Numai în două luni, martie și aprilie, autoritățile au capturat peste 27 milioane de ţigări de contrabandă, potrivit datelor centralizate în cadrul campaniei ”Stop Contrabandă”, desfășurată de British American Tobacco.
Cele 27 milioane de ţigări capturate în martie și aprilie au o valoare totală de peste 20 de milioane de lei. Capturile reprezintă circa 22.500 de pachete de țigări de contrabandă care nu au mai ajuns zilnic pe piața neagră din România. Regiunea de nord-est, în apropierea granițelor cu Republica Moldova și Ucraina, zona cea mai afectată de contrabanda cu ţigări, a înregistrat capturi în valoare de aproximativ cinci milioane de lei.
Luna martie a înregistrat și cea mai mare captură de ţigări de contrabandă din ultimii cinci ani, atunci când vameșii din Portul Constanța Sud-Agigea au descoperit un container cu 1.400 de baxuri de ţigări, în valoare de aproximativ 11 milioane de lei, dacă ar fi ajuns pe piață.
Nici perioada Sărbătorilor Pascale nu a fost ușoară pentru contrabandiștii de țigări, autoritățile făcând capturi duble față de media obișnuită: jumătate de milion de ţigări de contrabandă au fost capturate doar în urma celor 35 de percheziţii care au avut loc în judeţele de graniţă cu Republica Moldova. Tot într-o zonă de frontieră, dar de această dată în partea de sud-est a ţării, Direcţia Operațiuni Speciale din cadrul IGPR a reţinut o cantitate semnificativă de ţigări de contrabandă în urma unor percheziţii de amploare în municipiul Constanţa.
„Eforturile autorităților dau rezultate. În martie, nivelul contrabandei a scăzut cu aproape două puncte procentuale față de finalul anului trecut. Ceea ce înseamnă mai mulți bani la buget și mai puține țigări de proveniență incertă pe piața din România”, a declarat Ileana Dumitru, director Juridic și Relații Publice în cadrul British American Tobacco România.
Metodele folosite de contrabandişti pentru a trece neobservaţi frontierele cu marfa traficată sunt din cele mai ingenioase și pot fi văzute în galeria foto atașată articolului. Intensificarea acţiunilor autorităţilor și eforturile de comunicare depuse de reprezentanții industriei producătoare de țigări creează premisele pentru o scădere a pieţei negre a ţigărilor. Cel mai recent studiu Novel Reserach, pentru luna martie 2017, indica o scădere a contrabandei cu ţigări până la 15,2%, cu un procent mai puțin față de nivelul de 16,2% din ianuarie.
România este una dintre cele mai afectate țări din Uniunea Europeană de contrabanda cu țigări, a doua din Europa de Est, după Polonia, asta și pentru că țara noastră are 2.000 km de graniță cu țări non-UE, în care prețul tutunului poate fi de până la șase ori mai mic decât în România.
Traficul ilicit de țigări prejudiciază anual statul român cu peste 650 milioane de euro (aproximativ trei miliarde de lei). Bugetul de stat pierde aproximativ 50 milioane de euro lunar din cauza pieței negre. Pentru fiecare procent adăugat pieței ilegale de tutun, bugetul de stat pierde anual încă 40 milioane de euro.
Așa se face că în ultimii șapte ani ( 2010-2016 ) statul român a pierdut 4,8 miliarde de euro (aproximativ 21,6 miliarde de lei).
Fiecare container de țigări ilegale înseamnă un milion de euro profit pentru rețelele de contrabandă. Date ale Interpol arată că traficul ilicit de țigări este un catalizator pentru traficul de droguri, arme, persoane și chiar activități teroriste.