În prezent, Arielle Malard de Rothschild este managing director și vicepreședinte pentru Europa de Est a Rothschild & Cie Banque, dar și președinte al CA al CARE France. Conform Bloomberg, aceasta și-a început cariera în 1989 la banca de investiții Lazard, din SUA, unde a petrecut 10 ani și a lucrat inclusiv în cadrul Departamentului de consiliere pentru guverne straine. Din 1999, Arielle Malard de Rothschild a trecut la Rothschild & Cie, unde a înființat și coordonat Departamentul Piețe Emergente, la Paris.
În 2007 a fost numită directorul ONG-ului CARE France și, ulterior, președinte. De asemenea, a fost directorul grupului Lucien Barrière (Franța) și al CARE International (Elveția), după care a fost numită director al CARE International SUA. Descendenta familiei Rothschild a lucrat și pentru Banca Mondială. Are doctoratul în economie obținut la d’Études Politiques Paris și masterat în schimburi valutare, banking și finanțe la Universitatea Assas, Paris. Arielle Malard de Rothschild este cetățean francez, în vârstă de 51 de ani.
„Faptul că persoane de o asemenea anvergură internațională, ca Arielle Malard de Rothschild, doresc să se implice în transformarea societăților de stat din energie este o dovadă de încredere în dorința României de îmbunătățire a performanțelor din domeniu, într-o manieră nouă, în care statul român rămâne acționarul principal. Am discutat mult cu doamna de Rothschild despre perspectivele Electrica, o societate aflată la un nou început de drum, după listarea pe Bursa de la București și pe cea de la Londra. Sunt absolut convins că aducerea unor personalități la conducerea societăților din energie este extrem de benefică și, de aceea, intenționez să continui să încurajez acest lucru”, și-a argumentat numirea Răzvan Nicolescu, ministrul delegat pentru Energie.
Și Constantin Niță, fostul ministru delegat pentru Energie, a făcut, la rândul său, propuneri. Una dintre acestea a fost Ioan Mihăilă, fostul său consilier, care a devenit și membru în Consiliul de Supraveghere al S.C. Hidroelectrica SA. În urmă cu un an, Mihăilă și Eugen Brădean, director de trading la Hidroelectrica S.A. şi membru al Directoratului acestei societăţi, au fost reţinuţi de procurorii anticorupţie într-un dosar de mită de 1,4 milioane de euro. Suma viza aprobarea unui contract de vânzare de energie, pe patru ani, în valoare de 265 de milioane de euro. Contractul era în defavoarea Hidroelectrica, iar partenerul de afaceri era firma Energon Power&Gas SRL din Cluj-Napoca, controlată de omul de afaceri Rareș Criste.
În ceea ce privește viitorul membru independent în CA Electrica, acesta provine din Casa Rothschild, familie care a întemeiat case bancare și financiare europene începând cu sfârșitul secolului al XVIII-lea. În anii 1800 familia este considerată a fi posesoarea celei mai mari averi private din lume, dar și deținătoarea celei mai imense avuții din istoria lumii moderne.
Se spune că apogeul financiar al familiei a fost atins la mijlocul secolului XIX, când averea cumulată din toată Europa s-ar fi ridicat la cateva mii de miliarde de euro, la valoarea banilor de astăzi.
În prezent, afacerile familiei Rothschild sunt la o scară mai mică decât cele din timpul secolului al XIX-lea, vizând o gamă diversă de domenii, printre care: gestionarea privată a activelor, consultanță financiară, agricultură, vinicultură etc.
Electrica, în cifre
Compania de distribuţie Electrica, lider în distribuția și furnizarea de electricitate în România a fost listată la bursa din Bucureşti pe 4 iulie și a avut peste10.500 de acţionari după derularea oferte publice prin care a vândut 51% din capital pentru aproape 2 miliarde de lei.
Cel mai mare acţionar e statul român care prin Ministerul Economiei deţine 48,75% din capital. Pachete de 10,16% din acţiunile Electrica sunt deţinute de banca americană BNY Mellon sub formă de GDR-uri tranzacţionate la bursa de la Londra. Persoanele juridice (fonduri de pensii, fonduri de investiţii, bănci, companii de asigurări, societăţi locale şi străine) deţin 31,38% din acţiuni. Persoanele fizice au 9,66% din acţiunile Electrica. Anul trecut Electrica a raportat venituri consolidate de 5,2 miliarde de lei, în scădere faţă de anul precedent, şi un profit brut operaţional de 749 milioane de lei.
Arielle Malard de Rothschild are doctoratul în economie obținut la d’Études Politiques Paris și masterat în schimburi valutare, banking și finanțe la Universitatea Assas, Paris