Comisia Europeană a aprobat cererea de finanţare, în valoare totală de 440 milioane de euro, transmisă de Compania Naţională de Căi Ferate CFR SA pentru modernizarea tronsonului feroviar Apaţa – Caţa, în cadrul Programului Connecting Europe Facility (CEF), a anunțat luni compania.
Proiectul transmis de CFR SA a primit un garant de finanțare din partea Comisiei Europene în valoare 440.007.116 euro, ceea ce reprezintă 81,74% din valoarea totală a investiției (538.300.852 euro). Cofinanțarea va fi asigurată de la bugetul de stat, respectiv 98,3 milioane de euro pentru perioada 2016-2020 și 167,5 milioane de euro pentru perioada 2021-2023.
Cu o lungime de 46 km tronsonul feroviar Apaţa – Caţa reprezintă un lot important în cadrul proiectului de reabilitarea a liniei de cale ferată Brașov – Sighișoara (128 km), componentă a Coridorului Rin – Dunăre, pentru circulația trenurilor cu viteza maximă de 160 km/h. Făcând un calcul simplu, rezultă că modernizarea acestui tronson feroviar va costa 11,7 milioane de euro pe kilometru.
Prin atragerea acestor fondurilor europene, CFR SA asigură continuitatea programelor de reabilitare a infrastructurii feroviare asumate în Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) şi contribuie la modernizarea ramurii nordice a Coridorului IV feroviar, cuprinsă între Curtici și Constanţa, precum şi la realizarea absorbţiei programate a fondurilor europene.
"Accesarea fondurilor în cadrul mecanismului de finanţare CEF asigură finalizarea lucrărilor de modernizare pe coridoarele de transport feroviar şi contribuie la îndeplinirea obiectivelor strategice ale României şi implicit ale CFR SA, în cadrul exerciţiului financiar comunitar 2014-2020, cu beneficii importante pentru întreaga societate şi impact direct în dezvoltarea infrastructurii feroviare”, a declarat Marius Chiper, directorul general al CFR SA.
Programul Connecting Europe Facility (CEF) urmărește accelerarea investițiilor în domeniul rețelelor transeuropene de transport, energie și telecomunicații și mobilizarea finanțărilor publice sau private, sporind astfel eficacitatea intervențiilor UE și permițând optimizarea costurilor.