4.7 C
București
miercuri, 13 noiembrie 2024
AcasăSpecialBursă. Acțiunile marilor companii europene au închis în creștere

Bursă. Acțiunile marilor companii europene au închis în creștere

Rapoartele de pe Bursă arată că acţiunile companiilor europene au încheiat tranzacţiile de joi în creştere, inversând pierderile de pe parcursul zilei, după ce datele care au arătat stagnarea redresării economice a zonei euro au alimentat aşteptările analiştilor pentru noi măsuri de stimulare din partea Băncii Centrale Europene, anunță Mediafax.

Indicele Stoxx Europe 600 a urcat cu 0,3%, dar pe parcursul şedinţei a scăzut cu până la 0,4%. În această lună, Stoxx 600 a coborât cu 1,5% din cauza crizelor din Ucraina, Irak şi Fâşia Gaza, transmite Bloomberg.

"Există percepţia că ritmul lent de creştere economică ar putea determina BCE să ia noi măsuri. Nu este clar dacă această percepţie este corectă, dar pieţele cred că noile măsuri sunt pe drum. Acest fapt determină o evoluţie pozitivă a burselor în Europa", a declarat Michael Hewson, analist şef la compania CMC Markets în Londra.

BCE a redus în iunie dobânda la depozite la -0,1% şi dobânda de refinaţare la un minim record de 0,15%. Următoarea şedinţă de politică monetară a BCE va avea loc la începutul lunii septembrie.

Economia zonei euro a stagnat în trimestrul al doilea, comparativ cu primul trimestru, când PIB-ul regiunii a avansat cu 0,2%, potrivit datelor publicate joi de biroul european de statistică Eurostat. Analiştii anticipau o creştere de 0,1%. În Germania, economia s-a contractat cu 0,2%, peste aşteptări, economia Italiei a intrat în a treia recesiune după 2008, cu un declin similar, în timp ce PIB-ul Franţei a stagnat.

Un membru al comitetului de politică monetară al Băncii Angliei, David Miles, a declarat joi că instituţia ar putea menţine dobânzile la minime record ceva mai mult decât intenţiona. Comentariile sale au fost făcute la o zi după de guvernatorul băncii centrale, Mark Carney, a spus că creşterea economică a Marii Britanii se confruntă cu dificultăţi. PIB-ul Marii Britanii a urcat cu 0,8% în trimestrul al doilea, ritm similar cu cel consemnat în trimestrul anterior.

"Îngrijorările geopolitice vor exista întotdeauna, în ultimă instanţă contează ce vor face băncile centrale. În ultimele 24 de ore a devenit mult mai probabil că BCE va face mai mult, iar perspectivele majorării dobânzilor de către Rezerva Federală a SUA şi Banca Angliei sunt mai îndepărtate", a mai spus Hewson.

Indicii naţionali au avansat pe 13 din 18 pieţe de capital din Europa Occidentală. Indicele londonez FTSE 100 a urcat cu 0,4%, CAC 40 al bursei din Paris cu 0,3%, iar DAX al bursei din Frankfurt cu 0,3%.

Titlurile RWE au coborât cu 2,1%, din cauza declinului profitului în primul semestru cu 62%.

Acţiunile ThyssenKrupp au urcat cu 0,4%, iar pe parcursul şedinţei creşterea a atins 2,6%. Cel mai mare producător de oţel din Germania a anunţat că divizia americană Steel Americas a trecut pe profit.

TUI a încheiat tranzacţiile cu acţiunile în creştere cu 4,1%. Profitul operaţional al touroperatorului a urcat cu 89% în trimestrul al treilea, susţinut de reducerea costurilor, majorarea preţurilor şi îmbunătăţirea rezervărilor hoteliere.

Cele mai citite

Scădere de 2,2% a producției industriale în România, în primele nouă luni din 2024

Ca serie ajustată, declinul a fost de 1,7% Producția industrială a României a înregistrată o scădere de 2,2% ca serie brută în primele nouă luni...

Salariul minim european, reglementat prin lege națională

Klaus Iohannis a promulgat Directiva 2022/2041 a Parlamentului European şi a Consiliului, privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană Proiectul de lege vizează transpunerea în...

Jake Paul promite un KO împotriva lui Mike Tyson! „M-am născut pentru asta”

Jake Paul se pregătește intens pentru lupta cu Mike Tyson, promițând un KO pentru fanii săi și făcând o promisiune specială pentru mama sa. Jake...
Ultima oră
Pe aceeași temă