8.8 C
București
joi, 9 ianuarie 2025
AcasăSpecialO decizie definitivă a Curții de Apel Craiova poate arunca în aer...

O decizie definitivă a Curții de Apel Craiova poate arunca în aer căile ferate. CFR Marfă, sub amenințarea unor plăți de 17 milioane de euro

Cei 1.131 de mecanici de locomotivă și 403 mecanici ajutori ai CFR Marfă pot da în judecată societatea pentru sporurile neacordate în perioada 2013-2015. Și au șanse mari să câștige.

O decizie definitivă a Curții de Apel Craiova, pronunțată la finele lunii noiembrie a anului trecut, obligă CFR Marfă se plătească retroactiv diferențe salariale și sporuri pentru cinci mecanici de locomotivă.

Și nu sunt deloc puțini bani. „Decizia definitivă nr. 4652/2016 emisă de Curtea de Apel Craiova a fost pusă în executare silită prin Biroul Executorului Judecătoresc Crânguş Florina, conturile  SNTFM CFR Marfă find poprite pentru suma de 248.611,82 lei“, se arată într-un răspuns al CFR Marfă la solicitarea în acest sens adresată de „România liberă“.  Și nu sunt singurii angajați care au acționat în instanță societatea, după cum au recunoscut petru RL chiar oficialii ei, care nu au precizat însă care este numărul acestora.



Istoricul conflictului în instanță

Inițial, acțiunea formulată împotrriva CFR Marfă de cei cinci mecanici de locomotivă fusese respinsă de Tribunalul Dolj, prin sentința civilă nr. 1729 din 1 iunie 2016.

Oltenii nu s-au recunoscut înfrânți și au formulat apel. Pe care l-au și câștigat, prin Decizia nr. 4652 din 23 noiembrie 2016 a Curții de Apel Craiova. „Apelul este fondat. Hotărârea instanței de fond este nelegală și netemeinică, fiind susceptibilă de anulare prin prisma dispozițiilor art. 480 și următoarele Cod Procedură Civilă”, se arată în decizia respectivă.

Cei cinci reclamanți, angajați ai Sucursalei Banat–Oltenia a CFR Marfă, au reclamat faptul că în perioada 1 ianuarie 2013 – 31 decembrie 2015 au fost remunerați cu salarii inferioare nivelului stabilit prin Contractul Colectiv de Muncă la nivel de ramură. Conducerea societății de stat a replicat că prevederile CCM la nivel de ramură nu erau obligatorii, atâta vreme cât ele nu fuseseră preluate și în cadrul CCM la nivel de unitate.

Instanța de fond a admis punctul de vedere al reprezentanților CFR Marfă, însă hotărârea Tribunalului Dolj a fost desființată de Curtea de Apel Craiova. „Clauzele contractuale enunțate nu condiționează însă acordarea acestor drepturi de preluarea lor în contractul colectiv de muncă la nivel de unitate, fiind, din modul de redactare, imperative pentru angajator, după cum se prevede în dispozițiile art. 3 din CCM unic la nivel de ramură transporturi pe anii menționați”, a explicat instanța. În continuare, magistrații argumentează că, potrivit dispozițiilor din Codul Muncii, contractele colective de muncă la nivel de unitate nu pot conține clauze care să stabilească drepturi la un nivel inferior celui stabilit prin CCM încheiate la nivel superior, recte cel pe ramură și cel la nivel național.

Banii, inflația și dobânda

În atari condiții, Curtea de Apel Craiova a decis că cei cinci angajați ai CFR Marfă trebuie să încaseze diferența dintre drepturile salariale cuvenite și cele de care au beneficiat în perioada celor doi ani de zile.

Ba, mai mult, reclamanții vor primi și despăgubiri pentru că banii nu le-au fost virați la timp. „Având în vedere că prin neacordarea integrală a drepturilor salariale cuvenite reclamanții au suferit un prejudiciu constând pe de o parte în contravaloarea drepturilor salariale iar pe de altă parte în devalorizarea monedei naționale, instanța odată cu admiterea acțiunii va obliga intimata și la actualizarea sumei cu indicele de inflație de la data dreptului la data plății efective, precum și la dobânda legală aferentă sumei reprezentând aceste diferențe, astfel că repararea prejudiciului trebuie să fie integrală”, se mai arată în decizia din noiembrie a Curții de Apel Craiova.

Sporuri pentru condiții speciale

Instanța a mai stabilit că cei cinci mecanici de locomotivă aveau dreptul, în perioada menționată, și la încasarea unui spor pentru condiții speciale de muncă, reprezentând 25% din valoarea salariului de bază minim brut pe țară.

În consecință, CFR Marfă va fi obligată să le plătească celor cinci reclamanți sumele aferente sporurilor de 25% neîncasate timp de doi ani, actualizate cu indicele de inflație la data achitării efective, la care se va adăuga și dobânda legală aferentă. În fine, societatea de transport feroviar de stat a mai fost obligată de instanță și la plata cheltuielilor de judecată, în valoare de 2.500 de lei.



INTERESE. Plângere la CSM împotriva unei decizii judecătorești

Evident, conducerea CFR Marfă nu este deloc mulțumită de decizia magistraților de la Curtea de Apel Craiova și a formulat și contestație în anulare, și cerere de revizuire, însă cele două căi extraordinare de atac formulate de către Sucursala Banat-Oltenia au fost respinse definitiv. Ultima speranță a conducerii este legată de CSM. „SNTFM CFR Marfă SA a depus sesizare la Consiliul Superior al Magistraturii considerând că instanţa de apel, prin confundarea unor elemente şi date materiale importante ale cauzei, a dus la o dezlegare eronată a pricinii şi a intervenit în voinţa părţilor, dând o interpretare diferită de cea care s-a dorit şi s-a agreat de partenerii sociali, instituind astfel un drept absolut al salariatului, drept ce depăşeşte condiţiile şi limitele prevăzute de contractele colective si individuale de muncă”, se mai arată în răspunsul la solicitarea „României libere“.

Citește ziarul integral în format .pdf aici! 

Cele mai citite

Ghidul complet al simbolurilor de pe etichetele detergenților profesionali

Detergenții profesionali sunt esențiali în activitățile de curățenie din diverse domenii, de la spitale și unități de alimentație publică, până la hoteluri și...

Contracandidatul lui Viktor Orban, abordare pragmatică în relațiile cu Rusia. Ce spune despre NATO și UE

Peter Magyar, liderul partidului de opoziție Tisza, reprezintă o provocare serioasă pentru Viktor Orban în alegerile din 2026, promovând o viziune diferită pentru viitorul...

Atenționare Cod Galben de inundații pentru mai multe județe din vestul și nord-vestul țării

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o atenționare Cod galben de inundații, valabilă de vineri, ora 6:00, până sâmbătă,...
Ultima oră
Pe aceeași temă