Directorul financiar al grupului E.ON: Evoluția prețului la energie din România nu am văzut-o și în alte piețe

de Teodora Cimpoi , 13 august 2017 - stire actualizata la ora 12:39, 13 august 2017
Directorul financiar al grupului E.ON: Evoluția prețului la energie din România nu am văzut-o și în alte piețe

Evoluția prețului la energie din primele două trimestre a fost excepțională, lucru nemaivăzut în alte piețe din regiune, iar când creșterile vor ajunge la consumatorul final, va fi o provocare pentru economia României, a declarat, pentru Agerpres, Marc Spieker, directorul financiar al grupului german E.ON SE.

„Suntem conștienți de creșterea prețurilor de pe Piața pentru Ziua Următoare și de pe Piața de echilibrare pentru electricitate și cred că reflectă niște evoluții specifice ale pieței, unde vedem niște companii de trading care au intrat în insolvență, circumstanțe specifice privind vremea, o capacitate scăzută pe hidro, (...), iar această combinație duce la aceste prețuri”, a afirmat Spieker.

El crede că reglementatorii și alte autorități competente, precum Consiliul Concurenței, ar trebui să monitorizeze piața foarte îndeaproape și să se gândească la mecanisme adecvate și specifice pentru a preveni astfel de evoluții.

„Când comparăm alte piețe din Europa de Est, evoluția pe care am văzut-o în primele două trimestre în România a fost excepțională. O extraordinară evoluție pe care nu am văzut-o comparativ cu alte piețe, în ultimul timp”, a spus Spieker, conform sursei citate.

Potrivit acestuia, aceste creșteri de prețuri vor fi introduce în calculele pentru consumatorii finali.

„Odată cu volatilitatea, prețurile fluctuante în anumite etape devin probleme pentru că volatilitatea mare înseamnă mult risc și mult risc într-o piață fluctuantă face ca, în particular pentru industrie și clienții comerciali, foarte dificil de calculat marjele și conducerea business-urilor. (…) Noi, E.ON, ca și companie de vânzări, putem doar să luăm acele prețuri și să ne facem propriile calcule, dar odată ce acestea ajung la consumatorul final, atunci va fi o provocare pentru economia României”, a mai arătat oficialul E.ON.

Premierul Mihai Tudose a anunțat, recent, că Guvernul va cere Parlamentului o anchetă la ANRE pe tema situației din sistemul energetic, inclusiv asupra creșterilor de prețuri la energia electrică înregistrate în ultima perioadă.

Anunțul premierului intervine după ce ministrul Energiei l-a informat că Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei nu a realizat „o analiză riguroasă și transparentă a comportamentului pe piață, pe piața de a doua zi".

Comentarii

 • escobar

  16 august 2017 10:52

  E CORECT-un risc ridicat IMPUNE un pret la consumator mai mare-similar dobanzii bancare la credeite....numai ca INTREBAREA este de ce NUMAI in Romania sunt aceste "fluctuatii mari INEXPLICABILE",exact in momentul in care s-a LIBERALIZAT "piata" si consumatorii pot alege alti furnizori....MARII FURNIZORI care vor fii perdantii "liberalizarii" prin plecarea unor "clienti",CONTRACAREAZA practic IMPINGANDU-i pe noii "distribuitori" IN FALIMENT,prin "metode subtile" dar care pot fi SPRIJINITE chiar de guvern care vrea INCASARI mai MARI in conditiile in care consumul de energie electrica de ex. a SCAZUT cu DOUA PROCENTE....numai in Romania cresterea economica ultraplanetara se "realizeaza" FARA ENERGIE prin scaderea consumului de e.e!!!

  raspunde comentariului
 • era previzibil

  13 august 2017 15:11

  persista un lant al mafiei secrete care manipuleaza economia de piata din Romania.

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate

Urmareste-ne pe Facebook

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design