2.5 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăSpecialLoteria Română schimbă sistemul pentru jocurile de noroc

Loteria Română schimbă sistemul pentru jocurile de noroc

 

Compania va opera un nou sistem loteristic printr-un contract de asociere în participaţie, după 30 iunie, dată la care expiră actul adițional la contractul cu firma elenă Intralot. În acest sens, ministrul Finanțelor, Ioana Petrescu, a împuternicit Consiliul de Administraţie şi conducerea executivă a Loteriei să înceapă negocierile.

Contractul de asociere în participaţie va viza jocurile 6/49, 5/40, Joker, Noroc, Noroc Plus, Super Noroc, Pronosport, Pronosport S şi servicii suport. Rezultatul negocierilor va fi supus spre aprobare Adunării Generale a Acţionarilor companiei. Astfel, firma parteneră ar urma să achiziţioneze, să implementeze şi să întreţină un sistem loteristic nou, fiind astfel rezolvată problema uzurii fizice şi morale a actualului sistem LOTOS. Obligaţiile de garanţie ale asociatului aportator al sistemului loteristic se vor întinde pe întreaga durată a contractului de asociere. Pe de altă parte, Compania Națională Loteria Română (CNLR) nu trebuie să îşi bugeteze iniţial nici o sumă prestabilită către asociat, fiind vorba doar de cota convenită prin contract din profitul efectiv realizat de partener.

Anul trecut, CNLR a solicitat oferte tehnice şi financiare celor mai mari trei operatori pentru implementarea unui sistem de jocuri loteristice şi servicii suport. Solicitarea se referea atât la ofertarea unui preţ global pentru achiziţia serviciului la cheie, cât şi la ofertarea unui procent din profitul brut obţinut în urma asocierii Loteriei cu contractorul, ambele pe o perioadă de 10 ani. Pentru a alege cea mai bună variantă, CNLR a solicitat un raport de analiză Casei de avocatură “Tuca Zbarcea și Asociații”. Contractul a fost atribuit direct, având o valoare sub 30.000 de euro. Cea mai avantajoasă ofertă a fost înaintată tot de Intralot, contactul fiind prelungit printr-un act adițional. Va depune firma grecească o nouă ofertă? Până la închiderea ediției nu am primit nici un răspuns din partea reprezentanților Intralot.

Analiza casei de avocatură arată că soluția cea mai avantajoasă pentru CNLR este un contract de asociere în participație, și nu achiziția sistemului la cheie.

Despre scandaluri și bani

Prin acelaşi ordin, ministrul Finanţelor Publice a mandatat reprezentanţii statului în AGA să aprobe Nota de fundamentare cu privire la acţionarea în judecată a fostei conduceri executive, a foştilor membri ai AGA, fostului director general, din cadrul CNLR, din perioada în care s-a făcut făcut control de către Curtea de Conturi a României (anul 2010).

Loteria Română a fost implicată de-a lungul timpului în numeroase scandaluri. Astfel, în urmă cu un an, Consiliul Concurenţei a amendat Loteria ­Română, Intralot şi Intracom Holdings, grup specializată în dezvoltarea de sisteme software de apărare a calculatoarelor, cu suma de 16,85 milioane de lei (3,76 milioane de euro) pentru înţelegeri anticoncurenţiale. „Conform legislației din domeniul jocurilor de noroc, Loteria Română deține exclusivitate pentru activitatea de video-loterie, iar restricția cuprinsă în contract a eliminat concurența de pe această piață prin derularea unui singur asemenea program pe o perioadă de 10 ani”, a precizat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

Un alt scandal în care CNLR a fost parte este cel denumit Dosarul Loteria. În 2004, Loteria Națională a cumpărat un pachet de 38 de spații comerciale, indirect, de la compania Ana Electronic, deținută de George Copos. Tranzacția s-a realizat prin trei intermediari, care au cumpărat de la Copos la un preț foarte mic și au revândut apoi Loteriei, după doar câteva săptămâni, la un preț de 10-12 ori mai mare.

Anchetatorii au susținut faptul că suma încasată oficial a fost mult mai mică decât cea primită în mod real, statul pierzând circa un milion de euro.    

Cele mai citite

China dă startul celui mai mare baraj hidroenergetic din lume

China a aprobat construcția unui baraj hidroenergetic de proporții fără precedent, situat în estul platoului tibetan, pe râul Yarlung Zangpo. Proiectul, care va produce Chinei...

Energia vântului aduce magie de Crăciun: Exporturi record de curent electric pentru România

Conform datelor Transelectrica, zilele propice pentru producția eoliană au fost rare în 2024 România s-a bucurat de un surplus energetic semnificativ în dimineața zilei de...

Schengen 2025: România desființează peste 30 de puncte de frontieră, de la 1 ianuarie 2025

România se confruntă cu o migrație ilegală, având în vedere poziția sa geografică, la confluența dintre Orient și Occident Începând cu prima zi a anului...
Ultima oră
Pe aceeași temă