14.5 C
București
marți, 14 mai 2024
AcasăEconomieBanca Centrală Europeană, soluție de compromis pentru creditele neperformante

Banca Centrală Europeană, soluție de compromis pentru creditele neperformante

Anunţul BCE reprezintă un compromis după ce, anterior, se stabilise aceeaşi perioadă pentru toate băncile, dar au apărut nemulţumiri în rândul bancherilor şi chiar în BCE, au declarat, pentru Reuters, surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

Cel mai ridicat nivel al creditelor neperformante (evaluate la 721 de miliarde de euro) se înregistrează în Italia, Grecia, Cipru şi Portugalia.

Conform noilor reglementări, oficialii noii agenţii de supervizare bancară (SSM) vor stabili “aşteptările specifice legate de supervizarea băncii” în cazul NPL, folosind criterii de măsurare pentru a asigura coerenţa.

Obiectivul este ca, pe termen mediu, să se ajungă la aceeaşi convergenţă pentru creditele neperformante vechi şi pentru cele noi, pentru care băncile trebuie să asigure acoperire deplină.

Şeful SSM, Daniele Nouy, are termen până la sfârşitul anului pentru a stabili cadrul legal privind gestionarea creditelor neperformante de către băncile din zona euro.

Economiştii avertizează că din cauza NPL este din ce în ce mai greu pentru bănci să împrumute bani, ceea ce le afectează câştigurile. Autorităţile europene încearcă să forţeze creditorii să vândă sau să deprecieze creditele neperformante, dar nu s-au pus de acord care este cea mai bună metodă, unii investitori fiind dezamăgiţi de lipsa progreselor în acest domeniu.

Per ansamblu, băncile europene şi-au redus creditele neperformante cu mai mult de 280 de miliarde de euro, de la sfârşitul lui 2014.

NPL afectează bilanţurile băncilor şi limitează creditarea, o problemă pentru BCE, deoarece creditarea anemică contracarează stimulentele pe care banca vrea să le ofere prin dobânzile reduse. Problema băncilor este că nu există o piaţă reală pentru creditele neperformante, astfel că vânzarea acestor credite le-ar provoca pierderi semnificative şi le-ar obliga să strângă capital, o opţiune costisitoare având în vedere preţul scăzut al acţiunilor băncilor.

Cele mai citite

România încă are nevoie de militari profesioniști. Recrutarea continuă

Ministerul Apărării Naționale (MApN) își continuă eforturile de recrutare a tinerilor pentru posturile de soldați și gradați profesioniști. În cadrul seriei a doua a...

FOTO. WhatsApp pregătește schimbări majore. Aplicația își va modifica designul

WhatsApp, aplicația cu milioane de utilizatori, își pregătește utilizatorii pentru o serie de schimbări semnificative. Una dintre cele mai notabile este modificarea designului aplicației....

BNR menține dobânda cheie la 7% pe an

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a decis, luni, să menţină rata dobânzii de politică monetară la nivelul de 7% pe an,...
Ultima oră
Pe aceeași temă