5 C
București
miercuri, 29 ianuarie 2025
AcasăSpecialConcurența mărește cercul suspecților în afacerea Transgaz

Concurența mărește cercul suspecților în afacerea Transgaz

Consiliul Concurenţei a extins investigaţia privind posibila înţelegere între mai multe companii pentru a participa cu oferte trucate la licitaţii organizate de Transgaz în 2011 pentru atribuirea unor contracte de racorduri de gaze naturale şi lucrări de modernizare şi întreţinere a instalaţiilor aferente. Astfel, Consiliul Concurenţei a efectuat inspecţii inopinate la sediile companiilor Armax, Ecprod, Condmag şi Instcomp. Autoritatea de Concurență a anunțat că documentele ridicate în cadrul acestor inspecţii se află în analiză. Până în prezent, nici una dintre companii nu a apelat la politica de clemență pentru a obţine imunitate la amendă sau reduceri substanţiale ale acesteia.

În prezent, investigaţia vizează 11 licitaţii organizate de Transgaz, fiind suspectate 14 companii: Inspet, Condmag, TMUCB, Rominsta, Moldocor, Cis Gaz, Armax, Armax Gaz, Pegamont, Ecprod, Amarad, Posada Med, Staza Invest şi Instcomp.

De menționat că, 58,5% din acțiunile Transgaz aparțin statului. Conform informațiilor postate pe site-urile companiilor, dar și pe cel al Bursei de Valori București, societatea Condmag are ca acționar majoritar compania Dafora, controlată de omul de afaceri Gheorghe Călbu­rean. În ceea ce privește capitalul social al Inspet acesta este deţinut de 227 acţionari persoane fizice, preşedintele companiei fiind Petre Mustăţea. Iar pachetul majoritar de acțiuni al societății Armax aparține lui Mircea Vescan, cel care în urmă cu câțiva ani și-a făcut cadou pentru ziua de naștere celebrul tablou al lui Grigorescu, “Car cu boi”. Suma plătită la licitație – 155.000 de euro. O altă societate comercială vizată de investigația Consiliului Concurenței este Instcomp. 58% din acțiunile companiei sunt deținute de un SRL – General Consulting, al cărui acționar unic este Eugen Petrean.

Cum se „aranjează” o licitație

În luna iulie a acestui an, Consiliul Concurenţei a declanşat o investigaţie privind o posibilă înţelegere între 13 companii de a participa cu oferte trucate la zece licitaţii organizate de Transgaz în anul 2011. Ulterior, au fost sancţionate patru companii cu o amendă în valoare totală de 25,5 milioane de lei (aproximativ 5,6 milioane euro) pentru trucarea a două licitaţii organizate de S.N.T.G.N. Transgaz S.A. Mediaş. Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, declara la acea vreme: „Avem dovezi că aceste companii s-au înţeles asupra conţinutului ofertelor pe care urmau să le prezinte la licitaţii, schimbând informaţii comerciale sensibile. Înţelegerile de trucare a licitaţiilor, reprezintă una dintre cele mai grave restricţionări ale concurenţei şi conduc la achiziţionarea, de către autoritatea contractantă, a unor lucrări mai scumpe. În acest caz am colaborat cu DIICOT, care ne-a furnizat indiciile necesare pentru a declanşa investigaţia”.

Două companii – Condmag SA și Ins­pet SA au fost amendate cu 4,55 milioane de lei (1 milion de euro) şi, respectiv, circa 7,3 milioane de lei (1,6 milioane de euro) pentru realizarea unei înţelegeri privind participarea cu oferte trucate la procedura de achiziţie publică „Racord gaze naturale Butimanu-Brazi pentru alimentarea cu gaze a centralei de Cogenerare Brazi” organizată în anul 2009. Trucarea ofertelor a constat în schimbul de informaţii sensibile, cu caracter confidenţial, care au permis S.C. Inspet S.A. să câştige licitaţia, conform unei înţelegeri prealabile.

S.C. Moldocor SA a fost amendată cu 2,234 milioane de lei (500.000 de euro) şi S.C. T.M.U.C.B. S.A. cu 11,39 milioane de lei (2,5 milioane de euro) pentru realizarea unei înţelegeri în scopul participării cu oferte trucate la procedura de achiziţie publică „Conductă de transport gaze 20’’ Giurgiu Ruse” organizată în anul 2011. Trucarea licitaţiei s-a realizat prin corelarea ofertelor depuse de cei doi concurenţi: S.C. T.M.U.C.B. S.A. a transmis S.C. Moldocor S.A. informaţii confidenţiale cuprinse în oferta sa financiară.

Legea concurenţei interzice orice înţelegeri între companii, decizii ale asociaţiilor de companii, care au ca obiect sau au ca efect împiedicarea, restrângerea ori denaturarea concurenţei, în special cele care privesc participarea, în mod concertat, cu oferte trucate la licitaţii sau la orice alte forme de concurs de oferte.

În situaţia în care Consiliul Concurenţei va constata încălcarea regulilor de concurenţă, companiile implicate riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri înregistrată în 2014.     

Cele mai citite

Putin acuză din nou Occidentul că prelungește conflictul din Ucraina

Președintele rus Vladimir Putin a dat asigurări marți că conflictul din Ucraina se va încheia în „două luni” fără ajutorul militar al aliaților occidentali...

Horoscop 29 ianuarie 2025. Influențe astrale pentru fiecare zodie

Horoscop 29 ianuarie 2025. Fiecare zodie are parte de influențe astrale care le pot ghida ziua într-un mod interesant și diferit. Horoscop 29 ianuarie 2025 Berbec...

Vasile Miriuță, numit oficial antrenor principal la Poli Iași! Tehnicianul revine în Liga 1 după aproape cinci ani

Vasile Miriuță a fost prezentat oficial ca noul antrenor al echipei Poli Iași, revenind în Liga 1 după o pauză de aproape cinci ani....
Ultima oră
Pe aceeași temă