12.8 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăSpecialMarii producători de energie eoliană, dispuși să-și vândă afacerea

Marii producători de energie eoliană, dispuși să-și vândă afacerea

După ce, în urmă cu un an, Grupul CEZ a anunțat că vrea să renunțe la parcul eolian din Dobrogea, cel mai mare din Europa, acum OMV Petrom vrea să vândă afacerea pe care o are în domeniu. Motivul – scăderea prețrilor petrolului și certificatelor verzi.

OMV Petrom pregăteşte vânzarea singurului parc eolian deţinut în România, din Dobrogea, cu o capacitate de 45 MW, în cadrul strategiei de renunţare la afacerile care nu au legătură cu operaţiunile de bază, pe fondul preţului scăzut al petrolului, conform Mediafax, care preia Bloomberg. Parcul eolian a costat 90 de milioane de euro și a fost finalizat în 2011.

În spatele acestei decizii se află scăderea prețului petrolului, Petrom dorind ca în acest an să diminueze costurile investiţiilor cu 30% şi să vândă anumite proiecte, consumatoare de fonduri, pentru a se concentra pe exploatarea gazelor în Marea Neagră. Profitul net al OMV Petrom (SNP) a ­scăzut în primul semestru cu 25%, la 1,04 miliarde lei (234,1 milioane euro), în contextul declinului vânzărilor cu 18%, la 8,81 miliarde de lei (1,98 miliarde euro), determinat în principal de preţurile mai mici la comercializarea produselor petroliere.

Și Grupul CEZ a anunțat cu un an în urmă că vrea să vândă parcul eolian din Dobrogea. ­Tomas Pleskac, directorul diviziei internaţionale a grupului ceh CEZ, declara că se inten­ționează vânzarea parcului de la Fântânele şi Cogealac, dacă se va primi o ofertă bună. Grupul dorea să se concentreze doar pe activitatea din Bulgaria. “Grupul CEZ în România nu caută activ un cumpărător pentru Parcul Eolian CEZ din regiunea Dobrogea. Obiectivele principale ale companiei în acest moment sunt consoli­darea portofoliului existent și optimizarea proceselor interne”, au precizat, pentru „România liberă“, reprezentanții companiei.

Reamintim faptul că CEZ a ­investit, în zona Dobrogea, 1,1 miliarde de euro în realizarea celui mai mare parc eolian pe uscat din Europa, cu o putere totală instalată de 600 MW.

Cauză și efect

Motivul pentru care afacerile cu energie eoliană nu mai rentează este legat de modificarea planului de sprijin al energiei verzi, care iniţial a fost foarte generos. România şi-a îndeplinit cu cinci ani în avans angajamentul faţă de UE ca minimum 24% din energie să fie din surse ecologice până în 2020, capacitatea instalată fiind de aproximativ 2.600 de megawaţi de energie eoliană şi aproape 1.200 de megawaţi de energie solară. De aceea, Guvernul a ­redus la jumătate numărul certificatelor verzi acordate ca stimulente pentru producţia de energie verde.

“Recent a fost o discuție, unul dintre producătorii de energie eoliană anun­țând că vor demonta niște turbine fiindcă nu mai rentează afacerea atât timp cât nu mai primesc certificate verzi. Sunt semnale că s-a ajuns la o saturație și că nu mai merită să investești în producerea de energie eoliană. În prezent, este un număr mare de certificate verzi pe piață, mai precis de două ori mai multe certificate decât cererea, prețul atingând nivelul minim. Iar la anul, după ce au modificat legea, ar urma să intre pe piață și mai multe certificate verzi, crescând excedentul de ofertă”, ne-a spus Otilia Nuțu, expert în energie.  

Cele mai citite

Românii sunt invitați să se angajeze în armată, într-un moment de criză internațională. Un soldat profesionist câștigă peste 5000 de lei net

Deși nu se ia în calcul reintroducerea serviciului militar obligatoriu, Ministerul Apărării Naționale (MApN) va organiza o nouă campanie de recrutare de soldați și...

Robe, toci și eșarfe – accesoriile perfecte pentru a-ți completa ținuta de absolvire

Fie că ești în clasa a XII-a sau în ultimul an de facultate, absolvirea este un moment special. Este un moment unic care marchează...

Eurostat: România, printre ţările UE cu cel mai mare deficit şi cea mai semnificativă creştere a datoriei în 2023

Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023,...
Ultima oră
Pe aceeași temă