O iniţiativă legislativă aflată în Camera Deputaţilor, for decizional, stabilește că debranșările de la încălzirea centralizată, pentru instalarea de centrale termice de apartament sau de bloc, nu vor mai fi posibile.
Cea mai importantă modificare stipulează că deconectarea unui consumator de energie termică dintr-un condominiu și debranșarea totală „a instalațiilor interioare de încălzire și/sau pentru apă caldă menajeră ale unui utilizator tip condominiu sunt interzise“, dacă acesta e într-o „zonă unitară de încălzire prin sistem centralizat de alimentare cu energie termică“. Adică într-un bloc.
Proiectul a fost inițiat acum opt ani de un deputat PSD, Iulian Iancu, și de patru PNL, dintre care unul era Dan Radu Rușanu. Adoptat de Senat în septembrie 2008, a fost trimis la Cameră. Ultimul aviz acordat a fost în Comisia juridică, în ianuarie 2009, apoi proiectul a stat în fișet.
Ultimul raport, săptămâna trecută
Săptămâna trecută, Comisia de industrii a trimis Biroului Permanent raportul asupra proiectului, cu numeroase amendamente, precum cel citat, ce schimbă fundamental varianta Senatului.
Mircea Coșea, analist economic, a spus „României libere“ că „sistemul acesta centralizat e ineficient. Concepţia lui a fost politică, vine din fosta URSS. Trebuia să existe un control asupra populaţiei prin mai multe elemente. Nu numai prin coerciţie, ci și prin utilităţi. N-am cum să fiu de acord cu așa ceva!“.
„Eu am dreptul să aleg de pe piaţă varianta cea mai convenabilă“, explică Coșea, detaliind că, „în măsura în care cei ce conduc sistemul nu au capacitatea să găsească instrumente de eficientizare economică (re-ducerea consumului, pierderilor pe parcurs, numărului de personal), s-a încercat menţinerea sistemului prin instrumente neeconomice, administrative. Îţi interzic să ieși din el“, spune Coșea.
Profesor de Economie la ASE, Coșea subliniază că iniţiativa ar încălca drepturile consumatorului, ce „e supus unui monopol. Cu forţa. Prin lege. O astfel de lege e abuzivă. Nu numai că încalcă drepturile cetăţeanului, în calitate de consumator de utilităţi, dar blochează și calea spre modernizarea sistemului“.
O idee bolșevică
Analistul economic Sorin Dinu califică iniţiativa ca fiind bolșevică. „Bolșevicii încearcă să salveze business-urile unor oameni, probabil, legaţi de aceste structuri vechi și să blocheze dezvoltarea tehnologică. Nu spune nimeni că trebuie să avem un sistem centralizat supradimensionat, cu tehnologie veche, unde orice reformă întârzie de 25 de ani“, a declarat Dinu „României libere“. Analistul crede că iniţiatorii „vor să arunce pe populaţie susţinerea unor elemente energo-intensive ineficiente. Cu toate racilele: contracte, cum sunt ele, suprainvestire etc.“.
„Am văzut acum mulţi ani un proiect ISPE (Institutul de Studii și Proiectări Energetice) pentru Oradea. Investiţie – 192 de milioane de euro, din fonduri europene, în 18 sau 19 variante. Soluţia optimă era astfel: preţul gigacaloriei – 80 de euro; o parte, acoperită de populaţie, alta de la buget, până la 50 de euro; între 50 și 80 de euro, în studiul de fezabilitate spunea: «Urmează să determinăm cine va plăti»“.
Două legi fac ilegal proiectul
Tudor Popescu, expert în Energetică, a explicat „României libere“ că „e un proiect care și când a apărut la Senat a fost contestat ca ilegal. Și acum, în Cameră, va fi la fel“. El contravine art. 8 și 9 din Legea 21 privind protecţia consumatorului, ce obligă Guvernul să reacţioneze permanent în favoarea consumatorului. De asemenea, contravine art. 4 din Legea 363/2007, ce stipulează că diligenţa corectă a unui comerciant se face numai în favoarea consumatorului.
„Mă obligi să cumpăr în București gigacaloria cu 365 de lei și la Constanţa cu 400 de lei… eu, la o centrală de apartament, o am cu 180 de lei. Orice invocare a neconstituţionalităţii e de succes sigur. Un serviciu public contra cost nu e obligatoriu. Îl asigură obligatoriu producătorul, poate fi folosit sau nu de consummator“, a spus Popescu pentru RL.
Totuși, ar fi justificată tehnic încălzirea centralizată la un bloc, dar „se poate stabili pe contracte încheiate de acum încolo, nu mai poate fi aplicat la ce există azi“, susţine expertul.
Un expert constituţionalist chestionat de „România liberă“ a explicat că în Legea fundamentală „nu e prevăzut nimic despre drepturile consumatorilor. Acestea sunt drepturi din generaţia a treia, pe care mulţi le consid-eră cam stângiste. În Constituţie, se vorbește numai despre dreptul de proprietate privată“.