16 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSpecialRomânia, în top 5 mondial al celor mai ieftine zboruri. La bulgari...

România, în top 5 mondial al celor mai ieftine zboruri. La bulgari e mult mai ieftin. În ce ţări sunt cele mai scumpe bilete de avion

O agenţie de turism online a dat publicităţii un studiu referitor la costurile biletelor de avion din 80 de ţări din lume, în care România se plasează pe locul 5, cu o medie de 5,94 euro pentru suta de kilometri.

Pe primul loc în clasament se plasează Malaezia, cu o valoare de 3,84 euro/100 km, urmată de Bulgaria, cu 4,28, şi India, cu 4,56. Plasarea României pe locul 4 este cu atât mai spectaculoasă cu cât anul trecut ţara noastră era abia pe locul 27 în acelaşi clasament.

La polul opus se află Belgia, cu o medie de 50,21 euro/100 km (de 13 ori mai mult decât în România), urmată de Olanda, cu 50,10 euro, şi Qatar, cu 49,58 euro. Pentru a alcătui acest clasament, Kiwi.com a analizat peste un milion de zboruri pentru a stabili preţul mediu şi pentru cursele pe distanţă mică, şi pentru cele pe distanţe mari. Au fost luate în calcul atât companii low cost, cât şi de linie.

Tarifele la zborurile interne au fost calculate ţinând cont de media preţurilor biletelor din capitala statului respectiv către cinci oraşe importante sau spre localităţi apropiate din ţările vecine, unde nu se poate ajunge cu zboruri interne. Pe de altă parte, în cazul zborurilor internaţionale s-au luat în calcul tarifele valabile din toate aeroporturile din lume către ţara respectivă. Toate zborurile care au fost comparate au fost în aceleaşi zile, în plin sezon şi extrasezon, explică kiwi.com care a făcut studiul.

Creştere-record a traficului aerian

Preţurile mici la biletele de avion din şi spre România se datorează şi creşterii record a traficului aerian în ţara noastră înregistrată în ultimii ani. Cele două aeroporturi bucureştene, „Henri Coandă“ Otopeni și „Aurel Vlaicu“ Băneasa, au fost clasate din nou de Airports Council International Europe în Top 5 european al aerogărilor care au înregistrat cea mai mare creştere a traficului aerian în primul trimestru al acestui an.

La categoria aeroporturilor cu 5-10 milioane de pasageri pe an, Otopeniul, care a avut o creștere de 21,4% a traficului aerian, a ocupat locul 5, după aeroporturile Reykjavík-Keflavik, Kiev, Larnaca și Malta. În total, Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti a înregistrat, în primele trei luni ale anului 2017, un trafic aerian de 2,6 milioane pasageri și 28.249 mișcări de aeronave (aterizări și decolări).

La Băneasa s-a înregistrat o creștere-record, de 679%, a numărului de pasageri, ocupând astfel primul loc la categoria sub cinci milioane de călători pe an, fiind urmat de Nis (Serbia), Oradea, Mykonos (Grecia) şi Zadar (Croația).

Potrivit datelor obţinute de „România liberă“ din surse aviatice, în trimestrul I al anului Aeroportul Băneasa a fost utilizat de 4.110 pasageri. Făcând un calcul simplu, rezultă că, de fapt, aerogara a fost folosită, în medie, de 45,6 călători pe zi.  

Cele mai citite

Ministrul Finanțelor va prelungi plafonarea RCA până la 30 iunie

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a anunțat că va prelungi plafonarea tarifelor pentru asigurările RCA (de răspundere civilă auto), plafonare care urma să ia sfârșit...

Premierul României, mesaj de Ziua Unirii cu Basarabia: “Istoria secolului trecut ne-a croit din nou destine diferite”

Premierul Marcel Ciolacu a transmis un mesaj cu prilejul Zilei Unirii Basarabiei cu România, 27 martie, mesaj în care afirmă că "Istoria secolului trecut...

Un judecător i-a impus restricții de comunicare lui Donald Trump

Judecătorul din procesul penal al lui Donald Trump la New York i-a impus marţi restricţii de comunicare, în special în ceea ce priveşte martorii,...
Ultima oră
Pe aceeași temă