15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialStandard&Poor's a reconfirmat rating-ul României aferent datoriei guvernamentale

Standard&Poor’s a reconfirmat rating-ul României aferent datoriei guvernamentale

Ministerul Finanțelor Publice anunță că agenția de evaluare financiară Standard&Poor’s a reconfirmat rating-ul aferent datoriei guvernamentale a și susține că acesta ar putea fi îmbunătățit în condițiile continuării consolidării bugetare, scăderii datoriei guvernamental și continuării programelor de restructurare și de privatizare, se arată într-un comunicat al Ministerului transmis, sâmbătă, AGERPRES.

“Agenția de rating S&P Global Ratings a reconfirmat rating-ul aferent datoriei guvernamentale a României pe termen lung și scurt, în valută și în monedă locală, la BBB-/A-3, cu perspectivă Stabilă. Această reconfirmare are la bază rezultatele obținute de România în plan economic, respectiv o datorie guvernamentală moderată, precum și perspectiva continuării ritmului de creștere economică. Nivelul scăzut al ratelor de dobândă și prețul petrolului au contribuit la o creștere economică în termeni reali de 3,8% anul trecut și de 5,2% în prima jumătate a anului 2016, fiind cea mai rapidă creștere la nivelul Uniunii Europene”, se arată în comunicatul citat.

Potrivit ministrului Finanțelor, Anca Dragu, anunțul agenției confirmă faptul că România are o creștere economică solidă și sustenabilă care este însoțită de crearea într-un ritm accelerat de locuri de muncă, de inflație redusă și de un deficit extern scăzut.

“Nivelul estimat al datoriei guvernamentale pentru sfârșitul anului 2016 este sustenabil, de 39,1% din PIB, iar costurile de finanțare ale Trezoreriei Statului sunt în scădere’, a declarat Anca Dragu.

Potrivit MFP, agenția ar putea îmbunătăți rating-ul de țară acordat României în condițiile continuării consolidării bugetare, tendinței susținute de scădere a datoriei guvernamentale, precum și a programelor de restructurare și de privatizare cu succes a companiilor de stat.

Cele mai citite

USR: Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor

Reprezentanţii USR consideră că Guvernul PSD-PNL ''minte'' atunci când spune că reduce facturile românilor şi că, de fapt, continuă să întreţină schema prin care oamenii...

Atentat Moscova: bilanțul atacului a ajuns la 143 de morți

Bilanţul atentatului comis în suburbia Moscovei săptămâna trecută a urcat miercuri la 143 de morţi, potrivit unui nou raport comunicat de autorităţile ruse, atacul...

Dacă vor avea pe ele avioane F-16 ale Ucrainei, Rusia amenință că va ataca baze militare din România

Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a amenințat că Rusia va ataca viitoarele avioane F-16 ale Ucrainei chiar dacă aeronavele se vor afla în...
Ultima oră
Pe aceeași temă