 2016, de la București, un nou model de transportor blindat, realizat împreună cu industria românească de apărare.

Vehiculul, de tip 4×4, este denumit Ejder Yalçin („Dragonul de piatră”, în limba turcă), informează Agerpres.

Noul model de transportor este prezentat drept o soluţie polivalentă, cu un grad ridicat de protecţie balistică, în toate condiţiile de mediu şi pe orice tip de teren. Ejder Yalçin 4×4 are o sarcină utilă de până la 4 tone şi capabilitatea de a integra diverse tipuri de arme. În funcție de configurație, el poate servi pentru misiuni de recunoaștere, ca punct mobil de comandă şi control sau pentru misiuni de securitate naţională.

De asemenea, vehiculul poate fi reconfigurat pentru detectarea dispozitivelor explozive improvizate, ca vehicul de apărare antiaeriană, ca armă anti-tanc, vehicul de transport trupe sau ca ambulanţă blindată. 

Compania Nurol Makina ve Sanayi A.S. a început producţia de vehicule tactice blindate în cooperare cu Romarm la mijlocul anilor ’90. Unul dintre aceste vehicule este Ejder Yalçin 4×4. 

România avea tradiție în fabricarea de transportoare blindate, cel mai cunoscut producător fiind Automecanica Moreni. Totuși, transportoarele blindate realizate în România erau mai ales de tip 8 x 8. Trasportoarele 4 x 4, cum este cel produs împreună cu Turcia, au avantajul mobilității superioare, fiind ușor de folosit mai ales în zone urbane.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Brățara dacică adjudecată în Licitația Artmark de Istorie ajunge la Muzeul Național Brukenthal din Sibiu

Eveniment cu totul deosebit în prima licitație din noul sezon al Casei A10 by Artmark. Brățara dacică adjudecată în Licitația Artmark de Istorie ajunge...

CNAIR anunță modernizarea Transfăgărășanului pentru prelungirea sezonului turistic

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) plănuiește modernizarea Transfăgărășanului, ceea ce va permite extinderea perioadei în care drumul este deschis circulației, a...

Record istoric negativ anunțat de Elena Lasconi. România împrumută 1,2 lei pentru fiecare 3 lei încasaţi

Președinta USR, Elena Lasconi, a anunțat pe Facebook că România va atinge un nivel record de împrumuturi în 2024, cu o sumă planificată de...
Ultima oră
Pe aceeași temă