Norina Peter a creat un sistem care convertește pasiunea pentru hainele scumpe într-o modalitate de susținere a orfelinatelor.
Dorința de a fi mereu la modă poate deveni un mod de susținere a copiilor orfani. Cea care a găsit secretul transformării shoppingului într-un act de caritate este o tânără din Cluj, Norina Peter, care a renunțat la o carieră în business pentru a se dedica unui ONG, SOS Bambini România, filiala unei asociații apărute în Italia. Banii obținuți sunt cheltuiți în folosul orfanilor din Cluj-Napoca și Sighetu Marmației. Proiectul se numește ”Magazin de week-end” și va fi realizat, sâmbătă și duminică, la Cluj-Napoca. Magazinul caritabil este susținut de Biserica Romano-Catolică, de o serie de firme clujene, dar și de alte ONG-uri. ”Am mai avut o ediție, care a fost un real succes. Noi am promovat ideea pe rețelele de socializare, i-am chemat pe prieteni, însă am avut oameni care au venit, pur și simplu, de pe stradă și ne-au trecut pragul și au cumpărat produsele oferite de noi”, spune Norina Peter.
Cine sprijină proiectul
Proiectul inițiat de Norina Peter este sprijinit de parohia romano-catolică Sfântul Mihail, care a pus gratuit la dispoziția SOS Bambini România un spațiu în centrul orașului, pe strada Iuliu Maniu, numărul 4. Norina Peter a obținut sprijinul unor branduri de prestigiu din domeniul hainelor, precum La Donna, Guara sau Caramel, care au donat ONG-ului diferite produse vestimentare. ”Este vorba de piese vestimentare din colecția acestui an. Mai mult de 90 la sută din hainele pe care le vom oferi în cadrul magazinului caritabil sunt noi. Pentru partenerii noștri, este mai ușor să ne doneze produse vestimentare de mare clasă, iar noi le valorificăm în folosul orfanilor”, spune Norina Peter. Aceste haine vor fi oferite celor dispuși să doneze diferite sume de bani în folosul orfelinatelor din Cluj-Napoca și din Sighetu Marmației. Magazinul de weekend nu va oferi doar produse vestimentare, ci și jucării sau produse hand-made.
Unde merg banii
Unul dintre aceste orfelinate este cel creat în Cluj-Napoca de Congregația Surorilor Maicii Domnului, primul ordin călugăresc creat de români în cadrul Bisericii Catolice, ca urmare a inițiativei marelui mitropolit greco-catolic din Blaj, Vasile Suciu. De asemenea, asociația SOS Bambini România sprijină casa de tip familial Maria Gabriel din cartierul Gruia, situată în apropierea stadionului ”Dr. Constantin Rădulescu” al echipei CFR Cluj, dar și mai multe case de tip familial din Sighetu Marmației. În județul Maramureș, SOS Bambini România are un parteneriat cu Direcția Județeană pentru Protecția Copilului.
susținere
Un model pentru alte ONG-uri
Proiectul derulat de SOS Bambini România este susținut și de Fundația Millenium, precum și de Plusnet. De asemenea, el este susținut și de organizația-mamă din Italia. Sociologul Marius Popa consideră că ”acest proiect este un foarte bun exemplu de solidaritate, dar și de ingeniozitate în atragerea de fonduri, un model care poate inspira și alte organizații neguvernamentale”.