După mai multe amânări, cauzate printre altele şi de un sechestru al DIICOT, pentru o posibilă fraudă, China Energy Company Limited semnează acordul cu kazahii de la KazMunayGas pentru preluarea a 51% din acţiunile Rompetrol.
Victor Viorel, unicul premier | OPINIE
Nu este clar cum va mai reuși statul român să impună memorandumul cu KMG, care prevedea, printre altele, investiții de un miliard de dolari. Prin parafarea acestei tranzacţii, chinezii ajung să deţină prima companie petrolieră din Uniunea Europeană.
“KMG International NV (KMGI), acţionarul majoritar al societăţii Rompetrol Rafi-nare, anunţă că negocierile dintre Compania Naţională KazMunayGas din Kazahstan (KMG NC) şi compania chineză CEFC (China Energy Company Limited) pentru tranzacţia de cumpărare a 51% din acțiunile KMG International NV au ajuns în etapa finală. De aceea, acordul între KMG NC şi CEFC care atestă an-gajamentul ferm de a efectua tranzacția urmează să fie semnat, împreună cu un set de documente, confirmând astfel parteneriatul solid dintre cele două companii”, se arată într-un comunicat al KMG Inter-national, remis Bursei de Valori Bucureşti.
Istoria afacerilor dubioase cu rafinăria de la malul mării a început în toamna anului 2000, când, pe ultima sută de metri a guvernării CDR, a fost vândută către Dinu Patriciu, pentru doar 50 milioane de dolari. Viitorul mogul se angaja însă atunci să rezolve problema datoriilor istorice de 340 milioane de dolari şi să investească alte 225 milioane de dolari.
Primul cadou, de la Adrian Năstase
Cum Patriciu nu şi-a plătit datoriile, în 2003, Guvernul Năstase a dat o ordonanţă de urgenţă care reglementa subscrierea integrală de către statul român a tututor obligaţiunilor Rompetrol Rafinare (RRC) rezultate din conversia unei creanţe a rafinăriei Petromidia, în valoare totală de 760 de milioane dolari. Pe româneşte, Adrian Năstase i-a îngăduit lui Dinu Patriciu să amâne cu 20 de ani plata datoriilor către stat. Patru ani mai târziu, Patriciu vinde Rompetrol companiei KazMunayGas, deţinute de statul kazah, al cărui lider incontestabil este Nursultan Nazarbaiev, contra sumei de 2,7 miliarde de dolari. Adică cu o sumă de cinci ori mai mare decât cea cu care o cumpărase de la stat.
Al doilea cadou, de la Victor Viorel Ponta
În 2010, kazahii majorează capitalul, apoi convertesc datoria rămasă într-un pachet de 44,6% din acţiuni, statul pierzând în acest fel pachetul majoritar. ANAF începe procesul cu Rompetrol, reclamând o datorie de 570 milioane de dolari, însă acţiunea în instanţă este stopată de Victor Viorel Ponta.
În mai 2013, premierul de atunci a vrut ca memorandumul de înţelegere cu această companie să fie aprobat printr-o lege emisă de Parlament. Abia după ce Curtea Constituţională a respins proiectul de lege, arătând, printre altele, că Guvernul are lacune “în înţelegerea instituţiilor de drept ale tratatelor”, Ponta a decis să aprobe memorandumul prin Hotărâre de Guvern.
Pe scurt, statul român se retrăgea din procesul cu Kaz-MunayGas şi renunţa la o creanţă de aproape 600 mi-lioane de dolari, în schimbul unei plăţi de 200 milioane de dolari, plus înfiinţarea unui fond de investiţii de un mi-liard.
Înţelegerea plagiatorului, denunţată de Băsescu
Cel mai vocal contestatar al combinaţiei puse la punct de Victor Ponta a fost la vremea respectivă preşedintele Traian Băsescu.
“Domnul Ponta vrea să fure cu mâna Parlamentului 400 milioane de dolari. Datoria era de 580 milioane de dolari, iar domnul Ponta, ca să fie primit de preşedintele Kazahstanului, s-a grăbit să facă un memorandum, prin care este de acord ca partea kazahă să plătească doar 200 milioane de dolari în contul datoriei istorice a Rompetrolului, iar 380 de milioane de dolari îi anulează. Nu vrea să îşi asume responsabilităţi, deşi e prim-ministru. El e responsabil să mintă, să plagieze. Trebuia să îl pună pe Stancu, care a marcat la Pireu, în meciul cu grecii. Dacă Stancu plagia de două ori golul, aici, ne calificam la Rio”, spunea şeful sta-tului de atunci.
Cum era de aşteptat, Guvernul Ponta nu a fost capabil (sau mai exact nu a vrut) să încaseze plata de 200 milioane de dolari, reprezentând contravaloarea unui pachet de 26,69% din acţiuni. Evident, pentru Ponta tot Băsescu era de vină. „N-a vrut nimeni să semneze nicio hârtie, niciun funcționar, pentru că au zis: domne, ne face Băsescu dosare”, spunea Ponta.
Sejur de lux în Kazahstan pentru Ponta
Victor Ponta a făcut o vizită de stat în Kazahstan, în iunie 2013. La întrevederea pe care premierul român a avut-o cu preşedintele Kazahstanului, Nursultan Nazarbaiev, a fost abordată o singură temă: Rompetrol.
“Vă suntem recunoscători pentru poziția clară a Guvernului României, în ceea ce privește rezolvarea problemelor datoriei Rompetrol”, a spus Nazarbaiev.
“Am fost foarte bucuros că am reușit, prin decizia politică a Guvernului pe care îl conduc, să rezolvăm diferendul între Guvernul României și Rompetrol”, a spus la rândul lui Victor Ponta.