România reia discuţiile cu China pentru finalizarea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă

de Mircea Marian , 09 august 2017 - stire actualizata la ora 10:37, 09 august 2017
România reia discuţiile cu China pentru finalizarea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă

Atât statul român cât şi statul chinez îşi doresc ca negocierile privind construcţia reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă să se finalizeze până la sfârşitul anului, a scris ministrul Energiei, Toma Petcu, marţi, pe pagina sa de Facebook.

"M-am întâlnit astăzi cu Excelenţa sa Ambasadorul Chinei Xu Feihong şi am discutat despre proiectele strategice din domeniul energiei, în care ţările noastre sunt partenere. Discuţia a fost una pragmatică şi în detaliu iar concluzia una foarte bună pentru ambele state: atât statul român, cât şi statul chinez, îşi doresc ca negocierile în cazul construcţiei Reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă să se finalizeze până la sfârşitul anului. Am găsit aceeaşi abordare, în sensul accelerării negocierilor, şi în cazul termocentralei de la Rovinari dar şi interesul Chinei pentru reluarea discuţiilor privind centrala Tarniţa", a precizat Toma Petcu.

Executivul a adoptat în data de 13 iulie 2017 un Memorandum privind construirea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, ce reprezintă cadrul general cu privire la condiţiile continuării negocierilor cu China General Nuclear Power Corporation privind Unităţile 3 şi 4 de la Cernavodă.

"Memorandumul de Guvern nr. 20/2683/13.07.2017 reprezintă cadrul general, aprobat de Guvernul României, cu privire la condiţiile continuării negocierilor cu investitorul selectat, China General Nuclear Power Corporation ('C.G.N.'), asupra documentelor Investiţiei pentru dezvoltarea, construirea, operarea şi dezafectarea Unităţilor 3 şi 4 de la C.N.E. Cernavodă. Memorandumul include informaţii cu privire la mandatul de negociere revizuit al Comisiei de Negociere referitor la Acordul de sprijin/Actul de angajament, mandat corespunzător stadiului actual al negocierilor dintre Statul Român şi SNN, pe de o parte, şi C.G.N. pe de alta", se menţionează într-un răspuns al Ministerului Energiei la o solicitare AGERPRES.

Reprezentanţii ME au precizat că, având în vedere natura informaţiilor şi datelor incluse în Memorandum, acesta are caracter confidenţial, conţinând informaţii cu caracter comercial, acest caracter confidenţial fiindu-i conferit prin însăşi decizia Guvernului României, adoptată la propunerea Ministerului Energiei.

"S.N.N., acţionând legitim pentru protejarea interesului său comercial până la adoptarea unei decizii ferme de investiţie, a decis să nu dezvăluie public informaţiile conţinute în cuprinsul acestui Memorandum, în conformitate cu prevederile Legii nr. 11/1991 privind combaterea concurenţei neloiale. Astfel, în temeiul art. 2 din Legea nr. 11/1991, S.N.N. consideră că publicarea acestor informaţii poate aduce atingere principiului concurenţei loiale şi poate afecta interesele pe termen lung ale companiei, în ceea ce priveşte continuarea şi dezvoltarea Proiectului Unităţilor 3 şi 4 de la C.N.E. Cernavodă. Publicarea, la acest moment, a informaţiilor detaliate de natură comercială în legătură cu proiectul Unităţilor 3 şi 4 de la C.N.E. Cernavodă ar putea determina repoziţionarea competiţiei în raport cu activităţile planificate de S.N.N. în procesul etapizat de dezvoltare a Proiectului. Aşadar, diseminarea acestui tip de informaţii anterior adoptării unei decizii ferme de investiţie ar putea afecta interesele legitime ale S.N.N., cât şi cele ale Statului Român", se precizează în răspunsul ME la solicitarea referitoare la prevederile acestui Memorandum.

Comentarii

  • ilidia

    09 august 2017 13:31

    Orice om intreg la cap ar construi tot centrale CANDU si nu s-ar lega la cap cu chinezii. Macar o buna parte din ansamblele si piesele celor noi ar fi compatibila cu cele existente. Asta ar inseamna si costuri mai mici pentru intretinere si reparatii.

    raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate

Urmareste-ne pe Facebook

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design