3 C
București
marți, 12 noiembrie 2024
AcasăSpecialApel al Asociației Europene a Oțelului către șefii de stat. Cum poate...

Apel al Asociației Europene a Oțelului către șefii de stat. Cum poate fi salvată siderurgia de atacul Chinei

Din cauza strategiei de dumping practicate de siderurgiştii chinezi, au fost închise combinate din Spania și Marea Britanie, iar unele din Franța și-au trimis angajații în șomaj tehnic.

Aditya Mittal, CEO al ArcelorMittal Europe, care deține și combinatul de la Galați, este în fruntea listei celor 58 de directori de companii din siderurgia europeană care au adresat o scrisoare deschisă șefilor de stat și premierilor din statele UE, solicitând un set de măsuri care să asigure viabilitatea acestui sector al economiei aflat sub continuă presiune în competiția pe piață cu producători de oțel din alte zone ale lumii.

Apelul a fost adresat înaintea summit-ului Consiliului European, desfășurat în perioada 20-21 octombrie, pe a cărui agendă s-a aflat și modernizarea instrumentelor europene de protecție comercială. Demersul companiilor siderurgice sub egida EUROFER (Asociația Europeană a Oțelului) vizează măsuri care să asigure o competiție corectă pe piață. Cerințele sunt ca UE să dezvolte strategii mai eficiente, mai rapide, pentru a restabili comerțul echitabil, pentru a se alinia cu SUA referitor la statutul de economie de piață al Chinei și a construi un ETS care să nu aducă o povară a costurilor peste fezabilitatea economică și tehnologică.

Reguli de piaţă pentru toată lumea

Primele măsuri solicitate sunt „statutul de economie de piață pentru China“ și „alinierea cu SUA“. Această solicitare vizează eliminarea pericolului unei situații care în 2015 a produs o criză extrem de puternică pe piața europeană a oțelului, ce fusese acaparată de o invazie a oțelului produs în China, vândut la prețuri de dum­ping.

De altfel, noul demers are loc la un an de la protestele organizate în toamna trecută la Bruxelles, când deopotrivă patronatele unor companii aflate în competiție acerbă pe piața europeană, dar și sindicatele din si­derurgia europeană au solicitat CE asigurarea unui mediu concurențial corect, pentru că dumpingul practicat de China a determinat ca multe combinate, precum ArcelorMittal Galați, să înregistreze pierderi, însă se ajunsese chiar la închiderea unor combinate din Europa. „Această problemă cu invazia de oțel chinezesc nu a afec­tat numai Galațiul, ci a afectat toată industria europeană a oțelului. În Spania și în Marea Britanie au fost închise unele combinate, iar în Franța și Spania unele companii au luat măsura șomajului tehnic.

Deci, practic, cu toții am suferit, nu numai Galațiul“, ne declara în urmă cu câteva luni Bruno Ribo, CEO al ArcelorMittal Galați. Ca urmare a măsurilor adoptate la Bruxelles, criza creată de dumpingul companiilor chinezești a fost depășită, dar rămâne pe agendă nece­sitatea adoptării unor regle­mentări care să asigure corec­ti­tudinea concurenței pe pia­ță, „o versiune revizuită a reglementărilor antidumping ale UE care să includă cele cinci criterii ale economiei de piață, presiunea dovedirii în cazurile de dumping fiind asupra exportatorilor către UE. Suntem de părere că metodologia antidumping a UE ar trebui să fie aliniată cu metodologia non-standard aplicată de SUA“, se spune în apelul EUROFER.   

Cele mai citite

Israelul și-ar putea extinde suveranitatea asupra coloniilor evreiești din Cisiordania ocupată în 2025

Ministrul de finanţe israelian Bezalel Smotrich, liderul Partidului Sionist Religios, de extremă dreapta, a promis luni extinderea în 2025 a suveranităţii Israelului asupra coloniilor...

Ce condamnare a primit un medic din Rusia pentru răspândirea de „fake news” despre armata rusă

Un tribunal din Rusia a condamnat-o pe pediatra Nadezhda Buyanova la 5 ani și jumătate de muncă silnică într-o colonie penală, după ce mama...

Iranul și Rusia și-au conectat rețelele de plată, pentru a facilita tranzacțiile

Acest parteneriat, pregătit de mai bine de doi ani, se desfășoară în contextul sancțiunilor internaționale aplicate ambelor state Iranul și Rusia au realizat o conexiune...
Ultima oră
Pe aceeași temă