Plenul Camerei Deputaților a retransmis astăzi la Comisia pentru industrii și servicii proiectul de lege pentru aprobarea OUG 64/2016 privind modificarea şi completarea Legii energiei electrice şi a gazelor naturale nr.123/2012. Actul normativ avea propuneri controversate, precum obligarea producătorilor de gaze de a-și vinde producția integral pe bursă, respectiv pe OPCOM.
Din cei 159 de deputați prezenți, 150 au votat pentru retransmiterea la Comisie. Proiectul de aprobare a OUG 64 include 20 de amendamente aduse de comisia condusă de Iulian Iancu (PSD), unele vehement contestate de mediul de afaceri, de specialiști și chiar de alte instituții ale statului.
Cele mai importante modificări vizează obligarea producătorilor de gaze naturale de a tranzacționa integral producția pe bursă și doar pe OPCOM, platformă a companiei de stat Transelectrica, deși majoritatea tranzacțiilor se fac acum pe platforma privată BRM. Anterior, aceeași Comisiei a aprobat majorarea supraimpozitului pentru producătorii de gaze și extinderea acestei taxe pe o perioadă nedeterminată, proiect care a fost aprobat și în plen.
Mihnea Constantinescu, ambasador pentru securitate energetică, a declarat acum câteva zile că e o problemă instituțională ca o comisie parlamentară să se considere mai competentă în legiferarea sectorului gazelor naturale decât ministerele de resort. „Atunci când ministerele de resort își spun un punct de vedere asupra unui subiect, iar o comisie parlamentară consideră că are o mai mare competență pe acel subiect, înseamnă că avem o mare problemă instituțională, de lipsă de încredere în competențe“, a declarat Mihnea Constantinescu.
Modificări pentru consumatorul vulnerabili
De asemenea, unul dintre amendamente vizează și consumatorul vulnerabil. „În contextul dezbaterilor privind OUG 64/2016, membrii Comisiei de Industrii din Camera Deputaților au aprobat un amendament la textul ordonanței care bulversează complet actualul și viitorul sistem de protecție a consumatorului vulnerabil din România. Astfel, Parlamentul dorește să oblige Guvernul ca, în scurta perioadă a vacanței de vară, mai precis până la 30 septembrie 2017, să stabilească prin hotărâre de guvern o „schemă de ajutor financiar pentru consumatorul vulnerabil”, precum și un „mod de definire a consumatorului vulnerabil”. Acest sistem ar trebui să fie valabil exclusiv în perioada 1 noiembrie 2017 – 31 martie 2018, până la intrarea în funcțiune a Legii 196/ 2017 privind venitul minim de incluziune. Atragem atenția membrilor Camerei Deputaților că un astfel de amendament este inutil, contraproductiv și contradictoriu atât în raport cu legislația națională, cât și cu recomandările europene”, susține George Jiglău, președinte al Centrului pentru Studiul Democrației, într-un comunicat.
Cartel Alfa susține modificările
Confederația Națională Sindicală Cartel ALFA apreciază modificarea Legii energiei electrice și a gazelor naturale, în sensul reglementării extracției de gaze naturale pe teritoriul României și tranzacționarea acestuia prin intermeniul unei burse unice.
Asta va duce la posibilitatea vânzarii gazului românesc numai pe bursă, „în așa fel încât prețul să se formeze pe baza cererii și a ofertei și orice unitate de exploatare să poată să vândă gazul produs, în mod transparent, beneficiarilor, pe plan intern sau extern”, se arată într-un comunicat al Cartel Alfa.
Acest lucru ar putea să conducă la micșorarea prețului la gazele naturale extrase în România în beneficiul atât al industriei autohtone, cât și al cetățenilor români, mai susțin sindicaliștii.