Oferta publică inițială prin care Electrica scoate la vânzare pe bursă 51% din acțiuni începe la prețuri cuprinse între 11 lei/titlu şi 13,5 lei/titlu, compania vizând să atragă minimum 435 milioane euro, potrivit ministrului delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu.
Fără a fi luate în calcul eventualele discounturi care ar putea fi acordate micilor investitori, valoarea ofertei este cuprinsă între aproximativ 1,949 miliarde lei (443,3 milioane euro) şi 2,392 miliarde lei (544,1 milioane euro).
Surse au declarat recent pentru Mediafax că oferta ar urma să se deruleze în perioada 16-25 iunie.
Prețul final de vânzare va fi stabilit în funcție de subscrierile de pe tranşa investitorilor instituționali, care pot plasa ordinele la prețuri cuprinse oriunde în intervalul 11 lei/titlu-13,5 lei/titlu. Micii investitori vor cumpăra acțiunile la un preț ceva mai mic, acestora urmând să le fie acordat şi un discount.
Potrivit Mediafax, aceasta ar urma să fie cea mai mare ofertă publică derulată vreodată la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), chiar şi la prețul minim depăşind operațiunea prin care statul a vândut anul trecut 15% din acțiunile Romgaz (SNG) pentru 1,734 miliarde lei (aproape 391 milioane euro).
Raportat la prețul mic, întreaga companie este evaluată la 3,821 miliarde lei (869,3 milioane euro), iar în funcție de prețul maxim valoarea este de 4,69 miliarde lei (1,066 miliarde euro).
Cum se poate cumpăra
Oferta prin care Electrica scoate la vânzare pe bursă acțiuni noi reprezentând 51% din capitalul social va avea trei tranşe, iar investitorii pot cumpăra atât acțiuni la Bursa de Valori Bucureşti, cât şi certificate globale de depozit (GDR-uri) pe piața de la Londra. Prin această ofertă statul vizează transferul a 51% din acțiunile companiei (177,18 milioane de titluri) către investitori privați. În prezent, Electrica este controlată integral de stat, prin Ministerul Economiei.
Potrivit ministrului delegat pentru Economie, 85% din acțiunile scoase la vânzare sunt destinate investitorilor instituționali, iar diferența de 15% este pentru investitorii de retail (atât cei mari, cât şi cei mici). Tranşa destinată investitorilor de retail poate fi majorată până la 22% din acțiuni dacă va exista interes din partea acestora.
Pe tranşa micilor investitori, pentru primele 10.000 de persoane este garantată achiziția unui număr de cel mult 1.000 de acțiuni/persoană, în funcție de numărul de titluri pentru care au plasat ordin de subscriere.
Oferta este intermediată de consorțiul format din BRD, Citigroup, Raiffeisen Bank, Societe Generale şi Swiss Capital.
Gabriel Dumitraşcu, şeful Direcției Privatizare din Departamentul pentru Energie, estima la finalele lunii februarie că în urma transferului de acțiuni compania ar putea atrage peste 400 milioane de euro.
Electrica a înregistrat în primul trimestru un profit net consolidat, excluzând participațiile minoritare, de 60 milioane lei (13,4 milioane euro), uşor sub cel din aceeaşi perioadă din 2013, iar pe tot anul 2013 a obținut un câştig de 243,4 milioane lei (55 milioane euro), cu 32% sub cel din 2012.
Grupul Electrica a fost recent reorganizat, iar participațiile minoritare ale grupului au fost transferate către o societate nou-înființată, la care statul este acționar unic.