De ani de zile, românii își înmatriculează mașinile în Bulgaria, pentru a eluda taxele mari solicitate de statul român. Acum, din cauza unei reglementări cel puțin bizare a ANAF, și antreprenorii sunt îndemnați să treacă Dunărea.
Un ordin al președintelui ANAF, publicat recent în Monitorul Oficial, constituie încă un exemplu despre felul cum statul român, în încercarea de a suprareglementa un domeniu, reușește, de fapt, să-și diminueze veniturile.
„Înmatriculez firmă în Bulgaria, cu tot cu sucursală în România“ – acest anunț va fi tot mai prezent, în următoarea perioadă, la mica publicitate, în ziare și pe internet. Și asta pentru că Fiscul a dat naștere unui fenomen periculos pentru mediul de afaceri românesc, care va genera o creștere a evaziunii și a țepelor.
O bombă lăsată de fostul șef al Fiscului, Gelu Ștefan Diaconu, care a fost detonată de succesorul său, Dragoș Doroș. Așa cataloghează oamenii de afaceri Ordinul președintelui ANAF privind condiționarea înregistrării în scopuri de TVA, care a intrat recent în vigoare, prin publicarea sa în Monitorul Oficial. În mare, actul normativ păstrează condiționările impuse de vechea legislație, adoptată pe vremea când Fiscul era condus de Gelu Ștefan Diaconu.
Pe scurt, în momentul în care o firmă a depășit plafonul cifrei de afaceri de 220.000 lei, ea este obligată să solicite înregistrarea în scopuri de TVA în termen de 10 zile de la finele lunii când s-a depășit plafonul. Apoi, potrivit OpANAF nr. 2048/2016 (adoptat pe vremea lui Diaconu), ANAF va cere firmei depunerea celebrului formular 088, prin care aceasta trebuie să justifice capacitatea și intenția economică de a fi plătitor de TVA.
Acest formular va fi apoi evaluat de funcționarii fiscali, care vor încadra firma într-una dintre următoarele categorii: cu risc fiscal scăzut; cu risc fiscal mediu; cu risc fiscal ridicat. Odată făcută această clasificare, se trece la pasul următor, și anume firmele cu risc fiscal scăzut primesc automat dreptul de a se înregistra în scopuri de TVA, iar cele cu risc fiscal ridicat sunt respinse. În ceea ce privește societățile încadrate de ANAF ca având risc fiscal mediu, administratorii acestora sunt invitați la sediul organului fiscal, în vederea dezvoltării analizei situației firmei, pentru a stabilii condițiile de aprobare sau respingere a solicitării. Cu alte cuvinte, ești la mâna unui funcționar al statului.
Ei bine, aici intervine bomba: dacă firma nu este înmatriculată în România, ci este doar o reprezentanță sau o sucursală a unei companii străine, primește automat înregistrarea în scopuri de TVA. E scris negru pe alb la articolul 1 al Ordinului: „Sucursalele din România ale persoanelor impozabile care au sediul activităţii economice în afara României, care au obligaţia înregistrării în scopuri de TVA în România, conform prevederilor art. 316 alin. (2) din Codul fiscal, nu fac obiectul prevederilor prezentului ordin”.
Termene mult mai mari ca la bulgari
Pe bună dreptate, această prevedere este considerată discriminatorie atât de consultanții fiscali cât și de reprezentanții mediului de afaceri din România. „La o primă vedere, s-ar putea spune că este o reglementare corectă, dat fiind că intenția și capacitatea sunt deja demonstrate, prin faptul că firma mamă are deja cod de TVA în țara de origine. La o privire mai atentă, însă, este vorba de un tratament discriminatoriu”, a declarat pentru România liberă consultantul fiscal Marcel Vulpoi.
El a exemplificat, arătând că firma sa s-a ocupat recent de o divizare a unei societăți foarte mari și, pentru a obține codul de TVA pentru entitățile rezultate, a trebuit să urmeze calea clasică, ca orice altă firmă mică nou înființată. „Fiscul nu-și asumă cine trebuie soluționat cu prioritate. Trebuie să stai la coadă indiferent dacă ești o firmă mare, rezultată dintr-o divizare, sau ești Mickey Mouse SRL”, a spus consultantul fiscal.
Cât despre exceptarea sucursalelor de la prevederile ordinului, Marcel Vulpoi spune că este o scurtătură care nu e în regulă: „Pot să-mi deschid o firmă în Insulele Vesele, sau și mai aproape, în Bulgaria, unde mi se dă cod de TVA în termen de trei zile. La noi, termenele au ajuns la două-trei luni”.
Bomba lăsată de Gelu Ștefan Diaconu
Despre posibilitatea ca antreprenorii să „migreze” la sud de Dunăre a vorbit și secretarul general al Asociației Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), Cristian Pârvan. „Așa cum românii și-au înmatriculat mașinile în Bulgaria, își vor înmatricula și firmele în Bulgaria”, a declarat el pentru România liberă, întărind faptul că firmele românești sunt discriminate prin acest act normativ.
El a opinat că nu ar mai fi trebuit dat un nou ordin, ci anulat cel emis la începutul anului de fostul șef al Fiscului Gelu Ștefan Diaconu. „Mintea bolnavă a născut o aberație. E bomba lăsată de Diaconu, care ar fi trebuit să se ocupe de hoții din instituția sa, nu de hăituirea oamenilor de afaceri. Cei care au venit apoi la conducerea ANAF au încercat să facă o aberație mai mică”, a spus Pârvan.
Reprezentantul mediului de afaceri a amintit și de o prevedere cel puțin discutabilă care era cuprinsă în prima variantă a proiectului de ordin al președintelui ANAF, care în cele din urmă, la presiunea întreprinzătorilor, a fost eliminată din textul adoptat la începutul anului. Ei bine, în acea primă variantă, dacă unul dintre acționarii firmei era pensionar, societatea era încadrată automat la risc fiscal ridicat.
România liberă a solicitat ANAF un punct de vedere pe marginea acestui controversat ordin, însă până la închiderea ediției nu ne-a parvenit niciun răspuns.