8.9 C
București
joi, 19 decembrie 2024
AcasăSpecialReindustrializarea României, un vis îndepărtat

Reindustrializarea României, un vis îndepărtat

La capătul a peste două decenii de dezindustrializare oficialii români par a fi convinși de nevoia relansării sectorului productiv. Din păcate însă, scapă direcțiile în care trebuie făcută reindustrializarea și nici cu voința politică nu stăm foarte bine.

Sună bine însă nimeni nu prea știe cum trebuie făcută, cât de ușor este și de unde pot veni resursele necesare. Aceasta pare a fi soarta reindustralizării, la douăzeci de ani după ce s-a închis o bună parte din industria socialistă.

Partea bună este că reindustralizarea pare a fi un subiect îmbrățișat larg de politicieni, iar noul ministru al Economiei, Costin Borc, nu face excepție.

Ce să industrializăm?

În primul interviu acordat de la preluarea funcției, Costin Borc a vorbit la Digi24 de ramurile ce ar trebui reindustrializate. Nu este cazul unor industrii din perioada comunistă unde România poate performa cu greu, spune noul ministru. Spre exemplu, indus-tria de camioane românești nu putea să rămână competitivă după 1989, spune el.

„Reindustrializare înseamnă pentru mine industrii cu valoa-rea adăugată, dacă vorbim de agricultură haideți să vorbim de dezvoltare specializată, de biotehnologii. Când vorbim de reindustrializare, nu vorbim de încă șapte oțelării, încă zece fabrici de ciment“, spune ministrul Economiei.

România poate ajunge cu greu însă la performanțele dorite de ministru. Proprietatea agricolă este fărâmițată, iar productivitatea muncii în ramură este printre cele mai mici din Europa. Irigațiile lipsesc și poate înainte de biotehnologii Guvernul ar trebui să se adreseze și acestor aspecte.

Cât priveșe oțelăriile, nici acestea nu o duc foarte bine. Piața românească este inundată de oțel bulgăresc sau turcesc, folosit deseori inclusiv la realizarea marilor proiecte de infrastructură.

Borc crede că multe indus-trii din comunism au dispărut „pentru că n-am știut ce să facem și pentru că diferența dintre valoarea terenului și posibilitatea de a face profit din a demara acea industrie a fost atât de mare încât interesul a fost ca ele să se mute în real estate“. Mai precis, de ce ai investi în producția unei fabrici situate pe un teren central, cu valoare imobiliară ridicată, când poți radia fabrica, construi blocuri și vinde terenuri obținând profituri de 100%? „Multe dintre aceste industrii nu mai există nici unde, nici în Europa sau în Statele Unite. Eu nu cred că noi am fi putut să rămânem competitivi prin camioane“, a completat el.

Însă, nu se șoptește nici o vorbă despre bula imobiliară încurajată de politici laxe de creditare ce a dominat România până în perioada crizei. Lipsesc referiri la slabul sprijin primit de sectorul industrial din partea băncilor (credite, facilități, eliminarea birocrației).

Dacă nu camioane, atunci ce?

Atenția noului ministru se îndreaptă spre domenii precum industria alimentară, industria de precizie, industria de avioane de la Craiova și punerea unei baze de producție de piese de avioane. „Eu cred că soluțiile vor veni din piață mai degrabă, decât de la mine sau de la altcineva“, a su-bliniat mi-nistrul. Până acum piața însă n-a ajutat prea mult. Regiuni întinse ale României rămân dezindustrializate, iar câteva milioane de români își caută slujbe în afara granițelor.

În ceea ce privește prioritățile de dezvoltare a României în viitor, Costin Borc a spus că „viziunea pe termen lung se va lega probabil de agricultură, de turism, de IT, de reindustrializare.“

Dacă diversitatea industrială lipsește, numărul strategiilor de industralizare este ridicat. În loc de zeci de strategii făcute la dife-rite nivele, cum ar fi ministerial, institute de cercetare în economie, asociații patronale etc., ar fi mai potrivită o singură strategie care să fie urmărită cu insistență și să fie puse în practică. Borc recunoaște situația. „Sunt cei câțiva piloni pe care lumea i-a identificat deja. Noi ce putem să facem? Să găsim acel fir roșu care să pună împreună strategiile exis-tente, pentru că noi avem foarte multe strategii, dar care sunt niște documente pe care nu le citește nimeni. Haideți să fim în stare să le spunem cetățenilor“, spune ministrul.  

Doru Cireasa
Doru Cireasa
Doru Cireasa
Cele mai citite

Windows 11. Acțiuni care te pot ajuta să îți maximizezi experiența

Dacă Windows 11 rulează lent, există câteva lucruri simple pe care le poți face pentru a îmbunătăți performanța calculatorului tău. În timp ce un restart...

Soldații ucraineni ar putea fi instruiți de trupe ale Marii Britanii

Marea Britanie ar putea trimite trupe în Ucraina pentru a instrui soldaţii ucraineni, anunţă secretarul britanic al apărării, potrivit The Guardian. John Healey, care a...

Premierul Slovaciei: „Ucraina nu va adera niciodată la NATO”

Premierul Slovaciei, Robert Fico, a afirmat miercuri, în fața Comisiei Parlamentare a Afacerilor Europene, că Ucraina nu va fi invitată să devină membră NATO...
Ultima oră
Pe aceeași temă