6.2 C
București
miercuri, 1 ianuarie 2025
AcasăSpecialAmericanii, interesați de Delta Dunării

Americanii, interesați de Delta Dunării

Diana Bates, responsabil pe probleme economice și turism din cadrul Ambasadei SUA în România, s-a întâlnit vineri, la Tulcea, cu președintele Consiliului Județean. Reprezentantul Statelor Unite s-a arătat interesat de prioritățile conducerii Consiliului Județean Tulcea în ceea ce privește alocarea sumelor pentru ITI (Investițiile Teritorial Integrate) Delta Dunării. Teodorescu a vorbit despre importanța acestui instrument financiar multi-fond și despre susținerea pe care județul Tulcea a avut-o din partea conducerii actualului Guvern.

”Este o sumă binevenită, iar aceste investiții nu ar fi putut fi realizate din bugetul Consiliului Județean”, a precizat Horia Teodorescu. De asemenea, șeful administrației județene a vorbit despre prioritățile pentru ITI: infrastructură (aproape jumătate din sumă), sănătate, învățământ, mediu (decolmatări), agricultură și dezvoltare rurală. ”Aș fi deosebit de interesată ca peste cinci-zece ani să vin din nou la Tulcea și să văd cum s-a schimbat regiunea după finalizarea investițiilor realizate prin ITI”, a spus Diana Bates.

Ce este ITI

Fostul comisar european pentru agricultură și dezvoltare rurală, Dacian Cioloș, și omologul său pentru mediu, Janez Potocnik, au făcut referire pentru prima dată la această șansă a Deltei Dunării în luna septembrie a anului 2012, atunci când, aflați într-o vizită în Rezervație, s-au întâlnit cu autorități și organizații neguvernamentale. Câteva luni mai târziu, autoritățile tulcene începeau demersurile pe lângă oficialitățile centrale pentru înființarea unui fond special pentru Rezervația Biosferei Delta Dunării, iar în anul următor experții Băncii Mondiale, cooptați de Ministerul Dezvoltării Regionale în această întreprindere, s-au întâlnit cu cei care pe baza unei strategii vor beneficia începând de anul viitor de instrumentul financiar european.

În acest an, o echipă din cadrul Consiliului Județean Tulcea a lucrat pentru stabilirea necesarului de investiții în comunitățile din Rezervația Biosferei Delta Dunării, care se ridică la peste 500 de milioane de euro. Una din sumele cele mai mari, respectiv 100 de milioane de euro, este necesară, potrivit președintelui Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu, pentru modernizarea a aproximativ 800 de kilometri de drumuri din interiorul localităților și afara acestora.

În anul 2013, investițiile necesare pentru renaturare în perimetrul Rezervației au fost estimate la aproape 457 milioane de euro de către autoritatea de mediu. „Renaturările sunt lucrările vitale pentru Delta Dunării și ne concentrăm atenția asupra lor, datorită faptului că, pe lângă conservarea biodiversității, și comunitățile umane au de câștigat, lucrările având drept efect regenerarea vegetației și a resursei piscicole. Suma necesară este foarte mare, dar pentru a intra în contextul acestui instrument financiar, am selectat lucrări în sumă de 195 de milioane de euro.

Proiect până în 2020

Ținând cont de dinamica sectorului agricol, dar și de specificul județului, pentru perioada 2014-2020, autoritățile consideră că o planificare financiară trebuie să se axeze pe modernizarea fermelor, pe încurajarea instalării tinerilor în mediul rural, dar și pe investiții ample în infrastructura rurală. Pentru investiții în active fizice, prin ITI, ar urma să fie alocată suma de 40 de milioane de euro, o parte din această sumă urmând să revină infrastructurii de irigații de importanță vitală pentru sectorul agricol. Pentru modernizarea fermelor, este destinată suma de 14 milioane de euro, iar pentru sectorul pomicol, 6 milioane de euro.

Per total, suma din bugetul ITI așteptată doar de la Ministerul Agriculturii se ridică la 180 de milioane de euro. Instrumentul financiar european nu are în vedere doar localitățile izolate din Delta Dunării, ci și unitățile administrativ-teritoriale din imediata apropiere, numărul total al comunelor și orașelor din județele Tulcea și Constanța care vor beneficia de fondurile atrase fiind de 34. Anul viitor, ITI va începe să funcționeze, proiectele pentru comunitățile din Rezervație urmând să nu mai intre în competiție cu cele depuse de alte județe.

De seriozitatea funcționarilor instituțiilor implicate în această strategie, tenacitatea autorităților județene și corecta înțelegere a situației oamenilor și naturii din Rezervația Biosferei Delta Dunării depinde de succesul acestui instrument financiar care poate face din județul Tulcea un model pentru România.

Cele mai citite

Previziuni economice pentru 2025: Creșterea PIB-ului va depăși 2%, dar inflația și deficitul bugetar vor rămâne ridicate

Conform celor mai recente prognoze ale Comisiei Europene, România va experimenta o creștere economică moderată în 2025, dar cu stagnare în privința deficitelor, în...

Ford va rechema 20.000 de SUV-uri hibrid, din cauza problemelor legate de baterie

Rechemarea include anumite vehicule Ford Escape și de lux Lincoln Corsair, modele din 2020 până în 2024 Administrația Națională pentru Siguranța Traficului pe Autostrăzi a...

Insulele unde birocrația se topește în ocean: un Cod Fiscal cât un meniu

Toate tranzacțiile legate de salarii, beneficii sociale și taxe sunt gestionate centralizat, de o singură autoritate fiscală Insulele Feroe, un arhipelag autonom aparținând Regatului...
Ultima oră
Pe aceeași temă