Patru companii care fac afaceri cu lemn și două direcții silvice au intrat în vizorul Consiliului Concurenței, care a efectuat marți și miercuri controale inopinate, a anunțat, joi, preşedintele Bogdan Chiriţoiu, citat de Agerpres. Companiile sunt suspectate că au încheiat înțelegeri nelegale.
Firmele anchetate sunt Kronospan România SRL, Kronospan Sebeş SA, Alredia SRL şi Lacul Codrilor SRL, iar direcţiile silvice sunt cele din Alba şi Hunedoara.
Chiriţoiu a precizat că instituţia pe care o conduce a demarat în acest an o investigaţie privind posibile înţelegeri între cele patru firme privind împărţirea pieţei şi a surselor de aprovizionare, precum şi adjudecării lemnului la un preţ minimal în cadrul licitaţiilor organizate de cele două direcţii silvice.
Citește și: Poate fi stopat flagelul furtului de lemn din pădurile României?
„Studiul pe care îl derulăm pe piaţa lemnului indică faptul că există disfuncţionalităţi în acest sector, mai ales în ceea ce priveşte organizarea licitaţiilor. În acest context, analizăm cu atenţie cazurile în care au existat licitaţii cu puţini participanţi, precum şi cele la care preţul de adjudecare a fost foarte scăzut”, a precizat Chiriţoiu.
Documentele ridicate cu prilejul inspecţiilor se află în analiza autorităţii române de concurenţă, în cadrul procedurilor specifice investigaţiei. Inspecţiile inopinate constituie o etapă preliminară a investigaţiei, iar efectuarea lor nu reprezintă o antepronunţare a Consiliului Concurenţei în ceea ce priveşte existenţa unei încălcări a Legii concurenţei.
Reprezentanţii Concurenţei au amintit că, în luna august 2015, în raportul preliminar al studiului derulat pe piaţa lemnului, Consiliul a făcut o serie de recomandări pentru îmbunătăţirea mediului concurenţial în acest sector. Studiul continuă cu analiza tuturor structurilor şi mecanismelor de funcţionare a pieţei primare a lemnului şi identificarea eventualelor disfuncţionalităţi de natură concurenţială.
Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a participat, joi, la conferinţa PRIA Competition, în cadrul căreia s-au dezbătut noutăţile legislative în ceea ce priveşte concurenţa, precum şi analize şi studii de caz ale celor mai importante investigaţii de concurenţă de anul trecut.
Conferinţa, organizată de PRIA Events, reprezintă cel mai important eveniment dedicat concurenţei şi aduce laolaltă reprezentanţi ai Consiliului Concurenţei şi ai altor autorităţi ale statului, reprezentanţi ai camerelor de comerţ şi ambasadelor, reprezentanţi din domeniul energetic, retail, telecom, sectorul bancar şi piaţa farmaceutică.