Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a aplicat cea mai mare amendă din istoria companiei NN, care administrează banii de pensie a peste 2 milioane de români. Totul a plecat de la o scrisoare trimisă propriilor clienți.
Decizia Autorității vine la o zi după ce Liviu Dragnea, dar și alți membri PSD s-au arătat revoltați de inițiativa fondului respectiv.
NN Pensii, administratorul celui mai mare fond de pensii private obligatorii din România, a fost amendată cu 750.000 de lei, iar directorului companiei i s-a retras autorizația. Motivul amenzii îl constituie faptul că NN și-a anunțat clienții în legătură cu o posibilă naționalizare a pensiilor private, pe un model aplicat deja în Ungaria sau Polonia.
Liviu Dragnea a pus inițiativa NN în legătură cu Mișu Negrițoiu, președintele ASF, care în trecut a lucrat și în cadrul grupului olandez ING, același din care a făcut parte și NN. Menționăm că toți membrii Consiliului ASF, organismul care a luat decizia de sancționare a fondului de pensii, sunt numiți politic și pot fi revocați de către Parlament.
„Acest scandal este pornit de la domnul Mișu Negrițoiu, președintele ASF. Pe de altă parte, Guvernul ar trebui să ceară explicații Ambasadei Olandei (țară din care sunt acționarii NN Pensii – n.r.). Nu poți să pornești un asemenea scandal din nimic. Ceea ce a făcut această companie este nepermis. ASF și Ministerul de Finanțe trebuie să sancționeze foarte mult. O asemenea companie, când primește un astfel de zvon, sună imediat să se informeze la Guvern, nu poți să pornești o campanie online. Ceea ce a făcut această companie de asigurări este nepermis. Din punctul meu de vedere, ASF, Guvernul și Ministerul de Finanțe trebuie să acționeze foarte dur, pentru că trebuie să fim exemplu și pentru celelalte multinaționale care fac zeci de miliarde în România și care își bat joc de români și de statul român. Nu există o astfel de discuție nici măcar informală din punctul nostru de vedere
În urmă cu aproximativ jumătate de an, patru comisii parlamentare au realizat un raport negativ asupra activității lui Mișu Negrițoiu, pe care îl acuză că a distrus piața asigurărilor prin falimentarea Astra și Carpatica și că a generat, astfel, o creștere fără precedent a tarifelor RCA. Vechiul Legislativ a propus, de altfel, în noiembrie 2016, demiterea lui Negrițoiu. De atunci, însă, procedurile au stagnat, surse din piață afirmând că Negrițoiu a beneficiat de sprijinul lui Călin Popescu Tăriceanu, președintele ALDE și partener al PSD și al lui Liviu Dragnea.
Negrițoiu se spală pe mâini
Discuția privind naționalizarea pensiilor este un nonsens din punct de vedere economic, o fumigenă aruncată, pentru că noțiunea de naționalizare nu există în condițiile în care Pilonul II este finanțat de stat prin alocații bugetare, a declarat președintele Autorității de Supraveghere Financiară, Mișu Negrițoiu, citat de Agerpres.
NN a precizat, joi, că măsurile anunțate de Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) nu afectează în niciun fel situația fondului de pensii și economiile pentru pensie a celor aproximativ 1,9 milioane de clienți.
Șeful ASF a precizat, totodată, că joi se va discuta la nivelul Autorității despre posibile sancțiuni la adresa companiei NN Pensii.
“Nu am avut niciun dialog. Nu ni s-a solicitat nicio opinie. Nu a fost discuție. Nu a fost nicio inițiativă. În consecință, noi am reacționat după ce politicul s-a pronunțat, mai ales Ministerul de Finanțe. Din punct de vedere economic și financiar, această fumigenă aruncată e un nonsens pentru că noțiunea de naționalizare nici nu există. Pilonul II, pentru că este vorba de Pilonul II, este finanțat de stat prin alocații bugetare într-o cotă mai mare sau mai mică. Aceasta este decizia politică. Nu noi intervenim sau nu noi facem lobby ca să fie o cotă mai mare sau mai mică’’, a spus Mișu Negrițoiu.
Datele unei afaceri
NN Pensii este cel mai mare fond de pensii private obligatorii din România, cu active totale de 12,09 miliarde lei (2,68 miliarde euro), conform ultimei raportări către ASF, la nivelul lunii februarie. NN s-a desprins din grupul ING în 2014, NN Group devenind o companie independentă pe 2 iulie 2014 printr-o ofertă publică inițială (IPO).