7.3 C
București
marți, 24 decembrie 2024
AcasăSpecialOMV şi-a adus director executiv apropiat de Gazprom

OMV şi-a adus director executiv apropiat de Gazprom

 

Rainer Seele, preşedintele board-ului Wintershall, firma ce reprezintă interesele Gazprom în Germania şi prin care România a importat gaze din Rusia până în vara anului trecut, preia funcţia de director executiv al OMV de la 1 iulie.

Consiliul director al companiei austriece OMV, principalul acţionar al Petrom, a convenit să îl numească în funcţia de director executiv pe Rainer Seele, preşedintele board-ului Wintershall. Ministrul austriac de Finanţe, Hans Joerg Schelling, a anunţat în cursul zilei de vineri că OMV va numi un candidat-surpriză la conducerea companiei. Actualul CEO al OMV, Gerhard Roiss, va pleca de la conducerea grupului austriac la finalul lunii iunie.

Cine este Seele

Seele deţine din 2009 funcţia de preşedinte al producătorului german de petrol şi gaze naturale Wintershall. Compania este o subsidiară deţinută integral de către gigantul chimic german BASF. Relaţiile Wintershall cu ruşii de la Gazprom sunt foarte strânse. În toamna anului 1990, Wintershall şi Gazprom au început o cooperare apropiată care a prevăzut acţiuni de marketing pe piaţa germană pentru gazul rusesc.

În 1993 cele două firme au format o nouă companie – Wingas GmbH în care germanii deţineau acţiunea de control. În 2005, aceleaşi două companii la care s-a adăugat şi E.ON Ruhrgas au cumpărat o participaţie în câmpul gazifer rus Yuzhno-Russkoye. Anterior, el a lucrat în cercetare în cadrul companiei BASF. În anul 1996, Seele a fost numit şeful departamentului de planificare strategică al Wintershall. Patru ani mai târziu, Seele a preluat funcţia de director de vânzări al WINGAS, subsidiară a Wintershall, pe care a condus-o începând cu anul 2002. Tot în 2002, Seele a fost numit în board-ul directorilor executivi al Wintershall, cu responsabilităţi în zona comerţului cu gaze naturale.

Interesul ruşilor de la Gazprom nu este îndreptat doar spre piaţa germană de gaze, ci şi spre OMV, companie austriacă puternic ancorată în Europa de Est. Cel mai probabil OMV a fost văzut de ruşi drept o poartă de acces către piaţa energiei din Europa răsăriteană. Potrivit Reuters, în iunie 2014 Gazprom şi OMV au negociat achiziţionarea de către ruşi a unui pachet de acţiuni ale companiei austriece de aproape 25% din capitalul social.

Acesta se afla în posesia grupului IPIC din Abu Dhabi. „Afacerea ar urma să adâncească legăturile ruso-austriece, dacă se va fructifica“, nota în vara anului trecut agenţia Reuters. Statul austriac deţine o participaţie de 31,5% la OMV. Gazprom a negat existenţa negocierilor. Cert este însă că un nou acord privind livrările de gaze, cu un conţinut secretizat, a fost semnat de OMV şi Gazprom în luna ianuarie a acestui an.

Doru Cireasa
Doru Cireasa
Doru Cireasa
Cele mai citite

Donald Trump îl critică pe Joe Biden, după ce acest a anulat 37 de condamnări la moarte

Donald Trump l-a criticat pe Joe Biden pentru decizia de a anula 37 de condamnări la moarte, în contextul în care președintele în funcție...

Andrei Ivan, pe cale de a pleca de la Craiova în iarna aceasta. Destinația posibilă și viitorul olteanului

Andrei Ivan ar putea părăsi Universitatea Craiova în această iarnă, iar Turcia ar putea deveni următoarea sa destinație, în ciuda unei perioade mai puțin...

Meta pregătește ochelari inteligenți cu ecrane: Lansare așteptată în 2025

Meta, în parteneriat cu Ray-Ban, va lansa anul viitor ochelari inteligenți echipați cu ecrane mici, conform unui raport publicat de Financial Times. Aceste ecrane...
Ultima oră
Pe aceeași temă