7.6 C
București
sâmbătă, 9 noiembrie 2024
AcasăSpecialProducătorii de ţigări vor amânarea termenului de conformare la directiva tutunului

Producătorii de ţigări vor amânarea termenului de conformare la directiva tutunului

Reprezentanţii industriei tutunului (British American Tobacco, Japan Tobacco International şi Philip Morris România) i-au transmis vineri o scrisoare premierului referitor la procesul de transpunere a Directivei 2014/40/UE. Aceştia explică faptul că ei au cerut încă din 2014 transpunerea cât mai rapidă a directivei, dar că acum au nevoie de şase luni pentru conformarea fabricaţiei.

În cursul întâlnirii din 21 ianuarie cu comitetul inter-ministerial responsabil de transpunere, reprezentanţii companiilor British American Tobacco, Japan Tobacco International şi Philip Morris au solicitat „prorogarea termenului de fabricaţie, la şase luni de la data la care legea va intra în vigoare”.

„Considerăm că este evident faptul că industria tutunu-lui a acţionat consecvent, în deplină transparenţă şi cu bună-credinţă, dorind conformarea la data indicată de textul directivei”, spun oficialii din industria tutunului, în scrisoarea trimisă premierului.

Companiile de tutun o cer încă din aprilie 2014 şi spun că transpunerea a fost întârziată atât de mult încât acum nu se pot conforma termenului de 20 mai 2016.

În plus, afirmă reprezentanţii companiilor de tutun, statul pierde lunar 230 milioane euro, reprezentând taxe şi contribuţii, dacă nu se acceptă amânarea cu şase luni a transpunerii directivei, din cauză că nu vor putea nici să producă, dar nici să vândă, iar piaţa s-ar bloca. „Subliniem, de la bun început, că dorim să ne conformăm prevederilor directivei, a cărei transpunere am solicitat-o oficial, în mod repetat, pe parcursul ultimului an şi jumătate.

La fel ca orice altă industrie, avem nevoie, însă, de minimum şase luni pentru adaptarea proceselor de producţie. Noile cerinţe privesc atât produsul, cât şi ambalajele, drept urmare este necesară achiziţionarea de noi maşini, utilaje şi materiale”, spun companiile de tutun.

Avertismentele de sănătate vor reprezenta 65% din suprafaţa pachetului, pe faţă şi pe spatele acestuia. În prezent, avertismentele sub formă de text sunt de 30% pe faţa şi de 40% plus un chenar pe spatele pachetului.În 2014, industria tutunului a virat la buget peste 2,7 miliarde de euro, fiind al doilea mare contribuabil, după sectorul petrolier. În acest domeniu lucrează aproape 4.000 de angajaţi, iar circa 60% din producţia fabricilor din România se exportă.  

Cele mai citite

Airbus va trebui să își dubleze livrările lunare pentru a atinge obiectivul anual de livrări de avioane

Airbus SE se confruntă cu o provocare semnificativă în ultimele două luni ale anului, fiind necesar să dubleze livrările lunare de avioane pentru a...
00:01:47

VIDEO. Prim-ministrul italian Giorgia Meloni spune că Europa trebuie să „găsească un echilibru și să-și realizeze un bilanț”

În urma alegerii lui Trump ca președinte al SUA, prim-ministrul italian Giorgia Meloni spune că Europa trebuie să „găsească un echilibru și să-și realizeze...

Airbus va trebui să își dubleze livrările lunare pentru a atinge obiectivul anual de livrări de avioane

Airbus SE se confruntă cu o provocare semnificativă în ultimele două luni ale anului, fiind necesar să dubleze livrările lunare de avioane pentru a...
Ultima oră
Pe aceeași temă