5.4 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialMinisterul Energiei calmează populația. Gazele ne vor ajunge pentru această iarnă

Ministerul Energiei calmează populația. Gazele ne vor ajunge pentru această iarnă

Estimările oficiale arată că iarna aceasta va fi ceva mai rece decât cea trecută, însă ministrul Energiei, Toma Petcu, a declarat ieri că stocurile de combustibili sunt mai mari decât necesarul estimat, dorind astfel să dea asigurări că nu ar trebui să fie probleme.

Ministerul Energiei a luat în calcul, la elaborarea Programului de iarnă, inclusiv scenarii pesimiste, cu vreme rea și creșteri de consumuri, astfel că stocurile de combustibili sunt mult mai mari decât necesarul estimat, afirmă oficialul.

„Am luat în calcul în elaborarea Programului de iarnă inclusiv scenarii pesimiste, cu vreme rea și creșteri de consumuri, atât la gaze naturale, cât și la energie electrică. De aceea, prin acest program am majorat cantitățile ce trebuie stocate (apă în lacurile de acumulare, gaze, cărbune). În toate cazurile, stocurile de combustibili pentru iarnă sunt mai mari decât necesarul estimat, unele fiind chiar duble”, a declarat Toma Petcu, într-o conferință organizată de publicația Focus Energetic.

Potrivit acestuia, anul acesta au fost înmagazinate cu 1,6% mai multe gaze. „Se tot pune problema dacă ne ajung aceste gaze! Răspunsul este simplu: Da, ne ajung! Pe de altă parte, în spațiul public au apărut o serie de declarații alarmiste cum că, la iarnă, România va trebui să importe gaze. Mă mir că în 2017 există oameni cu expertiză care se declară îngroziți de acest lucru. Totuși, România importă de zeci de ani gaze naturale, în mod special iarna, în vârfuri de consum. Cu toate astea, e important de spus că România este țara cu cea mai scăzută dependență de importuri din regiune și își poate asigura singură aproape întreg consumul”, a mai afirmat Petcu.

El a adăugat că „desigur, sunt și perioade foarte friguroase, cu temperaturi de minus 20 grade, mai multe zile consecutive. În astfel de situații consumurile cresc și pot ajunge la aproximativ 75 de milioane metri cubi. Aici discutăm de importuri. Iar furnizorii interni au anunțat că, pentru iarna aceasta, au încheiat deja contracte cu exportatorii”.

Stocuri mai mari de cărbune în centrale

Și la energie electrică sunt stocuri de resurse mai mari decât iarna trecută, a arătat ministrul citat. „Spre exemplu, rezervele de apă din lacuri sunt cu peste 10% mai mari față de nivelul pe care l-am stabilit prin Programul de iarnă. Apoi, stocurile de cărbune au fost gândite complet diferit după experiența anului trecut. Am cerut stocuri duble în centrale, astfel că la CE Oltenia sunt stocuri de aproape 1,9 milioane de tone, din care 1,23 milioane de tone în depozitele termocentralelor, 312.200  tone în depozitele Direcției Miniere și încă 39.600 tone pe traseu, în navete nedescărcate. Vrem să evităm problemele de anul trecut când transportul cărbunelui din carieră în centrale a durat și 13 ore pe o distanță de doar 60 de km“, a precizat Toma Petcu.

Directorul general al Transgaz, Ion Sterian, a susținut recent, la audierile din Comisia parlamentară de anchetă a activității ANRE, că stocul de gaze realizat pentru iarnă este cel mai mic din ultimii 4-5 ani, iar România va fi nevoită să majoreze importurile pentru a nu întrerupe consumatorii.  De asemenea, directorul general al celui mai mare furnizor de gaze local, Engie România, Eric Stab, a declarat la începutul acestei luni că gazele ar putea deveni insuficiente în cazul unei ierni grele, iar unii consumatori industriali vor trebui deconectați pentru a se asigura alimentarea cu prioritate a populației, însă Guvernul nu are un plan de urgență pentru această
iarnă.  

Preț similar cu cel de anul trecut

În ceea ce privește prețul gazelor naturale, ministrul Energiei a afirmat că acesta este similar cu cel de anul trecut. „M-am uitat pe o medie a prețurilor 2016/2017, până în acest moment și de la o medie de 72 lei/MWh pe anul trecut suntem la 73 de lei în acest an, așteptăm să vedem care va fi evoluția în următoarea perioadă”, a punctat Petcu. La rândul său, Vasile Ciolpan, directorul Direcției Comercializare Energie din Romgaz, a afirmat că prețul mediu al gazelor realizat pe bursă în acest an este similar cu cel realizat anul trecut, de 72-73 lei/MWh, chiar dacă piața gazelor la producător s-a liberalizat la 1 aprilie, ceea ce le-a permis producătorilor să vândă la ce preț au vrut. „Pentru iarnă, prețul are în plus și componenta de înmagazinare (de circa 25 lei/MWh – n.r.). De acum încolo nu cred că se vor schimba semnificativ prețurile, nici pentru iarna aceasta, nici pentru la anul, pentru că prețul mediu pentru toată piața are în spate volume foarte mari, care s-au contractat deja pentru iarna aceasta, în cea mai mare parte. Urmează vara, când nu sunt consumuri mari, deci prețul va merge în jos”, a precizat reprezentantul Romgaz. El a adăugat că Romgaz a vândut pe bursă, transparent, circa 70% din producția realizată în acest an.

Cele mai citite

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă