România ocupă a cincea poziție din 25 de țări europene, plus Rusia, Kazahstan și Turcia, după prețurile gazelor naturale pentru populație, conform companiei Moldovagaz. Liberalizarea pieței interne a gazului ar modifica acest clasament?
Analiza făcută publică de compania ce își desfășoară activitatea în Republica Moldova și al cărui acționar majoritar este Gazprom are la bază o evaluare a experților, utilizând informațiile furnizate de institutele de statistică și autoritățile de reglementare din țările respective și se referă la anul 2014. Studiul arată că prețul gazelor naturale afectează competitivitatea economiei, sustenabilitatea bugetelor, dinamica societății, dar și nivelul de trai al populației. Realizatorii analizei susțin că variația mare a prețului gazelor naturale pentru consumatorii din Europa poate avea diferite cauze, cum ar fi: politica socială, politica fiscală, politica de mediu etc.(Vezi documentul atașat)
De remarcat faptul că Elveția, care se poziționează pe ultimul loc, plătind cel mai mult pe 1.000 mc, are o putere mare de cumpărare apropiată de cea a Rusiei, care practică printre cele mai scăzute prețuri al gazului natural pentru populație. Însă, populația din Kazahstan beneficiază de cel mai mic preț al gazului, putând achiziționa cea mai mare cantitate raportată la puterea de cumpărare.
Ne bazăm pe producția internă
“În România prețul gazului este ținut artificial scăzut fiindcă ar trebui să fie la paritatea celui din import. Dacă piața ar fi liberalizată, posibil prețul ar scădea. Până la sfârșitul anului, piața ar trebui să fie liberalizată pentru utilizatorii non-casnici, iar până în 2018 să se liberalizeze și pentru consumatorii casnici. În prezent, în depozitele din Europa există o cantitate mare de gaze fiindcă am avut o iarnă blândă. De aceea, în acest moment, prețul este scăzut”, arată Otilia Nuțu, expert în energie, Expert Forum.
Gazul consumat în România provine în proporție de 70% din producția internă și 30% din import. Rusia rămâne principalul furnizor extern, via Ucraina. În ceea ce privește exporturile, acestea se fac către Ungaria, dar în cantități foarte mici și, în curând, va începe furnizarea gazelor către Republica Moldova.
Nuțu susține că, dacă se va menține ritmul de exploatare, resursele mai ajung pentru încă 10 ani. “Dacă prețul se liberalizează, atunci se va investi și în exploatarea altor depozite, care acum nu sunt utilizate deoarece prețul gazului este prea mic”, afirmă reprezentanta Expert Forum.
Însă alți specialiști în energie susțin că prețul gazului din România este cel real și nu unul artificial, atâta timp cât Romgaz face profit. De aceea prețul nu trebuie umflat pentru a ajunge la nivelul din vest, unde nu există resurse de gaze, consumul bazându-se pe import. Specialiștii spun că o aliniere artificială la prețul din vest ar conduce la scăderea competitivității economice a companiilor românești, existând riscul creșterii șomajului. Pe de altă parte, puterea de cumpărare s-ar diminua simțitor, salariile nefiind majorate. Aceștia arată că liberalizarea pieței gazului poate conduce la o scădere a prețului, luând ca model liberalizarea pieței energiei electrice, prețul energiei înregistrând o scădere ca urmare a diminuării consumului.