1.1 C
București
marți, 14 ianuarie 2025
AcasăSpecialFacilități fiscale pentru compania ce va administra hidrocentrala Tarnița

Facilități fiscale pentru compania ce va administra hidrocentrala Tarnița

Compania care va adminis­tra viitoarea hidrocentrală Tarnița-Lăpuşteşti, proiect de peste 1 miliard de euro, va fi scutită de mai multe taxe şi tarife, iar unitatea de producție a electricității va fi declarată de interes strategic național. Investiția ar urma să creeze peste 4.000 de locuri de muncă.

Societatea care va opera unitatea de producție şi stocare a electricității de la Tarnița, județul Cluj, nu va plăti taxa de cogenerare, achiziția de certificate verzi, tariful pentru transportul energiei, respectiv componenta de extragere de energie electrică din reţea, tarifului pentru serviciul de sistem, potrivit unui proiect de ordonanță postat pe site-ul Departamentului pentru Energie.

De asemenea, compania va fi exceptată de la plata apei utilizate în procesul de producție a electricității, taxă percepută de Apele Române. Spre exemplu, Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie în hidrocentrale din România, plăteşte anual 80 milioane de euro pentru apa utilizată în procesul de producție.

Totodată, în vederea construcției hidrocentralei, scoaterea, definitivă ori temporară, a terenurilor din circuitul agricol şi, respectiv, din fondul forestier naţional, va fi exceptată de la plata taxelor.

“În condiţiile în care necesarul de terenuri pentru construirea unei centrale hidroenergetice cu acumulare prin pompaj este de ordinul sutelor de hectare, iar costurile cu taxele pot depăşi 100.000 euro/hectar, taxarea acestora constituie o barieră în sine pentru decizia promovării unei astfel de investiţii de utilitate publică”, se spune în nota de fundamentare.

Proiectul de ordonanță arată că: “Măsurile de încurajare a investiţiilor prevăzute de prezenta ordonanţă, care conţin elemente de ajutor de stat pentru investiţii, respectiv pentru operare, vor fi puse în aplicare după notificarea acestora la Comisia Europeană şi obţinerea unei decizii  pozitive din partea acesteia”.

Mai mulți investitori, interesați de Tarnița

Proiectul se va întinde pe o suprafaţă de 205 hectare, astfel că societatea care va construi centrala va fi scutită de plata a 20,5 milioane euro ca taxă pentru scoaterea terenurilor din circuitul agricol şi din fondul forestier. Hidrocentrala de la Tarnița-Lăpuștești este considerată de interes strategic deoarece va avea efecte la nivelul întregii producţii româneşti de energie electrică.

Nota de fundamentare a proiectului de act normativ precizează că România este singura ţară din Uniunea Europeană care, deşi dispune de condiţii naturale “deosebit de favorabile” pentru construcţia şi operarea centralelor hidroenergetice cu acumulare prin pompaj, nu deţine o astfel de centrală.

În prezent, în Comunitatea Europeană sunt în funcţiune 170 de centrale de pompaj, cu o putere instalată totală de 45.000 MW. Comparativ, România deține unități de producție a energiei de circa 20.000 MW.

Alte 60 de centrale de pompaj se află în diverse faze de construcţie. Centralele de pompaj sunt necesare dezvoltării sectorului energetic european, în mod deosebit integrării capacităţilor de producere a energiei electrice pe baza energiei eoliene şi a energiei solare, se arată în nota de fundamentare. Compania de proiect, Hidro Tarnița, anunța, în urmă cu o săptămână, că sunt mai mulți investitori interesaţi de acest proiect evaluat la peste 1 miliard de euro. Acţionarii Hidro Tarniţa sunt Electrica şi Complexul Energetic Hunedoara, fiecare cu câte 50% din acțiuni. Hidrocentrala ar urma să fie construită, pe parcursul a 5-7 ani, la 30 de kilometri de oraşul Cluj-Napoca, pe valea râului Someşul Cald.

Lista investitorilor precalificați va fi publicată pe 14 noiembrie.  

Cele mai citite

Proteste în mai multe județe: Polițiștii au ieșit din nou în stradă, împotriva reducerilor salariale

Manifestările includ pichetarea sediilor instituțiilor, marșuri pe străzile orașelor și proteste organizate încă de dimineață Sute de polițiști din întreaga țară protestează față de reducerea...

Biden se laudă pe final de mandat. SUA e lider în „competiția internațională”

Președintele SUA Joe Biden a declarat luni că, datorită activității administrației sale din ultimii patru ani, Statele Unite sunt în prezent lider în 'competiția...

Rapid București – Ulsan HD 1-2. Șumudică, învins de campioana Coreei de Sud

Rapid București - Ulsan HD 1-2. Giuleștenii au fost învinși de campioana Coreei de Sud, într-un meci amical disputat în cadrul stagiului de pregătire...
Ultima oră
Pe aceeași temă