8.5 C
București
joi, 23 ianuarie 2025
AcasăSpecialFirmele nu vor mai avea nevoie de ștampilă

Firmele nu vor mai avea nevoie de ștampilă

Obligativitatea ştampilei pentru firme va fi eliminată de la 1 iulie, potrivit promisiunilor primite de oamenii de afaceri de la ministrul Finanţelor, România fiind depăşită la acest capitol de Republica Moldova, care a implementat deja măsura, însă trebuie scoasă din toată legislaţia secundară.

Florin Jianu, fostul ministru delegat pentru IMM-uri şi turism a declarat că “Odată cu acest nou Cod Fiscal, zona de fiscalitate e cumva acoperită, cred că pasul logic următor ar fi cel al simplificării administrative. Aici vorbim de lucruri extrem de concrete: de ce este nevoie de ştampilă? Va dispărea din Codul Fiscal, dar trebuie o ordonanţă de urgenţă sau o reglementare ca să dispară din toată legislaţia secundară”. Intervenția a fost făcută la o conferinţă organizată de Coaliţia pentru Dezvoltarea României.

La rândul său, Dragoş Anastasiu, cu afaceri în domeniul turismului, a precizat că ştampila va dispărea de la 1 iulie, potrivit promisiunilor primite de la ministerul de resort. “Ștampila va dispărea, aşa ne-a promis Ministerul de Finanţe, că de la 1 iulie dispare”, a spus Anastasiu.

Fostul ministru delegat a punctat că Republica Moldova a făcut deja acest pas, depăşind România la acest capitol.”Nu ştiu dacă ne putem imagina o Românie fără ştampilă, dar e deja o realitate în Republica Moldova. Ne-a luat-o înainte, de trei luni au această reglementare, au scos ştampila. Cred că mai sunt două ţări în UE în acest caz”, a afirmat Jianu.

Reprezentanții Ministerului Finanțelor au precizat, pentru „România liberă“ că, nu legea obligă firmele să folosească ștampila, ci ordinul ministrului. Astfel, Codul Fiscal stipulează că: “semnarea şi ştampilarea facturilor nu constituie elemente obligatorii pe care trebuie să le conţină factura”.

În schimb, pentru depunerea situațiilor financiare anuale, firmele trebuie să ștampileze documentele ce trebuie transmise administrațiilor financiare. Acest lucru este reglementat de Ordinul 65/2015 al ministrului Finanțelor prin formularele-tip, care prevăd în subsol semnătura administratorului și ștampila firmei. Tot de ștampilă este nevoie și atunci când vine vorba despre chitanțe. Acest lucru este reglementat tot printr-un ordin al ministrului Finanțelor, mai precis cel cu nr. 3512/2008.

Cele mai citite

Ministrul Energiei vrea păstrarea centralelor pe cărbune. Cu ce ar putea fi înlocuite

Ministrul Energiei susţine că degeaba protejăm mediul dacă mergem către colaps economic. Sebastian Burduja consideră că nu trebuie renunţat la centralele pe cărbune până...

LinkedIn, acuzată de utilizatori Premium că le-a folosit mesajele private pentru antrenarea AI

LinkedIn, platforma de social media orientată spre mediul de afaceri și deținută de Microsoft, a fost dată în judecată de un grup de utilizatori...

Raportul Comisiei Europene privind influențele TikTok în alegerile din România urmează să fie prezentat

Comisia Europeană (CE) urmează să prezinte, într-un interval scurt de timp, un raport dedicat influențelor exercitate prin intermediul rețelei sociale TikTok asupra alegerilor prezidențiale...
Ultima oră
Pe aceeași temă