Piaţa rezidenţială rămâne slabă, chiar dacă vânzările de locuinţe noi au crescut pe fondul prețurilor mai mici și al creditelor mai ușor acordate în ultimii ani, arată un studiu al companiei de evaluare Darian.
"Evoluţia din prima jumătate a anului 2014 demonstrează însă o tendinţa de stabilizare a preţurilor, valoarea locuinţelor poziţionându-se aproape de minim, asistând în aceeaşi perioadă şi la situaţii în care preţurile locuinţelor au înregistrat creşteri. Îmbunătăţirea accesului la creditele imobiliare, coroborat cu scăderile de preţ aplicate de dezvoltatorii de locuinţe în ultimii ani au condus la o revenire vizibilă a vânzărilor de apartamente nou construite. E stimăm că îmbunătăţirea cererii va aduce o premieră pe piaţa locativă modernă, asistând în cursul acestui an la lichidarea stocurilor de locuinţe construite în perioada de boom imobiliar", a declarat într-un raport Adrian Crivii, preşedintele Darian, citat de Mediafax.
El atrage atenţia că în ciuda trendului pozitiv înregistrat în ultima perioadă, piaţa imobiliară rămâne în continuare una fragilă mai ales că, în situaţia nefericită a unui nou crash imobiliar global (vehiculat tot mai mult în ultima perioadă), datorită ponderii mari a băncilor străine în cadrul sistemului financiar naţional, România nu ar putea fi ferită în totalitate de efectele ce decurg din acesta.
"O veste bună ar fi totuşi că expunerea pieţei imobiliare autohtone nu ar fi la fel de mare ca în 2008, ca urmare a scăderii masive a preţurilor în decursul celor 6 ani", a adăugat Crivii.
Darian DRS SA a lansat studiul "Analiza pieţei imobiliare" realizat în cele 41 de oraşe reşedinţă de judeţ, în care a fost analizată evoluţia pieţei rezidenaţiale din primul semestru pe baza preţurilor de tranzacţionare.
Astfel, pe segmentul locuinţelor vechi, în decursul ultimelor 12 luni preţurile de tranzacţionare la nivel naţional au scăzut cu aproximativ 1,7%, iar în ultimile 6 luni cu circa 0,7%. Scăderea din ultimile 6 luni s-a simţit foarte puţin pe piaţă, de aceea părerea generală a fost mai degrabă de stagnare a preţurilor.
În semestrul unu din 2014, preţul mediu unitar pe piaţa apartamentelor vechi la nivel naţional s-a situat la nivelul de 644 euro/metru pătrat (mp).
În 15 oraşe considerate poli de dezvoltare (Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi, Constanţa, Craiova, Galaţi, Braşov, Ploieşti, Oradea, Piteşti, Arad, Sibiu, Bacău şi Târgu Mureş), preţurile sunt cuprinse între 568 euro/mp (Arad) şi 956 euro/ mp (Bucureşti), înregistrîndu-se astfel o medie la nivelul polilor de 763 euro/mp, cu doar 1% mai mică faţă de al doilea semestru al anului 2013, şi cu 41% mai mici faţă de perioada de început a crizei, 2008.
La nivelul principalilor poli de dezvoltare, cea mai mare scădere în primele şase luni ale anului comparativ cu semestrul doi al anului trecut, a fost înregistrată în Arad şi Piteşti (3,2%), urmată de Cluj (2,3%), Iaşi şi Craiova (2,2%), mai scrie Mediafax.
În Bucureşti a fost consemnată o stabilizare a preţurilor, ca urmare a faptului că scăderea în ultimele 6 luni a fost foarte redusă (aproximativ 0,1%).
Dintre oraşele mici, cu populaţie sub 125.000 locuitori, apartamentele vechi s-au vândut cu cel mai mare preţ în Buzău şi în Suceava (peste 700 euro/mp), pe când cele mai mici preţuri se găsesc în Alexandria, Sfântu Gheorghe şi Reşiţa, unde preţul de tranzacţionare a apartamentelor vechi se situează în intervalul 420-450 euro/mp.
În cazul apartamentelor noi, pentru semestrul unu, media la nivelul oraşelor mici este de 575 euro/mp, în scădere cu aproximativ 37% faţă de 2008. În decursul ultimelor 12 luni scăderea a fost de doar 0,7%, preţul mediu unitar la nivel naţional la finele lunii iunie situându-se la nivelul de 757 euro/mp. În ultimile 6 luni s-a înregistrat o tendinţă de uşoară apreciere a preţurilor, deşi această creştere a fost prea puţin simţită de participanţii pe piaţa rezidenţială.
În cele 15 oraşe considerate poli de dezvoltare avem preţuri cuprinse între 738 euro/mp (Sibiu) şi 1.137 euro/ mp (Bucureşti), rezultând astfel o medie la nivelul polilor de 902 euro/mp, în stagnare faţă de perioada similară a anului trecut şi în creştere cu 0,4% faţă de semestrul anterior. Comparativ cu perioada de început a crizei – anul 2008 – s-a înregistrat o scădere de 32%.
Dintre oraşele mici, cu populaţie sub 125.000 locuitori, apartamentele noi s-au vândut cu cel mai mare preţ în Focşani şi Râmnicu Vâlcea (peste 750 euro/mp), pe când cel mai mic preţ se regăseşte în Baia Mare, unde preţul de tranzacţionare al apartamentelor noi se situează la 488 euro/mp.
Pentru semestrul întâi al anului 2014, media la nivelul oraşelor mici este de 675 euro/mp, în scădere cu aproximativ 1% faţă de anul trecut şi cu 34% faţă de 2008. În ultimile 6 luni s-a înregistrat o mică scădere de 0,1%, însă aceasta nu a fost resimţită pe piaţă.
În ceea ce priveşte casele/vilele, s-au luat în considerare doar proprietăţile construite sau pentru care s-au realizat revizii capitale începând cu anul 2010, cu grad mediu de finisare, regim de înălţime P+1E sau P+M, în condiţiile unor suprafeţe construite desfăşurate medii (140 – 150 mp) şi suprafeţe de teren medii (500 mp).
Cele mai scumpe case/vile s-au vândut în Bucureşti, la un preţ mediu de 1.038 euro/mp, Capitala fiind şi singura localitate cu peste 1.000 euro/mp, pe locul secund situându-se Cluj-Napoca cu un preţ mediu de 870 euro/mp. Cele mai mici preţuri de vânzare se regăsesc în continuare în Alexandria şi Botoşani.