Minerii din Valea Jiului se pregătesc de grevă după intrarea în insolvenţă a Complexului Energetic Hunedoara

de Roxana Petre , 08 ianuarie 2016 - stire actualizata la ora 17:13, 08 ianuarie 2016
Minerii din Valea Jiului se pregătesc de grevă după intrarea în insolvenţă a Complexului Energetic Hunedoara

Minerii din Valea Jiului ar putea declanşa o grevă generală, deoarece sunt nemulțumiți de administratorul judiciar provizoriu, desemnat de Tribunalul din Hunedoara pentru pune în practică procedura de insolvenţă a Complexului Energetic Hunedoara (CEH), informează Agerpres.

Preşedintele Sindicatului "Muntele", Petre Nica a precizat că a cerut conducerii CEH să atace în instanţă decizia Tribunalului Hunedoara, contestând experienţa firmei GCM Craiova.

"În cursul acestei dimineți (vineri, n.r.) am cerut conducerii CEH să nu piardă nicio secundă din termenele pe care legea i le lasă la dispoziție pentru a ataca cu apel decizia instanței de la Tribunalul Hunedoara, care ne-a pus în situația de a ne oferi destinele celor 6.300 de salariați și locurile de muncă ale acestora în brațele unei firme de apartament, GMC Craiova, despre care există mai multă bârfă decât experiență. (...) Mi-e teamă să spun, dar o firmă de insolvență care nu are cea mai mică experiență sau poate are experiența la nivelul unui SRL cu zece angajați, poate să facă ceva pentru salvarea locurilor de muncă în județul Hunedoara, pentru salvarea locurilor de muncă din cadrul complexului", a declarat președintele Sindicatului 'Muntele'.

El a mai adăugat că activitatea la minele de huilă Lonea, Lupeni și Vulcan s-a reluat vineri, după discuţiile pe care minerii le-au purtat cu preşedinţii sindicatelor. Cu toate acestea, luni, oamenii vor avea posibilitatea să îşi exprime opţiunea de a face grevă generală, prin intermediul unor liste.

'Salariații din cadrul celor patru exploatări miniere (Lonea, Livezeni, Lupeni și Vulcan, n.r.) au cerut întocmirea listelor pentru a semna fiecare angajat, fie că face parte sau nu din 'Sindicatul Muntele', pentru declanșarea grevei generale în Valea Jiului. (...) Tabelele pentru declanșarea grevei legale vor fi aduse în fața salariaților săptămâna viitoare și vor căuta formele legale de protest în asemenea situații', a adăugat Nica.

Citeşte şi: Complexul Energetic Hunedoara a intrat în INSOLVENȚĂ

Minerii de la exploatările de huilă Lonea, Lupeni și Vulcan au refuzat să intre vineri în subteran, la schimbul doi, după ce au fost informați de către liderii de sindicat despre declanșarea procedurii de insolvență la CEH și despre firma care a fost desemnată ca administrator judiciar provizoriu pentru a pune în practică un program de redresare a complexului.

CEH are datorii de peste 1,2 miliarde lei, iar în cadrul companiei lucrează circa 6.300 de angajați la termocentralele Mintia, Paroșeni și la minele de cărbune Lupeni, Livezeni, Lonea și Vulcan.

 

 

 

Loading...

Comentarii

 • Cico

  10 ianuarie 2016 22:54

  Sindicatele trebuiau sa protesteze cand se capusa complexul de mafia securista pe mana cu sindicatele, nu acum.

  raspunde comentariului
 • Miner

  09 ianuarie 2016 12:35

  Un articol prost .... De ce ? 1 colporteaza vorbe de-ale sindicalistilor de fapt, unul singur ! fara sa verifice cele destinate publicitatii .2 se citeaza o firma care ar fi desemnata sa se ocupe de "insolventza" mineritului din V.Jiului dar nu stie care este aceea intr-un loc scrie GCM Craiova, in altul GMC Craiova, si s-ar purea sa aiba alt nume, atata timp cat nu exista pe "net" ...

  raspunde comentariului
 • NEUTRU

  09 ianuarie 2016 11:49

  Ce competenta tehnica au sindicatele din V.Jiului ? As zice ca - atata timp cat nu este contestat nici un nume din firma GMC Craiova - sindicatele ar trebui sa taca si sa astepte sa vada primele rezultate ale analizei care va sta la baza masurilor de imbunatatire a activitatii. Pe de alta parte, sindicatele s-au complacut intr-o atmosfera de declin continuu a performantelor economice "corelat" cu escaladarea pretentiilor vizavi de venituri. MCoz a lasat "ucenici" sa-i continue politica distructiva in privinta mineritului in V.Jiului ! Productivitatea muncii scade continuu dar pretentiile de castig ale sindicatelor "cresc" invers proportional cu rezultatele economice ! OBS. Daca firma GMC din Craiova ii "contine" si pe Remus Borza Co cel care a salvat Hidroelectrica, diagnosticul si tratamentul ce va fi prescris si aplicat vor fi cele reale si potrivite pentru redresarea activitatii miniere in V.Jiului ! Numai sa nu constatam sabotaje chiar din partea presupusilor beneficiari ai masurilor de redresare ....

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate

Urmareste-ne pe Facebook

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design