”Cele mai multe dintre creditele acordate în 2018 au fost contractate de clienţi din Bucureşti (23%). Banca mai are disponibil, până la finalul anului, un plafon de circa 184 milioane lei în cadrul programului, care îi permite să acorde credite Prima Casă în valoare de aproximativ 400 de milioane de lei”, se arată în comunicat.
Valoarea medie a unui împrumut „Prima Casă” se ridică la aproximativ 194.000 lei, potrivit BRD.
Totodată, din punctul de vedere al grupelor de vârstă în care se încadrează beneficiarii împrumuturilor „Prima Casă”, cei mai numeroşi sunt clienţii cu vârste între 30 şi 45 de ani (77%).
”16 % dintre beneficiari au sub 30 de ani, iar 7 % au vârste ce depăşesc 45 de ani. Cel mai tânăr beneficiar are 19 ani, iar cel mai vârstnic are 65 de ani. 60% dintre titularii programului sunt bărbaţi, iar 40%, femei. Portretul – robot al titularului de credit „Prima Casă” este : bărbat în vârstă de 34 de ani, din Bucureşti”, se arată în comunicat.
După criteriul garanţiilor acordate, judeţele cele mai active în cadrul programului Prima Casă (cu excepţia zonei Bucureşti-Ilfov) sunt Braşov, Iaşi, Timiş, Cluj şi Sibiu.
Exceptând Capitala, repartizarea pe zone geografice scoate în evidenţă zona de vest a ţării (Transilvania, Banat, Crişana, Maramureş), cu 39,7% dintre credite, urmată de zona de sud-vest a României (judeţele Dolj, Olt, Vâlcea, Gorj şi Mehedinţi), cu 23% şi de centrul ţării (Braşov, Harghita, Covasna, Mureş, Sibiu, Alba), cu 22 % dintre creditele acordate, potrivit băncii.