-0.5 C
București
luni, 6 ianuarie 2025
AcasăSpecialRadiografia deciziilor dezastruoase pe energie ale guvernării PSD-ALDE

Radiografia deciziilor dezastruoase pe energie ale guvernării PSD-ALDE

Bilanțul ultimelor 11 luni de guvernare arată decizii catastrofale luate în domeniul energetic. Acapararea resurselor pentru investiții ale companiilor și numirea unor persoane fără expertiză în domeniu în fruntea societăților strategice vor avea impact pe termen lung. Toate măsurile din acest an înrăutățesc grav starea unui sector și așa aflat în suferință.

Șubrezirea sectorului energetic românesc face loc pe piață intermediarilor pentru combustibilii din import, care își pot vedea liniștiți de afaceri la noi. Din păcate, cei care decontează în final sunt consumatorii.

Partidul Național Liberal a depus ieri o moțiune împotriva ministrului Energiei, Toma Petcu, pe care îl acuză de „degradarea accentuată a sectorului energetic românesc pe fondul incompetenței, iresponsabilităţii și minciunilor guvernării PSD-ALDE”. Pregătirea defectuoasă a stocurilor de combustibil pentru iarnă, acapararea companiilor de stat, unde au fost instalate în funcții de conducere persoane neprofesioniste, lipsa investițiilor în mentenanță și dezvoltare, scumpirea carburanților și a energiei, care a anulat creșterile salariale, sunt doar câteva dintre capetele de acuzare.

În context mai larg, PNL acuză PSD de sabotarea celui mai important pro-iect energetic al României – exploatările de gaz natural din Marea Neagră, dar și pentru aprobarea unei scheme de subvenții pentru energiile regenerabile, cu impact uriaș asupra facturii consumatorilor în următorii ani. 

Iarnă mai grea, stocuri de gaze și cărbune mai mici

Liberalii acuză în moțiune că programul de iarnă recent adoptat este unul cu mult mai slab decât cel aprobat în anul precedent, în condițiile în care această iarnă se anunță deosebit de grea. Astfel, cantitățile de gaze naturale obligatorii a fi stocate sunt mai mici decât cele din sezonul de iarnă precedent, ceea ce, susțin liberalii, va afecta stabilitatea şi securitatea sistemului energetic național.

„Criza de gaze naturale va scumpi automat importul de gaze rusești. Asta ați dorit să faceți? Să cumpărăm gazul rusesc scump? Toate aceste inginerii vor conduce la creșterea prețului plătit de către populație în această iarnă”, se arată în moțiune.

Potrivit datelor din programul de iarnă, stocul de gaze obligatoriu este de 2,23 miliarde metri cubi, mai mic decât cel din iarna trecută, când obligația a fost de circa 2,4 miliarde mc. Chiar dacă România este al treilea producător de gaze ca mărime din UE, producția locală nu acoperă decât cel mult 90% din consum. Diferența este luată de la ruși, de care depindem mai ales în zilele geroase, când fluxul de gaze scoase din depozite și producția curentă nu acoperă necesarul de consum.

Eric Stab, directorul general al Engie România, unul dintre cei mai mari furnizori locali de gaze, a declarat joia trecută că gazele ar putea deveni insuficiente în cazul unei ierni grele, însă Guvernul nu are un plan de urgență pentru această iarnă. „Acest plan există din trecut, dar trebuie updatat de urgență. Cel mai important lucru este să definim clar ce consumatori trebuie să fie întrerupți și în ce ordine, dacă va fi o lipsă de resurse”, a precizat Stab. În replică, reprezentanții Ministerului Energiei au declarat pentru RL că România are stocate mai multe gaze decât necesarul estimat, iar planul de urgență apobat în 2016 va fi actualizat, termenul-limită fixat fiind începutul programului de iarnă.

Pe de altă parte, liberalii reclamă și probleme cu stocurile de cărbune. Astfel, „asigurarea stocurilor de huilă pentru Complexul Energetic  Hunedoara (CEH) este sub jumătate din necesar cu toate că se face import de huilă”, se arată în moțiune. De altfel, „România liberă” a arătat recent că CEH a ajuns să importe masiv cărbune din Africa de Sud, iar peste jumătate din stocuri vor fi realizate din import, deși iarna trecută nu am adus niciun gram de cărbune din exterior. Importurile se fac prin același trader Vitol, de la care am mai cumpărat în anii trecuți, prin contracte care au ajuns pe masa procurorilor DNA. Liberalii mai reclamă lipsa investițiilor în producția de cărbune, din cauza cărora se produc accidente soldate cu morți în mină. Două au avut loc în ultima lună. „Crede Guvernul PSD-ALDE că după ce o să distrugă complet sectorul autohton de producție de cărbune, importul va fi ieftin?”, întreabă liberalii în textul moțiunii.  

An cu prețuri-record la electricitate

Osituație gravă înregistrată în acest an este scumpirea puternică a electricității, cu efecte în lanț în economie. Startul a fost dat încă din ianuarie. După ce ministrul Energiei, Toma Petcu, a declarat că stocurile de cărbune sunt insuficiente și mai ajung pentru 3-4 zile, prețul electricității a explodat pe bursa de profil, ajungând să fie cel mai mare din regiune în anumite zile. „La începutul anului, ministrul energiei şi grupul de interese din interiorul PSD s-au implicat pe față, participând la şedinţele comandamentului de iarnă şi au aruncat preţurile la energia electrică în aer, declarând în mod iresponsabil că opresc exporturile când situaţia nu o cerea. Ce au căutat acolo aceste persoane? Cine le-a trimis sau  le-a chemat? De când au membri ai Parlamentului României atribuţii să participe la comandamentele de iarnă?”, semnalează parlamentarii opoziției, în moțiune.

Iureșul de pe bursa de energie nu s-a oprit în iarnă. Prețurile au continuat să se mențină ridicate pe bursă tot anul, cu noi vârfuri-record în vară, inexplicabile pentru furnizori, care au suspectat jocuri făcute de producători pentru a-și maximiza profiturile. De pildă, s-a jonglat cu cantitățile de electricitate livrate în piață, lucrurile contestate de traderi străini la forurile europene de monitorizare a pieței, potrivit informațiilor RL. În schimb, principalii producători de stat, Hidroelectrica, Nuclearelectrica și Complexul Energetic Hunedoara, au obținut profituri record anul acesta, de sute de milioane de lei. Hidroelectrica, de pildă, a realizat la șapte luni un profit brut de aproape un miliard de lei, însemnând o marjă de profit de 43%. Ministrul Energiei, Toma Petcu, a lăudat managementul companiilor pentru aceste rezultate. Guvernul are motiv de bucurie: profiturile vor alimenta bugetul sub formă de dividende, pentru plata pensiilor și salariilor. Pe de altă parte, toate aceste creșteri de preț s-au transmis în factura consumatorilor. Două scumpiri majore au avut loc la 1 iulie și 1 octombrie, iar creșterile nu reflectă decât parțial haosul de anul acesta, fiindcă ANRE nu a recunoscut încă integral costurile furnizorilor cu achiziția de electricitate. Potrivit calculelor RL, pe baza datelor ANRE, costul energiei (CPC) facturate populației, cu tarife incluse, a crescut cu 17% în Moldova sau chiar cu 25%, în zona Muntenia Sud, la 1 octombrie față de 1 ianuarie. Mai trebuie amintit că Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a luat în vară decizia fără precedent de a suspenda licitațiile pentru achiziția de energie pe piața destinată consumatorilor casnici. Vicepreședintele ANRE, Emil Calotă, a declarat atunci că decizia a fost luată pentru că nu s-au întrunit condițiile tehnice necesare ca licitațiile să aibă loc. În fapt, producătorii nu au scos suficientă energie la vânzare, potrivit informațiilor din piață. De asemenea, decizia a fost luată și „pentru a se preveni un impact puternic în factura consumatorului”, pentru că „simțeam evoluții ale prețurilor în piețele de energie și în special în piața zilei următoare (PZU) anormal de mari”, a explicat Calotă. Consiliul Concurenței a analizat tranzacțiile de pe piață, dar a concluzionat că nu există elemente de manipulare a pieței.

 

Exploatarea gazelor din Marea Neagră, în pericol

Unul dintre cele mai controversate subiecte în acest an a fost încercarea repetată de modificare în Parlament a legislației privind piața gazelor, într-un mod care riscă să anuleze proiectul americanilor de la Exxon cu OMV Petrom de exploatare a gazelor din Marea Neagră, dar și realizarea gazoductului BRUA.

Dacă se va întâmpla acest lucru, România nu va mai putea niciodată să își asigure integral consumul din surse proprii și își va tăia accesul la surse alternative de import, fiind condamnată să rămână la mâna Gazprom. 

 „Demiterea lui Toma Petcu de către Premierul Tudose  este un gest de normalitate pentru că domnia sa, oricum nu conduce domeniul energetic, acesta fiind, de fapt, condus de Daniel Chițoiu, Secretarul General al ALDE, şi de către alte personaje politice din PSD, se arata in textul motiunii.

Parlamentarii opoziției susțin că „primul dintre aceștia face numirile în funcţii, iar ceilalți conduc din punct de vedere strategic domeniul și generează haos în sectorul energetic, dorind să distrugă cel mai important proiect energetic al României – exploatările de gaz natural din Marea Neagră – încercând, totodată, să naţionalizeze operatori privaţi cu capital românesc, cum ar fi Bursa Română de Mărfuri”.

Amendamentele la OUG 64/2016, privind liberalizarea pieței gazelor, au pus pe jar toți jucătorii din domeniu, care au contestat modificările legislative. I Este vorba despre obligatia producătoriilor de gaze din Marea Neagră să tranzacționeze pe bursă integral volumele extrase, deși în nicio țară nu există o astfel de obligație. Producătorii susțin că au nevoie de contracte de vânzare negociate, astfel încât să poată demara investiția. În plus, Comisia în care PSD-ALDE are majoritate, a decis ca tranzacțiile să se realizeze exclusiv pe bursa OPCOM, administrată de stat. În prezent, tranzacțiile se fac prin concurentul privat, Bursa Română de Mărfuri, care ar fi practic dat deoparte. Comisia își argumentează deciziile prin faptul că astfel se va crea transparență, lichiditate și un indicator de preț pe piața gazelor. Modificările sale au fost respinse de toate instituțiile consultate: Comisia Europeană, Guvern, Ministerul Energiei, Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei, Consiliul Concurenței. Chiar și în plenul Camerei Deputaților au fost respinse de două ori până acum.

Un cadou pentru Gazprom

Ambasadorul Mihnea Constantinescu, coordonator cu însărcinări speciale pentru securitate energetică în Ministerul Afacerilor Externe, a afirmat că nu este în regulă ca o comisie parlamentară să se considere mai competentă în legiferarea sectorului gazelor naturale decât ministerele de resort și apreciază că acest lucru denotă o problemă instituțională, procesul decizional în domeniu necesitând modificări și îmbunătățiri.

O astfel de transparență este criticată de specialiști. „Practic le dăm ruşilor acces la toate datele esenţiale – preţuri, cantităţi, etc. În acest mod, Gazprom, care are capacităţi foarte mari de livrare, poate fura clienţi, căci ştiind dinainte preţuri, cantităţi, îşi poate adapta oferta în timp real. Rolul Gazprom, chiar dacă nesemnificativ din perspectiva cantităţilor livrate în România, devine unul major în stabilirea preţului”, ca atare „un maxim de tranzacţionare pe bursă care poate fi acceptat este de 30%”, susțin specialiști citați de Digi24.

BRUA, un alt proiect strategic

Toate aceste „lovituri” vin într-un moment în care consorțiul ExxonMobil-OMV Petrom se pregătește să ia decizia finală de investiție în Marea Neagră, după ce au cheltuit deja circa 1,5 miliarde de euro în explorare. În plus, în această lună are loc exprimarea interesului pentru rezervarea de capacitate pentru BRUA, conducta care va putea aproviziona România cu gaz caspic, o etapă extrem de importantă pentru realizarea gazoductului.  BRUA, care leagă Bulgaria-România-Ungaria și Austria, este varianta „mică” a Nabucco, proiect european abandonat de UE, la presiunile Moscovei, care își promova proiectul propriu, South Stream.

„Suntem în război economic!”

Președintele Comisiei de Industrii este de părere că România nu trebuie să exporte gaze. „Suntem în război economic, trebuie să fim conștienți. Război economic! (…) S-a ajuns la materia primă energetică a țării. Adică ținta o reprezintă gazele naturale ale României”, a declarat recent Iancu, referindu-se la noul regulament al UE care cere statelor membre să se ajute între ele când e criză în aprovizionarea cu gaze. 

Shaiddeh, în C.A. la OMV Petrom

Recent, Ministerul Energiei a decis numirea fostului vicepremier Sevil Shhaideh în Consiliul de Administrație al OMV Petrom. „Pe doamna Sevil Shhaideh ce o recomandă la Petrom? Aţi pus-o într-o companie în care statul trebuie să dea bătălii crunte pentru a-şi apăra interesele şi acţiunile pe care le deţine, o persoană care a lucrat numai în sectorul public. Cei care au făcut asta sunt absolut iresponsabili!”, mai arată liberalii.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă