Aproape jumătate din firmele active în România sunt expuse unor impozite în creştere începând cu anul 2018, iar una din trei ar putea intra în insolvenţă, ca urmare a modificărilor fiscale propuse.
Înlocuirea impozitului pe profit cu unul pe cifra de afaceri, măsură cuprinsă în noul program de guvernare şi care s-ar putea aplica din ianuarie 2018, ar putea băga în insolvenţă o treime din societățile care activează în România.
Modificarea este justificată de liderul PSD, Liviu Dragnea, prin faptul că multina-ţionalele declară profit de trei ori mai mic decât firmele cu acţionariat românesc, însă, fără un studiu de impact serios, victimele colaterale vor fi numeroase.
Într-adevăr, o taxă de 1 până la 3% pe cifra de afaceri, în loc de un impozit pe profit, va lovi mai ales în companiile mari, care înregistrează venituri peste un milion de euro. Aproximativ 60% dintre acestea sunt companii cu acţionariat străin, potrivit unei analize de impact realizate de Iancu Guda, președintele Asociației Analiștilor Financiar-Bancari din România (AAFBR) și lector la Institutul Bancar Român (IBR).
Cine pierde şi cine câştigă
Având în vedere treptele de impozitare indicate în cazul în care se implementează această măsură fiscală începând cu anul următor, la o cotă de impozitare de 1%, ar fi avantajate firmele care înregistrează o marjă brută de profit mai mare de 6,25%, potrivit lui Iancu Guda. La o cotă de 2%, vor fi avantajate firmele care înregistrează o marjă brută de profit mai mare de 12,50%, în timp ce o cotă de impozitare de 3% ar avantaja companiile care obţin o marjă brută de profit de peste 18,75%.
„Toate companiile care înregistrează pierderi sau o marjă brută de profit sub aceste praguri vor plăti un impozit mai mare comparativ cu cel plătit până în prezent. O situaţie specială o reprezintă microîntreprinderile (companiile cu venituri sub 500.000 euro), care plătesc deja impozit pe venit (3%, dacă nu au nici un angajat, sau 1% dacă au cel puţin un angajat)”, se arată în studiu.
De asemenea, impactul diferă semnificativ de la un sector la altul. Printre cele mai afectate vor fi sectorul distribuţiei şi al vânzărilor cu amănuntul, care înregistrează tradiţional rulaje mari cuplate cu margini de profit mai scăzute. În cazul acestora, povara fiscală ar deveni de aproape trei ori mai mare decât cea actuală. În general, cel mai puţin afectate sectoare sunt cele de prestare a serviciilor, intermedieri sau producţie, unde nivelul veniturilor este mai mic, în timp ce marginile de profitabilitate sunt mai mari. Doar două sectoare vor înregistra un nivel mediu al impozitării inferior celui actual, respectiv sănătate şi asistenţă socială (-6%) şi tranzacţiile imobiliare (-27%).
Tratăm efectul, nu cauza
Conform aceluiaşi studiu, mediul de afaceri din România suferă de lipsa păturii de mijloc, din cauza polarizării excesive. Astfel, cele mai mari 1% dintre companii generează două treimi din veniturile întregului mediu de afaceri, iar aproape 60% dintre acestea sunt multinaţionale şi prezintă o sarcină fiscală mai mică decât restul companiilor autohtone. Pe de altă parte, însă, “noile măsuri fiscale, aşa cum sunt prezentate în stadiul actual, par să trateze efectul, mai puţin cauza. Personal, cred că ar fi mai indicată o intervenţie chirurgicală asupra cauzei, respectiv identificarea companiilor care reduc sau evită impozitarea profitului la nivelul real, şi normalizarea acestuia conform realităţii. Dacă nu se înţelege şi nu se rezolvă cauza, se va trata efectul într-un mod greşit”, a concluzionat Iancu Guda, autorul studiului. Concluziile exprimate în studiul de impact reprezintă opinia personală a autorului.