1.3 C
București
vineri, 27 decembrie 2024
AcasăSpecialProducătorii de lapte vor putea negocia prețurile de achiziție, dacă se organizează

Producătorii de lapte vor putea negocia prețurile de achiziție, dacă se organizează

Producătorii din sectorul laptelui și produselor lactate vor putea negocia prețurile de colectare a laptelui, cu condiția să se constituie în organizații de producători recunoscute, măsura fiind prevăzută într-o Hotărâre de Guvern aprobată miecuri, a anunțat ministrul pentru Dialog Social, Aurelia Cristea.

Agricultorii din sectorul laptelui și a produselor lactate vor putea negocia prețurile de colectare a laptelui, cu condiția să se constituie în organizații de producători recunoscuți, stipulează o Hotărâre de Guvern aprobată miercuri, care stabilește aprobarea Normelor metodologice pentru aplicarea prevederilor Legii 297/2013.

Ministrul delegat pentru Dialog Social, Aurelia Cristea, apreciază că, prin adoptarea actului normativ, Guvernul continuă sprijinul ferm către dezvoltarea durabilă a sectorului agricol din România.

"Reglementarea recunoașterii organizațiilor de producători va oferi acestora posibilitatea de a negocia în mod colectiv clauzele contractelor și în mod special prețurile la care se face colectarea producției de lapte. Aplicarea acestor măsuri vizează stabilizarea veniturilor la producătorii de lapte, și, la nivel macroeconomic, dezvoltarea sectorului zootehnic", a declarat Cristea, citată de Mediafax.

Ministrul a precizat că pentru adoptarea acestor măsuri au fost organizate dezbateri cu reprezentanți ai crescătorilor de bovine și specialiști ai Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Actul normativ reglementează şi condițiile specifice ce trebuie îndeplinite de organizațiile de producători în relațiile contractuale, dar și criteriile tehnice necesare recunoașterii acestora.

"Practic, prin aceste prevederi se armonizează legislația românească cu cea europeană din domeniu", a mai arătat Cristea.

Hotărârea aprobată miercuri este în conformitate cu Regulamentul UE 1308/2013 al Parlamentului European, iar măsurile adoptate vor fi implementate de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale prin Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură.

Cele mai citite

Parlamentul sud-coreean l-a demis pe președintele interimar Han Duck-soo

Parlamentul din Coreea de Sud a votat vineri pentru demiterea președintelui interimar Han Duck-soo, acuzat de „participare activă la insurecție” după tentativa eșuată a...

Creștere moderată a creditării private în noiembrie: Împrumuturile în lei și valută, avansuri diferite

Conform datelor BNR publicate vineri, creditarea privată din România a atins în noiembrie 2024 un sold total de 418 miliarde lei, reprezentând o creștere...

Republica Moldova aprobă o strategie de apărare pe zece ani: Accent pe securitate și integrarea în UE

Parlamentul Republicii Moldova, dominat de aleşi pro-occidentali, a adoptat joi o strategie de apărare pentru următorii zece ani. Documentul prevede creșterea cheltuielilor pentru apărare,...
Ultima oră
Pe aceeași temă