Compania Naţională de Căi Ferate, CFR SA va închiria aproape 1.100 km de cale ferată care aparţin infrastructurii feroviare neinteroperabile (aferentă traficului local). În acest sens, pe 21 iulie, va fi organizată o licitaţie publică cu strigare, la Bursa Română de Mărfuri.
La licitaţie pot participa firme româneşti care au calitatea de operatori licenţiaţi de transport feroviar. Participanţii pot depune oferte pentru una sau mai multe secţii de circulaţie, aflate pe raza sucursalelor regionale de cale ferată Bucureşti, Craiova, Timişoara, Cluj, Braşov, Iaşi, Galaţi şi Constanţa.
Câştigătorii licitației sunt obligaţi să preia personalul CFR existent sau care îşi desfăşoară activitatea pe secţia sau grupul de secţii aferent, necesar pentru asigurarea pachetului minim social existent la momentul închirierii, în conformitate cu prevederile legislative. Contractul de închiriere va fi încheiat pe o perioadă de patru ani. Va fi declarată câștigătoare oferta cu preţul cel mai mare.
“Închirierea secţiilor de cale ferată care aparţin infrastructurii feroviare neinteroperabile reprezintă unul din angajamentele incluse în programul de eficientizare a sistemului feroviar, care vizează reducerea cheltuielilor şi a activităţilor neprofitabile. Programul respectă scrisoarea de intenție semnată cu FMI și memorandumul cu UE”, a precizat directorul general al CFR SA, Macarie Moldovan.
În urma reorganizării SNCFR, de la
1 octombrie 1998, a fost permis accesul nediscriminatoriu la infrastructura feroviară publică a tuturor operatorilor feroviari licențiați, fapt ce a dus la înființarea de operatori feroviari cu capital privat. Pentru a putea opera pe liniile principale și pe cele neinteroperabile aflate încă în proprietatea statului, orice operator feroviar de stat sau privat trebuie să achite o Taxă de Utilizare a Infrastructurii către CFR Infrastructură.