30.9 C
București
miercuri, 26 iunie 2024
AcasăSpecialEpidemia insolvenţelor lovește Bucureștiul

Epidemia insolvenţelor lovește Bucureștiul

Numărul insolvenţelor nou- deschise în 2014 ar putea scădea cu 15% comparativ cu anul trecut. Există însă alte date care indică faptul că în spatele acestei scăderi a numărului de insolvenţe se ascunde o contracţie a economiei.

Numărul insolvenţelor deschise în acest an va fi, cel mai probabil, mai mic decât anul trecut, arată estimări prezentate ieri de către firma Coface România. În primul semestru insolvenţele au scăzut cu aproximativ 10%, la 12.453 de proceduri. Specialiştii firmei au încercat să facă estimări privind acest indicator pe întreg anul.

“Considerând media ultimilor zece ani, numărul insolvenţelor deschise în a doua jumătate a anului (a fiecărui an – n.red.) a reprezentat între 80% – 85% din nivelul înregistrat în primul semestru. Dacă această dinamică se va păstra şi în al doilea semestru (al anului 2014 – n.red.), este foarte probabil că vom asista la un volum total de maximum 23.000 de insolvenţe deschise pe parcursul acestui an”, a spus miercuri directorul general al Coface România, Constantin Coman. Atingerea acestui nivel ar echivala cu o contracţie de aproximativ 15% a numărului de insolvenţe nou-deschise în acest an, comparativ cu 2013.

O necunoscută, noua Lege a insolvenţei

Înregistrarea contracţiei e condiţionată de efecte ale noilor prevederi privind insolvenţa intrate în vigoare la finele lunii iunie. “Trebuie luat în considerare şi că, în iunie 2014, a intrat în vigoare noua Lege a insolvenţei, iar impactul acesteia în practică, dar şi schimbarea conduitei companiilor sunt dificil de estimat cu exactitate, existând posibilitatea ca evoluţia numerică a dosarelor de insolvenţă nou-înregistrate până la finele anului să sufere variaţii semnificative”, spune şeful Coman.

Ca şi în alţi ani, sectorul construcţiilor este cel în care incidenţa insolvenţelor e maximă. Urmează industriile textilă, extractivă şi metalurgică, dar şi sectorul hoteluri şi restaurante. Distribuţia teritorială a cazurilor de insolvenţă din prima jumătate a acestui an a suferit modificări importante faţă de situaţia existentă în aceeaşi perioadă a anului anterior. Numărul de insolvenţe a crescut în perioada analizată doar în Bucureşti (+23%) şi în Zona de Vest (+8%). În restul regiunilor s-au înregistrat scăderi pentru acest indicator, cele mai semnificative contracţii fiind înregistrate în Zona de Sud-Est (-23%) şi Zona de Nord-Est (-22%). Procentajele arată o puternică creştere a insolvenţelor în zona Capitalei şi de vest şi o accentuată scădere a acestora în regiunile Sud-Est şi Nord-Est. În primul semestru al anului 2013, numărul insolvenţelor noi din Capitală fusese cu 1,62% mai mic decât în aceeaşi perioadă a anului 2012, în timp ce în Zona de Vest a fost înregistrată o scădere de 26,54%. În primele 6 luni ale anului trecut scăderea numărului de insolvenţe a fost faţă de 2012 în Sud-Est cu 8,52%, în timp ce în Nord-Est fusese înregistrată o creştere de 19,83%.

“Creşterea insolvenţelor în aceste regiuni mai bogate este un paradox doar aparent. Este consecinţa aplicării unor metode de management mai occidental, în care nu câştigi dacă nu rişti”, explică un specialist.

Companiile mari intră în insolvenţă mai uşor decât în anii precedenţi, este o altă concluzie trasă de Coface.

 

Încasarea unei facturi durează dublu

 

Dacă în 2008 o creanţă era încasată în 79 de zile, anul trecut durata a crescut la 160 de zile, cu 81 de zile mai mult. “Creşterea constantă a duratei medii de încasare indică o politică neadecvată de risc comercial. (…) Acest lucru a determinat plata din ce în ce mai lentă a facturilor către furnizori, durata medie de plată a furnizorilor crescând cu 117 zile în intervalul analizat, de la 112 zile în anul 2008 la 229 de zile în anul 2013”, a spus Coman.

Reducerea cu aproximativ 10% a numărului insolvenţelor este un element pozitiv, pus însă în umbră de contracţia cu 24% a numărului firmelor nou-înfiinţate în perioada analizată.

“Putem discuta despre o revenire graduală a comportamentului de plată, pe fondul reducerii numărului de companii care îşi întrerup activitatea, precum şi a instrumentelor de plată. Toate acestea într-un mediu economic care nu este foarte atrăgător pentru investitorii privaţi şi iniţiativa antreprenoriatului”, a mai spus şeful Coface România.   

Cele mai citite

Jude Bellingham, “distrus” de presa internațională după partida cu Slovenia

Echipa lui Gareth Southgate a oferit un joc "plictisitor" în faza grupelor, chiar dacă a terminat pe primul loc, iar presa engleză a taxat...

Takuto Oshima, mijlocaș japonez, a semnat cu Universitatea Craiova

Universitatea Craiova a realizat al treilea transfer al verii prin semnarea mijlocașului japonez Takuto Oshima. Costel Gâlcă, antrenorul echipei, a insistat pentru aducerea acestui...

Comisia Europeană spune că România tot nu e pregătită să treacă la euro

România nu îndeplineşte condiţiile pentru adoptarea monedei euro, este concluzia Comisiei Europene (CE), în urma evaluării privind compatibilitatea juridică şi îndeplinirea criteriilor de convergenţă...
Ultima oră
Pe aceeași temă