Acţiunile Electrica au scăzut cu aproape 3% pe fondul zvonurilor că grupul Enel amână vânzarea distribuţiilor de electricitate din România, pentru care investitorii se așteptau să liciteze și Electrica.
Potrivit Mediafax, aşteptările ca Electrica (EL) să preia o parte din activele Enel din România sau să vândă alături de Enel, ceea ce i-ar fi îmbunătăţit profitabilitatea, au fost unul dintre factorii importanţi care au alimentat creşterea cotaţiei companiei la un nou maxim, de 13,2 lei/titlu, săptămâna trecută.
Indicele BET Plus, de referinţă, a scăzut cu 0,3%, iar BET, al celor mai lichide 10 acţiuni, a coborât cu 0,4%, după ce au închis şedinţa de marţi pe minus cu 0,4%. BET Plus include cele mai lichide 37 de acţiuni din piaţa reglementată BVB, cu excepţia SIF-urilor şi a acţiunilor companiilor străine.
Tranzacţiile cu acţiuni s-au ridicat la 5,5 milioane de lei (1,25 milioane de euro) până la ora 10:55, din care 4 milioane de lei din schimburile cu acţiuni Electrica.
Titlurile Electrica au scăzut cu 2,9%, după ce în săptămâna anterioară au avut o evoluţie pozitivă şi au atins chiar un nou maxim vineri, de 13,2 lei/acţiune. Operaţiunile pe bursă cu acţiuni Electrica au fost oprite luni şi marţi pentru desfăşurarea adunării acţionarilor, în care a fot ales un nou conciliu de administraţie.
Noii membri ai consiliului de administraţie al Electrica sunt Victor Vlad Grigorescu şi Victor Cionga – propuşi de către statul român, Cristian Buşu – propus de SIF Oltenia (SIF5), Arielle Malard de Rotschild – propusă de ING Pensii SAFPAP şi Michael Adriaan Maria Boersma – propus de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare.
În urma ofertei publice prin care acţiunile Electrica au fost listate la începutul lunii iulie, statul român a rămas cu 49% din acţiunile companiei. Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare a investit 75 milioane euro în ofertă şi a obţinut astfel 8,6% din acţiunile companiei, devenind al doilea mare acţionar, după stat.
Potrivit ai multor surse din piaţa de capital, Enel şi-ar reconsidera planurile privind vânzarea operaţiunilor din România. Grupul italian s-ar putea să nu mai vândă aceste active până la sfârşitul anului, aşa cum a anunţat anterior că intenţionează.Enel deţine o treime din piaţă distribuţiei de energie din România.
Nuclearelectrica (SNN) a anunţat, vineri, că analizează posibilitatea de a cumpăra o parte din operaţiunile Enel în România, însă nu a înaintat încă nicio ofertă, decizia urmând să fie discutată de către acţionari, mai scrie Mediafax.
Ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, s-a aflat în urmă cu o săptămână la Roma pentru discuţii cu conducerea grupului energetic Enel privind vânzarea operaţiunilor din România. El a fost însoţit în această vizită de directorul general al Nuclearelectrica, Daniela Lulache, şi de cel al Electrica, Ioan Roşca.