15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialUPDATE PSD își adjudecă șefia ANRE. Numire controversată la cea mai importantă...

UPDATE PSD își adjudecă șefia ANRE. Numire controversată la cea mai importantă instituție din energie

Deputatul PSD Dumitru Chiriță este cel care va conduce Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) în următorii cinci ani, dacă va primi votul final al Parlamentului. Nu a mai lucrat într-o companie din 1990, când a fost electrician.

Comisia pentru Industrii din Camera Deputaților a decis cine va sta la butoanele sectorului energetic în următorii cinci ani, dacă propunerea va trece și de votul plenului Camerei Deputaților. Este vorba despre deputatul PSD Dumitru Chiriță (54 de ani). Acesta nu prea a avut emoții la audieri în comisia de specialitate, iar pe holurile Parlamentului se vorbea că jocurile fuseseră deja făcute.

ANRE reglementează un domeniu unde se învârt anual miliarde de euro în România, dincolo de importanța strategică a sectorului energetic. Singura experiență în domeniu a lui Dumitru Chiriță este cea de electrician și șef de tură, în perioada 1981 – 1990, așa cum reiese din CV-ul său postat pe site-ul Camerei Deputaților.

Din 1990, a devenit sindicalist și până în 2011 a fost președinte la Federația Națională a Sindicatelor Libere „Univers” și la Sindicatul Liber Independent „Energia”. Din aceste poziții, nu a stat însă departe de companiile din energie. Sau de banii acestora. Site-ul „România curată” a scris că în 2011 compania de stat Electrica a acordat prin negociere direct contracte pentru citirea contoarelor în valoare de aproape 25 de milioane euro către două firme controlate de Adolf Mureșan, alt lider sindical la „Univers”, și Dumitru Chiriță.

În 2000, la cariera de sindicalist a adăugat-o și pe cea de deputat, în sânul PSD. Din decembrie 2008 și până în prezent, a fost membru în Comisia pentru Industrii și Servicii, aceeași care luni i-a dat girul pentru șefia ANRE. Între 2004 și 2008 a fost și vicepreședinte la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Chiriță a absolvit Dreptul la Universitatea „Nicolae Titulescu”. Din CV nu reie-se când.

Pe linie politică

Pentru postul de vicepreședinte la ANRE a fost votat Zoltan Nagy-Bege (41 de ani). Nici el nu are pregătire în domeniu, însă tot pe linie politică -(UDMR) a intrat în Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei în aprilie 2007, inițial din postura de consilier al președintelui instituției, apoi, după trei luni ca director al Departamentului Piață Gaze Naturale. Din decembrie 2009 și până în prezent este director general al Departamentului Reglementare în domeniul Eficienței Energetice. A absolvit Facultatea de Management a Universității „Babeș-Bolyai“ din Cluj-Napoca, în 2000, iar până să ajungă la ANRE a lucrat în două firme mici.

Alegerea unor noi șefi la ANRE este necesară pentru că mandatele actualului președinte și vicepreședinte, dar și pentru doi membri în comitetul de reglementare, expiră la 23 octombrie. De asemenea, pentru cele două funcții de membru în comitetul de reglementare al ANRE au fost votați Gabriel Gheorghe și Cornelia Sulger, tot pe linie politică, din partea ALDE și PSD. Astfel, Gabriel Gheorghe (46 de ani), fost candidat al ALDE Sibiu pentru funcția de senator, a fost comisar la Garda Financiară Sibiu, vicepreședinte al Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc sau șeful Corpului de Control în Ministerul Economiei, pe vremea când instituția era condusă de Daniel Chițoiu (ALDE). Anul acesta, Gabriel Gheorghe a fost recompensat și cu funcția de preşedinte al Consiliului de Administraţie al „Romgaz”, producătorul național de gaze naturale.

Cornelia Sulger (43 de ani) este în prezent consilier județean în Olt, din partea PSD. A lucrat în Vânzări la Electrica Oltenia, apoi, după privatizarea companiei, la CEZ Oltenia. A absolvit Facultatea de Electromecanică. Comitetul de reglementare al ANRE numără în total șapte membri. Teoretic, instituția trebuie să fie independentă politic, formată din specialiști. Atribuțiile instituției urmează să fie modificate. O comisie parlamentară analizează mecanismul de funcționare al ANRE și ar putea decide reorganizarea autorității, astfel încât unele activități să fie preluate de Guvern, a declarat recent ministrul Energiei, Toma Petcu.   

„Războaie“ cu miză uriașă: securitatea energetică

Mizele pentru controlul ANRE sunt uriașe, fiindcă instituția reglementează funcționarea piețelor de electricitate și gaze naturale, prețul din facturile populației, dar și profiturile companiilor din domeniu. Anul acesta a fost extrem de tulbure pentru aceste piețe. Prețul electricității pe bursa de profil a atins cote-record, alarmante, recunoscute parțial până acum în facturi. De altfel, parlamentarii au aprobat recent înființarea unei comisii speciale pentru a ancheta activitatea ANRE. În comisie au fost incluși Dumitru Chiriță, viitorul președinte al ANRE, dar și Iulian Iancu, președintele Comisiei de Industrii din Camera Deputaților.

Acesta din urmă încearcă de un an să schimbe legislația în domeniul gazelor naturale, obligând producătorii să vândă aproape totul pe bursă (inițial 100%, apoi 70%), lucru care a atras criticile Comisiei Europene.

Avantaj pentu Gazprom

De asemenea, comisia lui Iancu a aprobat, prin numeroase amendamente la OUG 64/2016, ca toate tranzacțiile cu gaze să se desfășoare pe OPCOM, platforma deținută de Transelectrica, scoțând practic din joc Bursa Română de Mărfuri, operatorul privat unde se fac licitațiile în prezent. Actualul președinte al ANRE, Niculae Havrileț, s-a pronunțat împotriva acestor modificări, pentru că încalcă prevederile europene în domeniu, dar și principiile liberei concurențe. Ieri, modificările au fost reîntoarse din plenul Camerei la Comisie. Totuși, Comisia pentru Industrii a aprobat ieri, cu votul majorității PSD, respingerea cererii formulate de Președinție de reexaminare a legii prin care sunt introduse nelimitat impozite majorate pentru producătorii de gaze, tot la inițiativa lui Iulian Iancu.

Potrivit informațiilor României, cei de la USR s-au abținut. Toate aceste modificări legislative au pus pe jar sectorul petrolier, mai ales companiile care explorează în Marea Neagră. Fostul ministru al Energiei Răzvan Nicolescu este de părere că acestea nu fac decât să avantajeze Gazprom. „Introducerea unei obligații de tranzacționare pe Bursă de 70%-100% pune în pericol realizarea unuia dintre cele mai strategice proiecte ale sectorului energetic românesc: viitoarele exploatări de gaz din Marea Neagră afectând șansele României de a deveni un jucător regional în domeniul gazului natural.

Producătorii au nevoie de un contract pe termen lung cu un partener în care au încredere! Altfel, proiectul e posibil să nu se facă, iar România ar pierde mult! Marele câștigător al unei astfel de situații ar fi Gazprom, care va continua să domine regiunea!”, a scris ieri, pe o rețea de socializare, Răzvan Nicolescu. El a adăugat că transparența excesivă de 70%-100% este „un cadou pentru Gazprom”, care va avea date despe toate prețurile de pe piața românească.     

UPDATE  În replică, deputatul PSD Iulian Iancu a declarat, marți, că reprezentanții OMV Petrom vor fi chemați la audieri în cadrul comisiei de anchetă pentru activitatea ANRE, pentru a oferi informații legate de manipularea pieței de energie și de creșterea artificială a prețurilor. Lămurirea sa a apărut, după ce Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei și, de asemenea, fost director în cadrul OMV Petrom, a scris într-o postare pe Facebook că recentele modificări aduse Legii gazelor îi favorizează pe rușii de la Gazprom.

"În contextul atacului pe care domnul Răzvan Nicolescu l-a lansat împotriva mea printr-o postare recentă pe contul său pe o rețea de socializare, vreau să fac următoarele precizări: în primul rând, constat că domnia sa a aflat că va fi audiat de Comisia parlamentară de anchetă privind activitatea ANRE și s-a lansat într-un atac la adresa mea, în speranța că voi fi impresionat sau speriat", a declarat Iancu.

                                              

Cele mai citite

Ministrul Transporturilor: „Contractul pentru încă un lot din secțiunea montană a Autostrăzii A8 intră în licitație”

Compania Naţională pentru Administrarea Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a transmis joi spre validare la Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice documentaţia pentru contractul necesar construcţiei lotului...

Preşedintele CJ Prahova, Iulian Dumitrescu, încă 60 de zile de control judiciar

Procurorii anticorupţie au prelungit cu încă 60 de zile măsura preventivă a controlului judiciar faţă de preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Prahova, Iulian Dumitrescu, au...

Securitatea și sănătatea în muncă – serviciu obligatoriu pentru orice afacere din România

Companiile active cu minim un angajat au obligația de a respecta un protocol foarte strict pentru a asigura întregului personal condiții sigure de muncă....
Ultima oră
Pe aceeași temă