Exporturile de armament şi tehnică militară ale României au crescut în 2016 cu aproximativ 15 procente faţă de anul 2015, atingând cel mai ridicat nivel din ultimii 10 ani – peste 180 de milioane de euro, informează marți Mediafax.
Principalul cumpărator de armament românesc sunt Statele Unite, unde se livrează aproape 40 la sută din totalul exporturilor militare româneşti.
O surpriză pe lista cumpărătorilor din 2016 este Bulgaria, un client constant al României, care şi-a mărit însă de două ori şi jumătate valoarea achiziţiilor, faţă de anul precedent, sărind direct pe locul doi în topul clienţilor României.
Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite au revenit în forţă pe lista cumpărătorilor, cheltuind de zeci de ori mai mulţi bani faţă de anii precedenţi.
Cele două state sunt apropiate de zona de conflict din Siria, iar o anchetă a jurnaliştilor de la OCCRP arăta că ele sunt noduri de redistribuire a armelor către părţile combatante din Siria. România a pierdut în 2016 clienţi importanţi precum Olanda, Afganistan sau Gabon, Ungaria şi Serbia, în timp ce alţii şi-au scăzut achiziţiile româneşti drastic, precum Turcia, Cehia sau Canada. În schimb au revenit în forţă clienţi mai vechi ai României, dar şi unii dintre cei mai mari importatori de armament din lume – Pakistan şi India.
România a atins cel mai ridicat nivel al exporturilor de armament şi tehnică militară din ultimii 10 ani, în 2016, cu exporturi în valoare de peste 180 de milioane de euro, la care se adaugă încă aproape 110 milioane de euro din operaţiuni de tranzit sau transbordare a armamentului altor state pe teritoriul României. Faţă de anul precedent, exporturile au crescut în valoare cu aproximativ 15%, conform rapoartelor Departamentului pentru Controlul Exporturilor (ANCEX), din subordinea MAE.