Menținerea actualului nivel al extracţiei de petrol și gaze din România necesită investiții anuale uriaşe, pentru că producția suferă un declin natural de 10%, potrivit portalului desprepetrol.ro, lansat de ROPEPCA.
România este statul din care s-a extras petrol prima dată în lume, a amintit Dan Apostol, secretar general ROPEPCA, pentru România liberă. “Toate zăcămintele noastre sunt zăcăminte mature, cu o perioadă îndelungată de în care au fost exploatate. Maximul de producţie a fost prin anii ‘70. Declinul natural se resimte deja. Din peste 9.000 de sonde petroliere pe care le avem în România, marea lor majoritate sunt pe zăcăminte în curs de epuizare. Foarte puţine zăcăminte noi au fost descoperite şi date în exploatare”, a explicat reprezentantul ROPEPCA.
Astfel, producția suferă de un declin natural de 10%. “Gradul de epuizare al rezervelor actuale este de 87%. Fără investiții, producția de țiței a României se va epuiza în 12 ani, iar cea de gaze naturale în nouă ani", arată website-ul desprepetrol.ro. În acest moment încercăm să extragem petrol de la mare adâncime, cu tehnologii mai avansate. Dar, “petrolul nu iese singur”, a precizat Dan Apostol. “Nu e o pungă cu petrol aflat sub presiune şi, ca-n filmele cu cowboy, când faci o gaură în pământ, ţâşneşte petrolul afară”, a explicat acesta. “Ca să scoatem petrolul de la peste 4.000 de metri adâncime, este nevoie de o tehnologie mai avansată, care să poată să extragă ultimele resurse de petrol din zăcămintele acestea, dacă le vrem exploatate”, a atras atenţia specialistul.
ROPEPCA arată că un miliard de euro investit în petrol și gaze creează sau menține 45.900 de locuri de muncă şi aduce la bugetul de stat încă un miliard de euro din taxe, cu un impact în PIB de 3,2 miliarde de euro.
Dar cât este investiţia necesară pentru începerea extracţiei la un astfel de puţ de mare adâncime? Diferă de la zăcământ la zăcământ şi depinde de natura acestuia şi a exploatării, a arătat Dan Apostol. “În cele 9.000 de sonde de petrol aflate la noi în exploatare, sunt foarte multe tehnologii diferite. Că este sondare verticală, că e orizontală, că este cu presiune. Ce e de reţinut este că tehnologia de continuare a producţiei necesită investiţii de milioane. Pe de altă parte, acestea pot să dea şansa unor exploatări de pungi suplimentare. Vorbim exclusiv despre onshore – exploatări de uscat, nu şi despre offshore – adică exploatări la Marea Neagră.”, a precizat expertul.
România deține, în total, 13.000 de sonde active, de petrol şi de gaze, cu mult peste Marea Britanie, care are 2.300, Danemarca – 1.500, Italia – 900 sau Norvegia – 400. Cu toate acestea, producția pe sondă în țara noastră este cea mai mică – 21 barili/zi, față de 2.350 barili/zi în Norvegia, 964 în Danemarca, 363 în Marea Britanie și 271 în Italia. Mai mult, România are aproape o treime dintre toți angajații din extracția de țiței și gaze din UE, 25.600, din totalul de 77.900. De ce? În bună măsură pentru că, în comparaţie cu celelalte state care exploatează zăcăminte de petrol, tehnologiile sunt destul de vechi şi se lucrează cu foarte mult personal uman în operări, explică Dan Apostol, secretarul general ROPEPCA.
Înființată în luna noiembrie a anului 2012, organizaţia reunește jucători importanți ai industriei de explorare și producție din România, având 19 membri, deţinători de acorduri de concesiune, care au realizat anul trecut investiții totale de 1,03 miliarde de euro, echivalentul a 6,5% din totalul investițiilor din România. Contribuțiile la buget s-au ridicat la 2,4 miliarde de euro, reprezentând 10% din totalul bugetului de stat.
Dan Apostol a atras atenţia că specificul local românesc al industriei “îţi cere personal uman. Noi nu exploatăm o singură pungă cu două sonde, ci sute de pungi, cu mii de sonde. Sunt 9.000 de sonde, la care se face mentenanţă şi exploatare, care necesită personal. În Norvegia, ai un zăcământ de sute de miliarde de barili, cu trei pungi: ai făcut trei injecţii, ai trei ţevi şi trei echipe angajate. În Canada, în provincia Alberta, la fel”. Alte exemple: în Libia sau în Arabia Saudită, “ai un zăcământ mare, cu foarte mare presiune, ai dat injecţia în el şi-ţi sare petrolul. Nu ai nevoie de foarte multă operare umană”, explică reprezentantul ROPEPCA.
În România însă, arată acesta, “sunt sonde din Bihor până-n Moineşti, din Moineşti până-n Videle, din Videle până-n Dobrogea, adică nu ai cum să n-ai personal uman. Este un tipic local al industriei, care-ţi impune operarea cu personal uman. De aceea, industria de petrol şi gaze din România este unul dintre cei mai mari angajatori la nivel european, în comparaţie cu celelalte state europene producătoare de petrol”.