Nivelul de salarizare ridicat din sectorul bugetar generează în această perioadă o migrație masivă a personalului calificat, ingineresc îndeosebi, din sectorul privat către cel de stat, avertizează Patronatul Investitorilor Autohtoni din România (PIAROM).
“Reducerea activității sau chiar încetarea acesteia în companiile private ce nu vor putea concura salarial cu salariile preconizate a fi plătite în sectorul bugetar vor reduce încasările la bugetul de stat. Salariile în sectoarele industriale sunt determinate de productivitatea atinsă, de gradul de complexitate a muncii și a competiției pe piața de profil, criterii care lipsesc complet în stabilirea salariilor în sectorul bugetar, creșterile de salarii fiind realizate birocratic și generalizat pentru fiecare familie ocupațională”, se arată într-un comunicat dat publicităţii luni de PIAROM.
Organizaţia patronală susţine că înțelege necesitatea creșterii salariilor unor categoriii de angajați din sectorul bugetar, dar consideră inacceptabilă realizarea acestui lucru în lipsă unui studiu aprofundat asupra influenței acestei reglementări asupra salarizării în domeniul privat. Patronii cer ca o reglementare de asemenea importantă să fie pusă în discuție publică, însoțită de un studiu de impact asupra efectelor salarizării în mediul privat.
“Totodată o asemenea reglementare realistă ar trebui să urmeze adoptării de măsuri de reorganizare/ eficientizare a structurilor instituțiilor publice, ministerelor, agențiilor și administrației locale. Ignorarea consecințelor grave ce vor fi suportate de companiile private este de neînțeles, în condițiile în care companiile cu capital autohton, angajator a peste 2/3 din totalul salariaților vor fi cel mai grav afectate. PIAROM atenționează Guvernul și Parlamentul României asupra dificultăților majore generate de măsurile de creștere discreționara, cu rațe de creștere arbitrare a salariilor în ultimii 3-4 ani, începând cu salariul minim pe economie și terminând cu creșterile majore ale salariilor diverselor categorii profesionale, deja operate în 2016-2017, politică care va compromite activitatea îndeosebi a companiilor producătoare, atâtea câte au supraviețuit crizei economice prelungite. Salariile vor putea fi mărite doar dacă Guvernul va adopta măsuri ferme, curajoase capabile să modifice structura economiei românești, favorizând clar producția de bunuri, îndeosebi a celor cu valoare adăugată semnificativă. (…) România va putea plăti salarii mai mari numai în condițiile în care vor munci mai mulți români, care vor produce bunuri cu valoare adăugată mare”, se arată în comunicat.