13.5 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăSpecialAngajatorii caută meseriași dar nu gasesc

Angajatorii caută meseriași dar nu gasesc

Doi din cinci angajatori găsesc cu greu angajații potriviți pentru posturile de meseriaşi calificaţi, ingineri, reprezentanţi de vânzări, manageri de proiect sau directori IT. Aproape jumătate (40%) dintre angajatorii care au participat la un studiu privind deficitul de talente pe piața muncii au declarat că au dificultăţi în privința ocupării posturilor vacante, scrie Mediafax.

În ultimii şapte ani meseriaşii calificaţi (zidari, instalatori, sudori, zugravi, tâmplari, electricieni etc.) şi inginerii au au fost pe primele două locuri din topul posturilor greu de ocupat. Deaftfel, acestea au fost singurele poziţii care nu au lipsit niciodată de pe lista.

"Principala cauză a dificultăţilor indicate de angajatori nu este lipsa candidaţilor, care îi afectează doar în proporţie de 30%, ci lipsa competenţelor profesionale specifice postului, pe care o reclamă mai mult de jumătate dintre cei chestionaţi. Aceasta este o problemă sistemică, a cărei rezolvare nu apare de la un an la altul", a declarat directorul general al ManpowerGroup România, Valentin Petrof, citat de Mediafax.

Peste jumătate dintre angajatorii din România (54%) se plâng că principalul motiv pentru care întâmpină dificultăţi în găsirea angajaților potriviți este lipsa competenţelor profesionale necesare. Acest aspect se se întâlneşte predominant în recrutarea de meseriaşi şi muncitori calificaţi, unde 35% dintre angajatori identifică un obstacol în lipsa calificărilor şi certificărilor necesare.

Lipsa de candidaţi sau numărul insuficient al acestora este o cauză importantă a deficitului de talente în opinia a 30% dintre angajatori. Mai mult, 21% dintre angajatori consideră că lipsa de experienţă a candidaţilor este un factor care împiedică angajarea, iar 16% spun că le lipsesc abilităţile interpersonale şi de relaţionare la locul de muncă.

"În ţara noastră discrepanţa dintre talentele disponibile şi cele de care au nevoie cu adevărat angajatorii este foarte largă, şi îngustarea acesteia ar trebui să devină o prioritate. Deficitul de talente are un impact imediat asupra productivităţii şi competitivităţii angajatorilor şi a economiei în general", a adăugat Petrof.

Pe langă meseriași, anul acesta au intrat în topul deficitelor de talente și managerii de proiect şi managerii/directorii IT. Mai mult, comparativ cu anul trecut, se remarcă o creştere a dificultăţii de identificare a talentelor din IT nu doar la manageri şi directori. Greu de gasit este și personalul IT de nivel mediu şi junior.

De asemenea, a devenit mai dificilă şi recrutarea în vânzări, reprezentanţii de vânzări renvenind în top pentru prima dată din 2011 până în prezent. Deficitul de talente continuă să fie acut şi în privinţa personalului administrativ şi financiar, perceput ca al zecelea în top. Totuși, presiunea acestuia a scăzut faţă de 2013, când angajatorii îi plasau printre primele cinci posturi pentru care găseau greu candidaţii potriviţi.

Deficitul de talente afectează capacitatea firmelor de a-şi deservi clienţii, consideră 40% dintre angajatori, iar impactul asupra capacităţii este ridicat, spun 19% dintre aceştia. De asemenea, generează o creştere a fluctuaţiei de personal (38% dintre angajatori) şi un efect negativ asupra creativităţii şi inovaţiei în organizaţie (28%).

Cele mai citite

De ce să măsori ingredientele cu un cântar de bucătărie? 3 motive

Utilizarea unui cântar de bucătărie poate părea un pas inutil pentru cei care sunt obișnuiți să măsoare ingredientele „după ochi”. Însă, când începi să...

Cine este BOBER, castorul care a devenit subiectul #1 în trending pe Twitter România

În peisajul digital contemporan, termenul „memecoin” a căpătat o nouă dimensiune, devenind nu doar o formă de divertisment, ci și o piesă intrigantă în...

Rusia susține că le oferă avocați din oficiu celor patru autori ai atacului terorist

Autoritățile Rusiei susțin că le oferă avocați din oficiu, plătiți de stat, celor patru arestați care sunt acuzați că au comis atacul terorist din...
Ultima oră
Pe aceeași temă