Liderul Sindicatului Romag Prod din cadrul Regiei Autonome de Activități Nucleare Drobeta Turnu Severin, Florin Rogobete, a anunțat că joi, între orele 11.00 şi 13.00, 150 de salariaţi vor picheta sediul central al regiei, informează Mediafax.
"Pichetăm cu 150 de oameni şi sperăm să putem purta şi discuţii cu administratorul special şi administratorul judiciar referitor la funcţionarea unităţii noastre şi acordarea la zi a salariilor. Am purtat discuţii inclusiv la Departamentul Energiei, prin care ni s-a promis că se rezolvă problema. Având în vedere rectificarea de buget şi blocajul care este, noi considerăm că nu s-au îndeplinit promisiunile făcute de către ministru, în sensul că se va rezolva problema. Poate o rezolvă şi nu ştim noi şi atunci este necesar să ne întâlnim să aflăm cum stau lucrurile", a declarat Rogobete.
Liderul sindical a mai spus că, în măsura în care salariaţii nu vor primi banii, vor pregăti alte acţiuni de protest.
Cei aproximativ 2.700 de angajaţi ai RAAN au primit în 25 septembrie doar 25% din lichidarea pe luna august, conducerea companiei anunţându-i atunci pe liderii de sindicat că diferenţa de salariu va fi achitată o săptămână mai târziu, după rectificarea bugetară a Guvernului în urma căreia RAAN urma să primească aproximativ 150 de milioane de lei.
Surse din cadrul companiei au declarat corespondentului MEDIAFAX că, în urma rectificării bugetare, RAAN a primit suma de 30 de milioane lei, bani insuficienţi pentru asigurarea salariilor şi a stocului de cărbune necesar funcţionării platformei Romag Prod şi asigurării agentului termic pe perioada iernii, Romag Termo fiind furnizorul unic de căldură în municipiul Drobeta Turnu Severin.
Întrucât Complexul Energetic Oltenia a furnizat cărbune foarte puţin în ultima perioadă către RAAN din cauza datoriilor pe care le are de recuperat de la compania aflată în insolvenţă, administratorul special al RAAN a înştiinţat conducerea Primăriei Drobeta Turnu Severin să pregătească surse alternative de încălzire a şcolilor şi spitalelor din oraş, pe perioada iernii, întrucât există posibilitatea ca RAAN să nu poată furniza agent termic.
"Situaţia nu e dramatică, e foarte grea. Sper din tot sufletul că o s-o trecem. La ora actuală, toată lumea este informată asupra situaţiei şi ştiu că se fac eforturi pentru rezolvare. Aş sugera în acest moment să nu se creeze panică pentru că din punctul meu de vedere cred că problema se va rezolva. Am discutat cu primăria şi dânşii îşi fac analiza surselor suplimentare, care, conform legii, trebuie să existe la spitale, şcoli. Vom vedea măsura în care sunt funcţionale, să vedem şi noi cum putem ajuta. Sper cel puţin să nu se întâmple nimic cu spitalele şi şcolile“, a declarat administratorul special al RAAN, Viorel Marian.
În Drobeta Turnu Severin, la sistemul centralizat de încălzire sunt racordate majoritatea locuinţelor din oraş, respectiv 33.000, precum şi 15 şcoli gimnaziale, zece licee, 22 de grădiniţe, dar şi Spitalul Judeţean cu toate secţiile externe.
Conducerea Primăriei Turnu Severin nici nu ia în calcul posibilitatea ca RAAN să nu poată furniza agent termic în cursul iernii 2014 – 2015.
"Eu cred că se va da dovadă de înţelepciune şi se vor găsi variante ca în această iarnă, municipiul Drobeta Turnu Severin să aibă căldură. Termoficarea este obligatorie pentru noi. Dacă RAAN are probleme şi noi ştiam că are probleme, pentru anul viitor, noi am început deja demersurile să căutăm soluţii pentru a rezolva această problemă sub o altă formă, dar în această iarnă nu se pot lua decizii de acest gen.”, a declarat viceprimarul municipiului Drobeta Turnu Severin, Marius Screciu.
La momentul actual, RAAN primeşte de la Complexul Energetic Oltenia (CEO) patru tone de cărbune zilnic, cu excepţia zilelor de sâmbătă şi duminică.
Cantitatea este insuficientă pentru asigurarea stocului de combustibil pentru iarnă, în condiţiile în care consumul zilnic al Platformei Romag Prod este de 5.500 de tone de cărbune pe zi.
Pentru funcţionare şi pentru refacerea stocului, CEO ar trebui să livreze zilnic aproximativ 10.000-11.000 de tone de cărbune, stocul necesar pentru căldura pe perioada iernii în Drobeta Turnu Severin fiind de 250.000-300.000 de tone.
CEO refuză să crească livrările către RAAN din cauza datoriilor acumulate de-a lungul timpului şi neachitate de companie.
După intrarea în insolvenţă, în urmă cu an, Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare din Drobeta Turnu Severin a acumulat datorii de 130 milioane la furnizori, datoriile către bugetul de stat, fiind de aproximativ 40 de milioane de lei.