0.1 C
București
marți, 26 noiembrie 2024
AcasăSpecialDe ce a preferat Jaguar - Land Rover să investească în Slovacia...

De ce a preferat Jaguar – Land Rover să investească în Slovacia în locul României

Reducerea cu orice preţ a taxelor, strategie ce pare a avea din ce în ce mai mulţi susţinători în clasa politică, fie că vorbim de TVA, impozite pe profit sau venit şi CAS, pare a fi una proastă de natură a ne introduce într-un cerc vicios.

Taxele mici împuţinează banii din buget fapt pentru care autostrăzile nu se pot construi. Lipsa acestora goneşte însă marii investitori spre alte ţări chiar dacă aceştia sunt iertaţi de impozite. Degeaba ai taxe mici dacă investitorii înregistrează costuri mari cu aprovizionarea şi livrarea către pieţele externe a produselor fabricate în ţara ta, aceasta pare a fi lecţia ce nu a fost învăţată de mai toate Guvernele de până acum. Cazul Tata Motors, patronul Jaguar Land Rover ce a ales să îşi ridice prima fabrică din afara Marii Britanii în Slovacia, şi nu în România, este grăitor.

La doi ani după oficiali guvernamentali anunţau victorios că România ar fi în cărţi pentru o importantă investiţie a Tata Motors, deţinătorul brandurilor Land Rover şi Jaguar, firma indiană a semnat o scrisoare de intenţie pentru construirea primei sale fabrici din afara Marii Britanii cu guvernul slovac. Uzina urmează să fabrice nu mai puţin de 300.000 de vehicule, respectiv aproape cât producţia Dacia Renault de la Mioveni şi de şase ori mai mult decât cea a Ford la Craiova. Potrivit televiziunii publice slovace RTVS, în noua fabrică Land Rover- Jaguar ar urma să muncească 8.000 de angajaţi. Procesul de selecţie a ţării gazdă a investiţiei a început acum doi ani. Consiliaţi de firma Roland Berger indienii au analizat locaţii din Polonia, Ungaria, Cehia, România şi Slovacia. În primăvara acestui an în competiţie au rămas doar Slovacia şi Polonia iar în urmă cu o lună s-a anunţat semnarea unei scrisori de intenţie cu guvernul slovac.

La ce bun taxele mici, dacă pierzi investitorii?

Pierderea investiţiei în favoarea unei ţări ce are o fiscalitate mai pronunţată demonstrează faptul că investitorii apreciază mai degrabă factori precum calitatea infrastructurii de transport, pregătirea forţei de muncă, stabilitatea politică şi fiscală decât nivelul taxelor.

Slovacia practică un impozit pe profit mai mare decât România, respectiv 22% faţă de 16% la noi. Potrivit ediţiei 2015 a raportului „Doing Business” elaborat de PwC, rata totală de impozitare a profitului este de 48,6% în Slovacia şi de 43,2% în România. Însă infrastructura slovacilor oferă alte posibilităţi investitorilor. Braşovul, localitatea al cărei nume a fost vehiculat drept posibilă locaţie a investiţie Tata Motors, nu este legată de restul ţării prin nicio autostradă, ci doar de drumuri naţionale cu o bandă pe sens. Autostrada spre vestul ţării se află la 140 kilometri de Braşov, în condiţiile în care parcul industrial Nitra din Slovacia se află la graniţa de vest a acestei ţări şi imediat lângă autostrada R1.

România a ajuns într-un soi de cerc vicios. Avem taxe mici pentru a atrage investitorii străini , însă tocmai din acest fapt nu avem suficienţi bani pentru a construi autostrăzi în condiţiile obţinerii unui deficiti bugetar redus, iar investitorii ne ocolesc. Absurdul situaţiei este remarcat de oamenii de afaceri şi de economişti.

„Nu numai fiscalitatea contează, este un singur element din zece elemente importante luate în calcul de investitori, cum ar fi infrastructura, pregătirea pieţei muncii, stabilitatea fiscală”, spune Daniel Anghel, vicepreşedinte al Consiliului Investitorilor Străini. El adaugă că investitorii străini nu cer reducerea fiscalităţii, ci menţinerea unui cadru fiscal unitar, transparent predictbil. „ Odată ce ai cadru stabil si faci un plan de afaceri pe 5 sau 10 ani şi nu se modifică nimic, totul este bine. Uitaţi-vă ce s-a întimplat la eoliene. Fisclaitatea are rol important dar nu definitoriu”, spune el.

Constantin Stroe preşedintele Asociaţiei Constructorilor de Automobile din România (ACAROM) apreciază că investiţia indienilor a fost pierdută urmare a faptului că Slovacia oferă mai multă siguranţă investitorilor dar şi un cadru fiscal mai bun. “Slovacia dă mai multă siguranţă prin poziţia sa. Acolo arunci un ban şi acesta pică pe un investitor din industria auto” spune plastic el. Pe lângă aceasta Slovacia are un regim de taxe mai favorabil decât România. spune el. Anterior Constantin Stroe – una din vocile ce a cerut insistent construirea autostrăzii Sibiu Piteşti – explica reticenţa investitorilor străpini. “Un al treilea investitor în industria auto analizează România, însă infrastructura este un argument important în luarea deciziei. Spre exemplu, guvernul a promis grupului Ford o autostradă Piteşti – Craiova care apare momentan doar ca desen în noul masterplan, în timp ce pentru Dacia, deşi s-a spus că autostrada Piteşti – Sibiu va fi construită până în 2020, guvernul a aşteptat expirarea vechiului studiu de fezabilitate, iar noul studiu va fi gata abia în 2017, ce ar lăsa numai trei ani pentru construcţia unei autostrăzi de 120 km la munte.

Doru Cireasa
Doru Cireasa
Doru Cireasa
Cele mai citite

După S.O.S., încă un partid își declară susținerea pentru Călin Georgescu

Preşedintele AUR, candidatul formaţiunii în alegerile prezidenţiale, a afirmat, luni, că România are ”şansa” unui guvern şi a unui preşedinte suveranist. ”România s-a trezit!...

După S.O.S., încă un partid își declară susținerea pentru Călin Georgescu

Preşedintele AUR, candidatul formaţiunii în alegerile prezidenţiale, a afirmat, luni, că România are ”şansa” unui guvern şi a unui preşedinte suveranist. ”România s-a trezit!...

Deputatul Silviu Vexler mesaj către Călin Georgescu : Delirul mistic-religios şi antisemit și teoriile conspirative nu pot schimba istoria şi realitatea

Preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, deputatul Silviu Vexler, i-a transmis, luni, candidatului la alegerile prezidenţiale Călin Georgescu, plasat pe locul întâi la primul...
Ultima oră
Pe aceeași temă