Compania Națională de Căi Ferate CFR SA, care administrează infrastructura feroviară din România, vrea să preia în administrare, de la Primăria Capitalei, trotuarul rulant de la peronul 1 al Gării de Nord, care face legătura cu Gara Basarab.
De la inaugurarea sa, pe 3 noiembrie 2013, această facilitate mai mult nu a funcționat. „Se strică mai tot timpul, mai vin și aurolaci. Eu sunt dispus oricând să fac un contract de service cu ei, pentru ca trotuarul să fie funcțional”, a declarat pentru „România liberă” directorul general al CFR SA, Marius Chiper.
Mai mult, el s-a arătat dispus și să preia în administrare această facilitate. „Primăria Capitalei a făcut un proiect pe bani europeni, care a rămas în proprietatea lor. După cinci ani, potrivit regulilor europene, se poate da o Hotărâre de Guvern pentru a trece la noi. Nu merge cu doi proprietari”, a mai spus Chiper.
Trotuarul rulant dintre Gara de Nord şi Gara Basarab, care are o lungime de 240 de metri și poate transporta pe oră aproximativ 6.000 de persoane, a costat aproximativ 11 milioane de lei. El a fost inclus în proiectul construcției Pasajului Basarab, inițiat pe vremea când primar general al Bucureștiului era Traian Băsescu.
Trotuarul rulant este compus din șase benzi rulante, câte trei pe sens, fiecare având o lungime de 80 de metri. Are o viteză de 0,5 metri pe secundă și senzori pentru pasageri. Investiția include și celelalte amenajări, respectiv lifturile și vestibulul de intrare în stațiile de tramvai de pe Pasajul Basarab.
La inaugurare, primarul general de la acea vreme, Sorin Oprescu, spunea că are un consum redus de energie. „Consumul de energie va costa mult mai puțin decât costă lumina pe artere necirculate între ora 2.00 noaptea și 6.00 dimineața”, spunea Oprescu.
Numai că, de la inaugurare și până în prezent, facilitatea de transport a funcționat doar sporadic, călătorii fiind nevoiți să se deplaseze tot pe jos, cărând după ei bagajele, pentru a ajunge dintr-o gară în alta.